Γιατί το Πάσχα κινείται τόσο πολύ; του Κων. Δ. Αρβανίτη

Το χριστιανικό Πάσχα είναι γνωστό ότι είναι κινητή εορτή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το “γιατί” και το “πως” κινείται.

Tου Κων. Δ. Αρβανίτη, Διδάκτορα Καρδιολογίας Παν. Αθηνών

Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, στη Νίκαια (της Μ. Ασίας) το 325 καθόρισε ότι η Κυριακή του Πάσχα θα είναι η 1η Κυριακή, μετά από την 1η πανσέληνο της Άνοιξης. Η Άνοιξη ξεκινά την 21η Μαρτίου, (που λέγεται Εαρινή Ισημερία, γιατί η μέρα και η νύχτα διαρκούν ακριβώς το ίδιο, από 12 ώρες). Άρα το θέμα φαίνεται πολύ απλό: δεν θα είχαμε παρά κάθε χρόνο να υπολογίζουμε, μετά την 21η Μαρτίου, πότε θα είναι η 1η πανσέληνος και η επόμενη Κυριακή θα είναι το Πάσχα.

Τότε γιατί Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν χωριστά, και μόνο σπάνια συμπίπτουν;
Αφού η Σύνοδος της Νίκαιας ήταν 700 χρόνια ΠΡΙΝ το Σχίσμα!
Οπότε ο κανόνας της Νίκαιας ισχύει και για τους δύο…

ΟΜΩΣ
Ενώ συμφωνούν ότι: Πάσχα = η 1η Κυριακή,  μετά την 1η πανσέληνο, μετρώντας από την 21η Μαρτίου,  τελικά διαφωνούν στο… αποτέλεσμα της εξίσωσης!

ΓΙΑΤΙ
Το έτος 325, (Σύνοδος της Νίκαιας), ίσχυε το Ιουλιανό ημερολόγιο, δηλαδή αυτό που καθιέρωσε ο Ιούλιος Καίσαρ, το έτος 45 πΧ, βασιζόμενος στις παρατηρήσεις του Ιππάρχου, που τον 2ο πΧ αιώνα, υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την διάρκειά του έτους, σε 365 μέρες και 6 ώρες.
Η επίσημη, λοιπόν, διάρκεια του έτους ορίστηκε σε 365 μέρες, ενώ οι 6 ώρες που “περίσσευαν”, στα 4 χρόνια έφτιαχναν 1 μέρα, που την κολλούσαν σε εκείνο το έτος (δίσεκτο) και… ισιώναμε.

Όμως πολύ αργότερα, υπολογίστηκε ότι δεν είναι ακριβώς 6 ώρες, αλλά 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα!
Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά των 11 και κάτι λεπτών,  κάθε 129 χρόνια σχηματίζει ένα 24ωρο!
Γι’ αυτό κατά τους επόμενους 13 αιώνες ξεφύγαμε κάπου 10 μέρες.
Τελικά τον 16ο αιώνα παρατήρησαν, όταν ήταν Εαρινή Ισημερία,  τα ημερολόγια αντί για 21η Μαρτίου, έδειχναν 11η Μαρτίου!

Η διόρθωση αποφασίστηκε στην Δύση το έτος 1582 και μάλιστα με εντολή του Πάπα Γρηγορίου του ΙΓ’.
Έτσι, η 5η Οκτωβρίου 1582 μετονομάστηκε 15η Οκτωβρίου 1582.
Τα Καθολικά κράτη υιοθέτησαν αμέσως το νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Γρηγοριανό, από το όνομα του Πάπα,  και κάπως αργότερα και τα Διαμαρτυρόμενα.

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ
Ως γνωστόν, η Ορθόδοξη εκκλησία δεν γνώρισε ποτέ Αναγέννηση, την οποία μάλιστα επέκρινε και χλεύαζε επί αιώνες.
Ήταν και είναι γαντζωμένη με νύχια και με δόντια στον Μεσαίωνα, ενώ τα όποια βήματα προς τα εμπρός, έχουν γίνει παρά την θέλησή και συχνά, παρά την λυσσαλέα αντίθεσή της.

Ουσιαστικά αρνήθηκε να δει την πραγματικότητα για πάνω από 3 αιώνες!!!

