Αύξηση 1,1 δισ. ευρώ του ορίου του ELA

Απόφαση για αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ της ρευστότητας που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) και διατήρηση του ποσοστού του κουρέματος που έχει επιβληθεί στα ενέχυρά τους, πήρε το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Έτσι το νέο πλαφόν για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτουν “μαξιλάρι ρευστότητας” 3,5 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται πλέον στα 80 δισ. ευρώ και διατηρείται σταθερή η αξία στην οποία αποτιμώνται τα ενέχυρά τους για να συμμετέχουν στον ELA.

Η απόφαση αξιολογείται μάλλον ως θετική αφού το περαιτέρω κούρεμα των ενέχυρων των ελληνικών τραπεζών είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ αλλά δεν υλοποιήθηκε εν αναμονεί του χθεσινού Eurogroup. Κατά πως φαίνεται, η χθεσινή ανακοίνωση που αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησε την ΕΚΤ στην εκ νέου αναβολή του κουρέματος που ανακουφίζει, προς το παρόν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως ο ELA είναι ο έμμεσος μηχανισμός παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατά τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί ως εγγυητής.