Τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών

Εκατό χιλιάδες φοιτητές προσήλθαν πανελλαδικά να ψηφίσουν πανελλαδικά, περίπου όσοι και πέρυσι, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

Από το The Press Project

Πρωτιά της ΔΑΠ της ΝΔ, άνοδο της Πανσπουδαστικής, φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ στη δεύτερη θέση και σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ) που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις στην τρίτη θέση, καταγράφεται στις φετινές φοιτητικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Τετάρτη, στη σκιά επιθέσεων από κουκουλοφόρους σε σχολές. Ακολουθούν η ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, που κατέγραψε τεράστια πτώση στην τέταρτη θέση, και η Αριστερή Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές του 2015, έλαβε σε 60 φοιτητικούς συλλόγους 44,50% και αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, δεύτερη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) με ποσοστό 19,98%, ενώ ακολούθησαν οι Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις με 12,99%, η ΠΑΣΠ με 6,82% και η Αρ.Εν.με 5,63%.

Κατά τα αποτελέσματα που έδωσε η Πανσπουδαστική σε 71 από 200 συλλόγους των ΑΕΙ, η ΔΑΠ συγκέντρωσε το 24,48% (πέρυσι 22,69%), τα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΚΚΕ το 25,54% (23,97% πέρυσι) η ΠΑΣΠ το 8,98% (πέρυσι 12,82%) οι ΕΑΑΚ το 17,26% (πέρυσι 16,54%) και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ το 8,84% (πέρυσι 7, 81%).
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ΕΑΑΚ, η ΔΑΠ συγκέντρωσε ποσοστό 33,20% από 38,17% πέρυσι, η ΠΚΣ 22,31% ΑΠΌ 18,56%, οι ΕΑΑΚ 19,06% από 14,12%, η ΠΑΣΠ 9,09% από 13,89% και η Αριστερή Ενότητα 8,21% από 6,49%.

Επίθεση στη Δημοκρατία

Σημειώνεται ότι οι φετινές εκλογές στιγματίστηκαν από επιθέσεις κουκουλοφόρων σε φοιτητές επί της οδού Ναυαρίνου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 άτομα φορώντας κουκούλες και κράνη επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών που βρίσκονταν έξω από το πανεπιστήμιο πετώντας πέτρες και ρίχνοντας κάτω σταθμευμένες μηχανές. Οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν μάλιστα να μπουν και στον χώρο του πανεπιστημίου.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) κάποιοι από τους άγνωστους πήραν την κάλπη και την πέταξαν έξω από το ίδρυμα.
Αντίστοιχα επεισόδια καταγράφηκαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Φορτσάκης ξαναχτυπά

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρύτανης των ΜΑΤ, έδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει το ζήτημα της αστυνόμευσης στις σχολές:
«Σειρά εξαιρετικά βίαιων επεισοδίων παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Οι φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δέχονται επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, με την άσκηση σε βάρος τους σωματικής βίας, από άτομα που ενεργούν απρόκλητα και αντιδημοκρατικά.» Η αστυνομία είναι παντελώς απούσα παρά τις σχετικές αναφορές και εκκλήσεις των εμπλεκομένων, επιλέγοντας το ρόλο του θεατή. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για μία ακόμη φορά επιδεικνύουν απάθεια και αδιαφορία, επιτρέποντας την ανομία να κυριαρχεί στα πανεπιστήμια μας.»