Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Πούτιν – Σχέδιο Πούτιν για χρηματοδότηση αγωγού στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Σε αυτήν συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στους εορτασμούς της 70ης επετείου για την νίκη κατά του φασισμού που θα τελεστεί στην Μόσχα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου