Δεν αποδέχεται τον διορισμό της στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη

Έλενα Παναρίτη

Δεν αποδέχεται τον διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Έλενα Παναρίτη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή της αφότου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Σε δήλωσή της, η κ. Παναρίτη ευχαριστεί όσους την υποστήριξαν, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για συστράτευση απέναντι στους δανειστές και τονίζει πως θα συνεχίσει να βοηθά την υπόθεση της διαπραγμάτευσης.

Στη δήλωσή της, η κ. Παναρίτη αναφέρει:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η επιλογή της Έλενας Παναρίτη έγινε συλλογικά, και επομένως οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.