Σαν σήμερα στη Μουσική – 25 Απριλίου

1917 Η μεγάλη Αμερικανίδα jazz τραγουδίστρια Ella Fitzgerald (Ella Jane Fitzgerald 1917-1996), γνωστή και ως “the First Lady of Song”, γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια. Στην πολύχρονη καριέρα της έχει κερδίσει δεκατρία βραβεία Grammy και το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Το 1981 της απονεμήθηκε το “National Medal of Art” από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ronald Reagan και λίγο αργότερα το “Presidential Medal of Freedom” από τον George H. W. Bush. Δημοφιλή τραγούδια της: “(If You Can’t Sing It) You’ll Have to Swing It (Mr. Paganini)”, “Ev’ry Time We Say Goodbye”, “Begin the Beguine”, “Night and Day” κ.α.

1923 Ο θρυλικός Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Albert King (Albert Nelson 1923-1992) γεννήθηκε στην Ιντιανόλα του Μισισίπι. Είναι γνωστός και ως “the Velvet Bulldozer” λόγω της σωματικής του διάπλασης με ύψος 1,92 και 118 κιλά. Θεωρείται ένας από τους “τρεις Βασιλιάδες της blues κιθάρας” παρέα με τους B.B. King και Freddie King. Μεγάλοι κιθαρίστες όπως οι Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan κ.α. πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους μελετώντας το μοναδικό στυλ παιξίματος του. Μάλιστα ο Clapton είχε δηλώσει πως το τραγούδι-επιτυχία των Cream, “Strange Brew” (1967) καθώς και το άλμπουμ “Disraeli Gears” είναι επηρεασμένα από τον Albert King. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “As The Years Go Passing By”, το οποίο έχουν διασκευάσει και τραγουδήσει οι Animals, Carlos Santana, Gary Moore κ.α. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του: “Born Under a Bad Sign”, “I’ll Play the Blues For You” κ.α.

1990 Ο Αμερικανός jazz τενόρος σαξοφωνίστας και ηθοποιός Dexter Gordon (1923-1990) απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια από νεφρική ανεπάρκεια. Είναι γνωστός και ως “Long Tall Dexter” λόγω του ύψους του, ήταν 1,98. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Louis Armstrong, Fletcher Henderson, Charlie Parker κ.α. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Round Midnight”, όπου είχε προταθεί και για το βραβείο Όσκαρ “Best Actor”.

1990 Η λευκή ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster με την οποία ο Jimi Hendrix έπαιξε το “The Star-Spangled Banner” στο Woodstock Festival, πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sotherby’s στο Λονδίνο. Την κιθάρα είχε στην κατοχή του ο ντράμερ των The Jimi Hendrix Experience, Mitch Mitchell. Πουλήθηκε στον Ιταλό τηλεπαρουσιαστή Gabriele Ansaloni, γνωστός ως Red Ronnie, για 295 χιλιάδες δολάρια. Η κιθάρα αυτή άλλαξε πολλές φορές χέρια και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Experience Music Project, στην γενέτειρα του Hendrix, στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

2003 Οι γονείς του Jim Morrison, George και Clara, καταθέτουν μήνυση σε δικαστήριο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, κατά του συγκροτήματος The Doors 21st Century. Το γκρουπ είχε σχηματιστεί από τα πρώην μέλη των The Doors, Ray Manzarek (πλήκτρα) και Robby Krieger (κιθάρα), και με τραγουδιστή τον Ian Astbury του συγκροτήματος The Cult. Στην μήνυση ζητούν από τα πρώην μέλη του συγκροτήματος να σταματήσουν την “κακόβουλη κατάχρηση” του ονόματος και του λογότυπου των The Doors.

 

Πηγή: www.sansimerastimousiki.gr