70 Χρόνια από το Θάνατο του Κτήνους του Κων. Δ. Αρβανίτη

Η άγνωστη ιστορία, μιας γνωστής φωτογραφίας.

του Κων. Δ. Αρβανίτη, Διδάκτορα Καρδιολογίας Παν. Αθηνών

Μάχη του Βερολίνου

Ποιός δεν έχει δει, έστω μία φορά, αυτή τη φωτογραφία, που συμβολίζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου;

Ο στρατιώτης που καρφώνει την σημαία στο Ράιχσταγκ, μοιάζει να καρφώνει κοντάρι στην καρδιά ενός τέρατος, που σε μία κρίση παράνοιας, αιματοκύλησε την Ευρώπη.

Για τους Σοβιετικούς, με τα 20 εκατομμύρια θύματα, ήταν το νικηφόρο τέλος του “Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου”.

Μπορεί η Γερμανία να υπέγραψε τη συνθηκολόγηση την 8η Μαΐου 1945, ακριβώς πριν 70 χρόνια, σαν σήμερα, όμως η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε την 2η Μαΐου.

Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι η φωτογραφία δεν είναι αυθόρμητη, αλλά σκηνοθετημένη!
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σκοπό την παραπλάνηση. Απλά αναπαριστά κάτι που έγινε 2 μέρες νωρίτερα, χωρίς να υπάρχουν φωτογράφοι να το αποθανατίσουν.

Η Ιστορία λέει ότι ο Κόκκινος Στρατός, την 30η Απριλίου, κατάφερε να λυγίσει την άμυνα του Βερολίνου  και το ίδιο βράδυ, στις 10.40 μ.μ., ένας Ρώσος στρατιώτης ύψωσε την σημαία της πατρίδας του στο Ράιχσταγκ. Την επόμενη όμως, 1η Μαΐου, οι Γερμανοί σκοπευτές κατέστρεψαν την σημαία.  Την ίδια αυτή μέρα όμως, 1η Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι ο Χίτλερ αυτοκτόνησε την προηγουμένη μέρα, και έτσι περί την 3μμ σταμάτησε κάθε αντίσταση των Γερμανών.

Την επομένη, 2 Μαΐου, ο Ρώσος φωτογράφος Ευγένυ Καλντέι σκηνοθέτησε αυτή την συμβολική φωτογραφία, που όπως είπε την είχε σχεδιάσει στο μυαλό του, πριν τη μάχη του Βερολίνου.

Για Σοβιετική σημαία, έραψε μαζί 3 κόκκινα τραπεζομάντηλα,  που είχε φέρει μαζί του για το σκοπό αυτό, διάλεξε στην τύχη τρεις στρατιώτες που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο του, ανέβηκαν στην στέγη του Ράιχσταγκ, και τράβηξε ένα φιλμ. Στο αρνητικό της φωτογραφίας προστέθηκε το σφυροδρέπανο που βεβαίως δεν υπήρχε, αφού δεν ήταν μία κανονική σημαία, ενώ ο καπνός στο βάθος προστέθηκε από άλλη φωτογραφία, για να δώσει περισσότερη ατμόσφαιρα.

Μεγάλη διαφωνία υπάρχει για τα ονόματα των στρατιωτών, που εμφανίζονται στην φωτογραφία. Δεν θα τα αναφέρω, γιατί δεν έχουν σημασία.

Τυχαίοι είναι…

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ στρατιώτης που ύψωσε την Σοβιετική σημαία το βράδυ της 30 Απριλίου, βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα, μετά από σχετική έρευνα του Σοβιετικού Ινστιτούτου Ιστορίας.

Ήταν ο 23χρονος λοχίας Μιχαήλ Μίνιν.

Είχε καταταγεί εθελοντής το 1941, σε ηλικία μόλις 19 ετών τότε, τραυματίστηκε στη μάχη του Λένινγκραντ, μετά την ανάρρωση ακολούθησε την μονάδα του, σε όλη την πορεία ως το Βερολίνο.

Θεά Νίκη
Θεά Νίκη

Το βράδυ της 30ης Απριλίου, μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του, διέσπασαν την αντίσταση των Γερμανών και εν μέσω πυρών ύψωσαν την σημαία τους, όχι στην στέγη του Ράιχσταγκ, όπως ήταν η επίσημη εκδοχή και δείχνει και η φωτογραφία, αλλά στο στέμμα του αγάλματος της θεάς Νίκης  κραυγάζοντας “Να η δικιά μας θεά της Νίκης». (Από τότε η φράση αυτή έγινε «κλισέ» στη Ρωσική γλώσσα.)

Φυσικά δεν υπήρχε φωτογράφος να το αποθανατίσει, αλλά και να υπήρχε θα ήταν αδύνατο στις 10.40 τη νύχτα και μάλιστα εν μέσω πυρών που έπεφταν από παντού…

Αποστρατεύτηκε το 1969 με το βαθμό του συνταγματάρχου.
Πέθανε το 2008 σε ηλικία 86 ετών.

Μία φωτογραφία – ορόσημο, που υπάρχει για να προτρέπει, να μην ξαναχρειαστούν ποτέ παρόμοιες φωτογραφίες.

Η θέση του κτιρίου του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο