Τσίπρας στον ΣΕΒ: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για αμοιβαία επωφελή συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας», κατά την έναρξη του χαιρετισμού του στην Ετησία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι «παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας, αντιθέτως, «πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσει». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, σε αντίθεση με κύκλους που, όπως είπε, έχουν διχαστικά σχέδια.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στόχος είναι μια συμφωνία που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα. «Θέλουμε μακροπρόθεσμη λύση που θα περιλαμβάνει και απομείωση του δημόσιου χρέους» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς, υπό όρους. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με διαλυμένη την εσωτερική αγορά και κοινωνία δεν είναι δυνατό να βγούμε από την κρίση.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα είναι να ασχοληθεί με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα βασιστεί πάνω στους εξής άξονες:

1. Σχεδιασμός νέων οργανισμών των υπουργείων
2. Απλοποίηση διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης που θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία αδειοδοτήσεων
3. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας
4. Απλοποίηση φορολογικού συστήματος για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας
5. Πάταξη της διαφθοράς με την καταπολέμηση καρτέλ στην αγορά
6. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης