Γιατί πρέπει να επενδύσετε τώρα στην Ευρώπη

Τι σημαίνει η αντιστροφή του κλίματος στην Ευρώπη για το χαρτοφυλάκιο του αμερικάνου επενδυτή;

Από το Fortune Greece

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μάλλον αξιοθρήνητα για τις διεθνείς μετοχές. Από τις αρχές του 2013 μέχρι τα τέλη του 2014, οι μετοχές ανά τον κόσμο ακολουθούσαν τον δείκτη S&P 500 από απόσταση. Ένας δείκτης που εστιάζει αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές μετοχές υπολειπόταν του αντίστοιχου αμερικάνικου δείκτη κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

Φέτος, όμως, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Παρά τους φόβους γύρω από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η συνολική απόδοση τόσο του δείκτη αναπτυγμένων αγορών MSCI EAFE όσο και του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI είναι τετραπλάσια των κερδών του S&P 500.

Τι συμβαίνει; Και τι πρέπει να κάνουν οι αμερικάνοι επενδυτές;

Για κάποιους, μπορεί να φαίνεται περίεργο που οι ευρωπαϊκές μετοχές τα έχουν πάει τόσο καλά. Εξάλλου, η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν αφήσει εντελώς πίσω τους τα προβλήματά τους, ενώ οι ΗΠΑ έχει ξεπεράσει σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης όλες τις άλλες αναπτυγμένες αγορές. Αυτό που μετράει, όμως, δεν είναι τα απόλυτα επίπεδα αλλά η δυναμική της τάσης.

«Να θυμάστε ότι η απόδοση του χρηματιστηρίου δεν ακολουθεί πιστά την οικονομική απόδοση» λέει ο Γκρεγκ Φίσερ της GersteinFisher. «Στην πραγματικότητα, σχετίζεται περισσότερο με την κατεύθυνση της οικονομικής μεταβολής, τη μεταβαλλόμενη αίσθηση της αγοράς».

Τα πράγματα, υπ’ αυτή την έννοια, φαίνονται θετικά στην Ευρώπη.

Το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου της Μάριο Ντράγκι έχει αρχίσει να αποδίδει. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014, ενώ οι εμπορικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τον δανεισμό.

Επίσης, χάρη στην ολίσθηση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές, ενώ οι χαμηλές τιμές ενέργειας έχουν βάλει χρήμα στις τσέπες των καταναλωτών. Αν και οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν ξανά τον Μάρτιο, η μείωση ήταν μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων μηνών, ενώ ο δείκτης ανεργίας βελτιώθηκε ελαφρά.

Οι κίνδυνοι παραμένουν – όπως π.χ. μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – αλλά μια αμυδρή αχτίδα αισιοδοξίας έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη. Κι αυτό είναι καλό πράγμα για όσους επενδυτές σκέφτονται παγκόσμια.

«Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να ανακάμπτει, οι μετοχές της εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με τις αμερικάνικες» συμπεραίνει η Χάιντι Ρίτσαρτσον της BlackRock.