Η σεμνότητα ενός ήρωα: «Δεν έκανα τίποτα γενναίο, απλώς μια πράξη από άνθρωπο σε άνθρωπο»

«Δεν έκανα τίποτα γενναίο, απλώς μια πράξη από άνθρωπο σε άνθρωπο»

από το Κουτί της Πανδώρας

Ο λοχίας Αντώνη Δεληγιώργης έσωσε μόνος του 20 μετανάστες στη Ρόδο. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Observer» αφηγήθηκε το πώς ένας καθημερινός καφές με την γυναίκα του κατέληξε να τον κάνει γνωστό για την γενναιότητά του παγκοσμίως.

«Το πλοίο διαλυόταν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Εμοιαζε να είναι φτιαγμένο από χαρτί. Μέχρι να φύγω εγώ από το καφέ, εκεί που είχε ναυαγήσει το πλοίο είχαν φτάσει η ακτοφυλακή, ένα Super Puma, ένα ασθενοφόρο ακόμα και ψαράδες με τα καΐκια τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη έβγαλα το πουκάμισό μου και βούτηξα να βοηθήσω. Το νερό ήταν γεμάτο πετρέλαιο από τη βάρκα και οι βράχοι ήταν ολισθηροί και απότομοι. Κόπηκα πολύ άσχημα στα χέρια και τα πόδια, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν να σώσω αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους».

Ο Αντώνης Δεληγιώργης εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί πόσους είχε σώσει, αλλά αυτό που θυμόταν ήταν ένας άντρας, που ήταν δύσκολο να φτάσει, να κρατιέται από τα συντρίμμια και να πεθαίνει. Ο ίδιος στο άκουσμα της λέξης ήρωας σωπαίνει κι εξηγεί πως δεν έκανε τίποτα γενναίο, απλώς μια πράξη «από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ  της «Observer».