Ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για την καθαριότητα

Ενημερώνουμε τους δημότες Λευκάδας ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει συντάξει σχέδιο έκτακτης δράσης για την αντιμετώπιση των οξυμμένων αναγκών καθαριότητας κατά τη θερινή περίοδο. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να λειτουργεί με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, λόγω της καθυστέρησης πρόσληψης εποχιακού προσωπικού, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα της αποκομιδής ιδιαίτερα δύσκολο. Στην πλέον κρίσιμη για την οικονομία του νησιού μας συνολικά, περίοδο, η υπόθεση της καθαριότητας καθίσταται υπόθεση του συνόλου της κοινωνίας. Εξάλλου, οι εργάτες καθαριότητας ήδη υπερβάλλουν εαυτούς και ωραρίου για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση στους δημότες και τους επαγγελματίες να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας τηρώντας τις υποδείξεις της.

Συγκεκριμένα, καλούνται:

  • Να προχωρούν στην απόρριψη τις απογευματινές/ νυχτερινές ώρες ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο των υπερχειλισμένων κάδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε τα απορριμματοφόρα επιχειρούν τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Να τηρούν τους κανόνες σωστής ανακύκλωσης και να τσακίζουν/ διπλώνουν τις συσκευασίες (π.χ. χαρτόκουτα), οι οποίες εάν απορριφθούν ολόκληρες καταλαμβάνουν υπέρμετρο χώρο στους κάδους με αποτέλεσμα αυτοί να… γεμίζουν άδειοι.
  • Να τηρούν τους ορισμένους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων.
  • Να συμβάλουν με την προσωπική τους στάση για να διατηρηθεί ο Δήμος και οι παραλίες καθαρές, να μην πετάνε σκουπίδια.

Όπως γίνεται φανερό, πρόκειται για κανόνες που ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, με πλήρες προσωπικό, ο υπεύθυνος πολίτης οφείλει να τηρεί. Πόσο μάλλον στη σημερινή έκτακτη συνθήκη.

Παρακάτω αναφέρεται  το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με τη σημείωση ότι αυτό τελεί υπό την αίρεση απρόοπτων συμβάντων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαντλητικό σε προσωπικό και οχήματα, χωρίς δηλαδή εφεδρείες, οπότε μπορεί να τροποποιηθεί εάν προκύψει ξαφνική απουσία ή βλάβη οχήματος. Σε σύσκεψη με υπηρεσιακό χαρακτήρα, έχουν ενημερωθεί σχετικά οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων στους οποίους, όπως και στην Υπηρεσία Καθαριότητας, μπορούν να απευθυνθούν οι δημότες για περισσότερες πληροφορίες.

Για τα απορριμματοφόρα:

Καθημερινή αποκομιδή σε όλο το παραλιακό κομμάτι και σε κεντρικά σημεία της ορεινής περιοχής και μία με δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων, στα υπόλοιπα. Είναι αυτονόητο ότι τα δρομολόγια θα εντατικοποιηθούν, όπως κάθε τουριστική σεζόν, αμέσως με την πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού.

Για τα ογκώδη απορρίμματα, η Αρπάγη ακολουθεί το εξής δρομολόγιο:

  • Δευτέρα και Τρίτη: Δ.Ε. Λευκάδας
  • Τετάρτη: Δ.Ε. Ελλομένου
  • Πέμπτη.: Δ.Ε. Καρυάς-Σφακιωτών και εναλλάξ ανά βδομάδα

Δ.Ε. Απολλωνίων

Παράκληση, σε συνεννόηση με τους προέδρους να γίνει υπόδειξη συγκεκριμένων χώρων απόθεσης για τη διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα της αποκομιδής.

Για την ανακύκλωση, το απορριμματοφόρο ακολουθεί το εξής πρόγραμμα:

  • Δευτέρα και Πέμπτη: Δ.Ε. Απολλωνίων
  • Τρίτη και Παρασκευή: Δ.Ε. Ελλομένου
  • Τετάρτη και Σάββατο: Δ.Ε. Σφακιωτών- Καρυά- Αγ. Νικήτας- Τσουκαλάδες.

Στην πόλη της Λευκάδας πραγματοποιείται καθημερινό δρομολόγιο και στη διαδρομή μέχρι τη Νικιάνα κάθε δεύτερη μέρα. Προφανώς, αναφερόμαστε στα συγκεκριμένα σημεία των Δ.Ε. όπου υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης.

Για τους δύο «Καταστροφείς»:

Αρχίζουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδα και θα ακολουθήσουν δύο προκαθορισμένες διαδρομές, με προτεραιότητα τους δρόμους που συγκεντρώνουν ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, λόγω της τρέχουσας περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για το επαρχιακό δίκτυο.

Ο πρώτος θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:

  • Καλαμίτσι – Σφακιώτες/ Αγ. Νικήτας – Τσουκαλάδες – Καρυώτες – Λυγιά – Νικιάνα – Περιγιάλι – Νυδρί. Ακολουθούν Καρυά και Σφακιώτες.

Και ο δεύτερος:

  • Βλυχό – Δεσίμι – Γένι – Μικρό Γιαλό – Αμμούσω – Σύβοτα – Ποδηλατόδρομος Κάμπου – Αθάνι – Πόρτο Κατσίκι – Γυαλός. Ακολουθεί το ορεινό μέρος της Ν. Λευκάδας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