Απόφαση του Δ.Σ. για την τοποθέτηση των προτομών των αδελφών Γιαννούλη

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 20 Μαΐου 2015 αποφάσισε την τοποθέτηση των προτομών των αδελφών Πάνου και Μήτρου Γιαννούλη σε δημοτικό χώρο, έπειτα από αίτημα του συνδημότη μας, Ανδρέα Κατωπόδη. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα είχε απασχολήσει παλαιότερα Δημοτικά Συμβούλια το έτος 2006 και το 2007 όταν είχε γίνει αποδεκτή η τοποθέτηση των προτομών στην πλατεία που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της πόλης (ΔΕΗ) και η οποία ονομάζεται πλατεία «Πάνου Γιαννούλη». Ωστόσο, η απόφαση αυτή είχε ακυρωθεί για τυπικούς λόγους.

Δελτίο Τύπου από το Δήμο Λευκάδας

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η ακριβής θέση τοποθέτησης των προτομών θα καθοριστεί από τριμελή επιτροπή, ενώ προτεινόμενος χώρος είναι η προαναφερθείσα πλατεία. Τη συμφωνία του για την τοποθέτηση των προτομών στην πλατεία έχει εκφράσει το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Λευκάδας με την αριθ. 31/1-4-15 ομόφωνη απόφασή του.

Λίγα λόγια για τον Πάνο και τον Μήτρο Γιαννούλη

Τα δύο αδέρφια συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση ενάντια στους κατακτητές και για τη συμμετοχή τους αυτή έχουν αναγνωριστεί ως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από την Πολιτεία. Έχουν τιμηθεί από τον Δήμο μας και έχουν δοθεί τα ονόματά τους σε οδό και πλατεία της πόλης.

Ο Πάνος Γιαννούλης γεννήθηκε στη Λευκάδα και την περίοδο της Κατοχής ήταν από τους πρώτους που πέρασε στην παρανομία και την αντίσταση παίρνοντας μέρος σε πληθώρα μαχών εναντίον των Ναζί κατακτητών και των συνεργατών τους. Υπήρξε ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ Λευκάδας ενώ μετέπειτα εντάχτηκε στο 2/39 Σύνταγμα και ήταν Καπετάνιος του Λόχου του ΙΙΙ Τάγματος του 2/39 Συντάγματος. Διακρίθηκε σε πολλές μάχες και ιδιαίτερα στη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας, τον Ιούλιο του 1944. Κατόπιν υπήρξε μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, στο Τμήμα Λευκάδας. Σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 1947.

Ο Μήτρος Γιαννούλης γεννήθηκε στη Λευκάδα και εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων το καλοκαίρι του 1942 και στην ΕΠΟΝ τις αρχές του επόμενου έτους. Φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες στις φυλακές Λευκάδας από όπου και δραπέτευσε για να συνεχίσει τη μαχητική αντίσταση. Σκοτώθηκε το 1944 σε εμφύλια συμπλοκή κοντά στο Νυδρί.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

[divider]Διαβάστε Περισσότερα[/divider]

Ο ενημερωτικός ιστότοπος “Λευκαδίτικα Νέα” παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό, καθώς και μια εκτενή έρευνα σχετικά με τον Μήτρο Γιαννούλη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.