Το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά ο Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Καρυά η Αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου.

Η Αναπαράσταση περιλαμβάνει όλες τις διεργασίες, οι οποίες ήταν απαραίτητες στις αγροτικές κοινωνίες του περασμένου αιώνα – με άξονα, βέβαια, τις Λευκαδίτικες κοινωνικές νόρμες και αναπαραστάσεις – προκειμένου ένα ζεύγος και οι οικογένειες των ατόμων να σχετιστούν μεταξύ τους με αποδεκτό τρόπο και με απώτερο σκοπό – πάντα – την ένωσή του ζευγαριού με τα γαμήλια δεσμά. Το δρώμενο χωρίζεται σε τρία διακριτά σκέλη, τα οποία συμπυκνώνουν τις – στην πραγματικότητα συνήθως μακροχρόνιες – αλληλοδιαδράσεις μεταξύ των ατόμων του μελλοντικού ζευγαριού, των γονέων, των ευρύτερων οικογενειών και των τρίτων – πολλές φορές καταλυτικής σημασίας- προσώπων, όπως αυτού της “προξενήτρας”. Οι διάλογοι και οι ρόλοι, αν και τυποποιημένοι χάριν της σκηνοθεσίας, διανθίζονται πάντοτε από το αυθόρμητο χιούμορ και την θυμοσοφία των ανθρώπων που τους ενσαρκώνουν, με αποτέλεσμα κάθε Αναπαράσταση να είναι απολύτως μοναδική και ιδιαίτερη.

Την πρώτη ημέρα λαμβάνει χώρα η “Σκηνική Αναπαράσταση”, η οποία περιλαμβάνει τις καταστάσεις από την αρχική νύξη της “προξενήτρας” προς το συμπεθεριό, έως και τους “Αρραβώνες”. Την δεύτερη η “Γαμήλια Τελετή” και την τρίτη ετοιμάζονται οι “Γαμήλιες Πίτες”, οι οποίες – κατά το έθιμο – μοιράζονταν στην ευρύτερη κοινωνική ομάδα, ακόμα – ακόμα και στο Χωριό ολόκληρο, προκειμένου να διαδοθεί και να εορταστεί το χαρμόσυνο.

Ο Χωριάτικος Γάμος πραγματοποιείται από το 1979 έως σήμερα ανελλιπώς στην Πλατεία της Καρυάς, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, αποτελώντας έτσι ένα από το σπουδαιότερα πολιτιστικά δρώμενα στο Νησί. Οι εκδηλώσεις εκτείνονται από νωρίς το απόγευμα έως τις βραδινές ώρες.

Πρόγραμμα

Σάββατο 1 Αυγούστου – Σκηνική Αναπαράσταση

Κυριακή 2 Αυγούστου – Γαμήλια Τελετή

Δευτέρα 3 Αυγούστου – Πίτες του Γάμου

Περισσότερα για τον Χωριάτικο Γάμο και για την ιστορία και τις παραδόσεις της  Καρυάς και της Ορεινής Λευκάδας – γενικότερα – μπορείτε να διαβάσετε στο www.karya.gr.

[divider]-[/divider]

Ακούστε το ραδιοφωνικό σποτ.