Ασφυκτικές πιέσεις στο Eurogroup

Σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα και χωρίς απτό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί, συνεδρίασε στη Ρίγα της Λετονίας το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών των 28 σε δηλώσεις τους ζήτησαν από την Αθήνα να επιταχύνει, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει σε πολιτικές που έχουν απορριφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι “σύντομα” οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. “Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε”. Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, “κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης”. Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. “κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν”, τόνισε.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Όχι χρήματα χωρίς συνολική συμφωνία

Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών ως προϋπόθεση για την εκταμίευση, ζήτησαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές και ο χρόνος εξαντλείται, υποστήριξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. “Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα” υποστήριξε.

“Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία”, συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 11 Μαΐου. Ήταν δε κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

Π. Μοσκοβισί: Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα. “Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα”, είπε και υποστήριξε πως “οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως τα χρήματα του EFSF για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) διευκρίνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα.

Πηγή