Σκεφτείτε ότι και για 100 ολόκληρα χρόνια ΜΕΤΑ την Τουρκοκρατία, τα ημερολόγια στην Ελλάδα (με επιμονή της “Ορθόδοξης” εκκλησίας) έδειχναν άλλη ημερομηνία από τα ημερολόγια της υπόλοιπης Ευρώπης, και συγκεκριμένα πήγαιναν 13 μέρες πίσω, γιατί από το 1582 και μετά προστέθηκαν άλλες 3 μέρες στην απόκλιση!

Άντε να κάνεις διακρατικές συναλλαγές και να υπογράψεις συμβόλαια…

Μόλις το 1923 το Ελληνικό κράτος υιοθέτησε το Γρηγοριανό!
Η Ορθόδοξη εκκλησία αναγκάστηκε το επόμενο έτος να “υποκύψει” και να δεχτεί το “νέο” ημερολόγιο (αν και μερικοί έμειναν για πάντα κολλημένοι στο “παλιό” ημερολόγιο) αλλά ο συμβιβασμός της αυτός, αφορούσε ΜΟΝΟ στις σταθερές εορτές!

Πιστή στις αιώνιες παραδόσεις της, διατήρησε για το εαυτό της  ένα σεβαστό κομμάτι παραλογίας! (Παλιά μας τέχνη…)

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
(Πολύ αρχή, όμως! Μετά χάθηκε και ο Λόγος και η Λογική…)

Σαν να μην έφτανε που ο ερχομός της Άνοιξης, για τους Ορθόδοξους, γίνεται με βάση το παλιό και λανθασμένο πια ημερολόγιο, που όπως είπαμε ήδη χάνει σήμερα 13 μέρες, (και αυτό θα αυξάνει), για τον υπολογισμό του πότε θα είναι πανσέληνος χρησιμοποιεί τον λεγόμενο “κανόνα του Μέτωνος”, από τον 5ο αιώνα ως σήμερα!

Βάλτε και άλλες 4-5 μέρες που έχει χάσει αυτός από τότε ως σήμερα…

Με απλά λόγια, και για να μην το ζαλίζουμε περισσότερο,  κάθε Ανοιξη, ο “ορθόδοξος” ιερωμένος που σέβεται την πίστη του, οφείλει να αρνείται πεισματικά να… κοιτάξει τον ουρανό!
Όταν ο κάθε λογικός άνθρωπος κοιτάζει τον νυκτερινό ουρανό, για να δει αν υπάρχει πανσέληνος, εκείνοι κοιτούν τα κιτάπια τους!

Αν δεν βγαίνει με βάσει τα κιτάπια τους να έχουμε απόψε πανσέληνο, τότε πολύ απλά… δεν έχουμε!
Δεν πα να ‘ναι εκεί το Φεγγάρι, ολόκληρο και να τους διαψεύδει!

– Το Φεγγάρι δεν ξέρει τι του γίνεται! Ας πρόσεχε!

Έτσι, η πανσέληνος των Καθολικών είτε συμπίπτει με την πραγματική, ή διαφέρει το πολύ μία ημέρα (θέμα στρογγυλοποίησης των ωρών).
Η “πανσέληνος”των Ορθόδοξων καθυστερεί 4-5 μέρες της αληθινής, και παίρνουν για “πανσέληνο” μία ημέρα που … εμφανώς δεν είναι!

Το “Ορθόδοξο Πάσχα” αργά αλλά σταθερά, συνεχώς διολισθαίνει  και κάποτε θα φτάσει να γιορτάζεται Καλοκαίρι…
Έτσι, το 2012 για παράδειγμα, το υποτιθέμενο “Ορθόδοξο Πάσχα” γιορτάστηκε στην πραγματικότητα, όχι μόνο την 2η Κυριακή, αλλά και μετά την 2η πανσέληνο της Ανοίξεως, παραβαίνοντας εμφανώς τον κανόνα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, που όριζε: “1η Κυριακή, μετά την 1η πανσέληνο της Ανοιξης”!!!

Τόσο “Ορθόδοξα” είναι τα πράγματα στην “Ορθοδοξία”!!!
Ποιός λέει ότι εθελοτυφλούμε;
Η πραγματικότητα φταίει!
Reality sucks!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Έλληνες σε βαθιά κατάνυξη!
Ελάχιστα τους ενδιαφέρουν τα παραπάνω.
Έχουν δώσει το δικό τους νόημα στο Πάσχα…