Αποκαλυπτήρια της στήλης αφιερωμένης στον Διονύσιο Δεβάρη

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015, , ώρα 19:30, στην πλατεία Μαρκά της πόλης, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της στήλης αφιερωμένης στο δημοσιογράφο – θεατρικό συγγραφέα Διονύσιο Δεβάρη (1883-1955), με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Δελτίο Τύπου από το Δήμο Λευκάδας

Λίγα λόγια για τον Διονύσιο Δεβάρη.
Ο Διονύσιος Δεβάρης γεννήθηκε το 1883 στο Αργοστόλι και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λευκάδα, όπου φοίτησε στο 4τάξιο Γυμνάσιο Λευκάδος από τη σχολική περίοδο 1896-97 έως και το 1900-01. Στη συνέχεια έζησε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες, όπως η «Ακρόπολη» και η «Βραδυνή», ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με επιτυχία και με το θέατρο, ως θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Πέθανε το 1955 στην Αθήνα και ετάφη στη Λευκάδα.
Ξεκίνησε ως ηθοποιός με τη «Νέα Σκηνή» του Κ. Χρηστομάνου και κατόπιν ως σκηνοθέτης και δραματουργός. Στις αρχές του 1910, στην Αμερική, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, συνδέθηκε με τον Ρέημοντ Ντάνκαν αδελφό της Ισιδώρας Ντάνκαν, που μαζί με την Πηνελόπη αδελφή του Άγγελου Σικελιανού, ίδρυσαν θίασο με τον οποίο περιόδευσαν στις ΗΠΑ και στο Παρίσι, παρουσιάζοντας την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή κατά την περίοδο 1910-1912.
Στο Παρίσι τότε βρισκόταν ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ. Στην παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή που παρουσιάστηκε σε αρχαία ελληνική γλώσσα στο θέατρο «Chatelet» και στο «Trocadero» η διανομή των ρόλων είχε ως εξής: Ηλέκτρα, η Πηνελόπη Σικελιανού, Κλυταιμνήστρα, η Ελένη Σικελιανού, Χρυσόθεμις, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, Αίγισθος, ο Ραϋμόνδος Ντάνκαν, Ορέστης, ο Διονύσιος Δεβάρης.
Μετέφρασε στα ελληνικά το έργο «Πίστη» που αναφέρεται στους Μπαχάι, το οποίο κυκλοφόρησε το 1934. Ανέπτυξε αξιόλογη θεατρική δράση. Αρχικά στήριξε την προσπάθεια του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού στους Δελφούς και αργότερα συνεργάστηκε με τον Σωκράτη Καραντινό και τον Βασίλη Ρώτα για τη δημιουργία λαϊκού θεάτρου. Μετά την αποτυχία της προσπάθειας, μαζί με τον Κάρολο Κουν -τότε- καθηγητή αγγλικών του Κολεγίου Αθηνών, ίδρυσαν το Φθινόπωρο του 1933, τη «Λαϊκή Σκηνή», σχήμα στο οποίο συνεργάστηκε ως σκηνογράφος ο Γιάννης Τσαρούχης, όπου ανέλαβε διευθυντής. Η πρώτη εμφάνιση της Λαϊκής Σκηνής έγινε στις 20 Απριλίου 1934, με την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη, στο Θέατρο «Ολύμπια» και τη διακήρυξη υπογράφουν ο Κάρολος Κουν, σκηνοθέτης, ο Διονύσιος Δεβάρης, διευθυντής, και ο Γιάννης Τσαρούχης, σκηνογράφος. Έγραψε λιμπρέτα οπερετών, όπως «Μις Τσάρλεστον», με μουσική Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Πρίγκιψ των Παρισίων», «Ειρήνη». Μετέφρασε το έργο «Ιδανική σύζυγος» θεατρικό του Όσκαρ Ουάιλντ, το 1939. Τον Αύγουστο του 2010 στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης πραγματοποιήθηκε ημερίδα – Αφιέρωμα στο Διονύσιο Δεβάρη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας με την 142/2010 απόφασή του ονόμασε την πρώτη αριστερή πάροδο της κεντρικής αγοράς μετά την κεντρική πλατεία, όπου υπήρχε το σπίτι Δεβάρη, οδό Διονυσίου Δεβάρη. Το έτος 2011 η εγγονή του κ. Φωτεινή Βαχλιώτη δώρισε στο Δήμο Λευκάδας την ορειχάλκινη κεφαλή του παππού της και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση της κεφαλής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας με την 39/2014 απόφασή του αποφάσισε όπως στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του Διονυσίου Δεβάρη, τοποθετηθεί η ορειχάλκινη κεφαλή του σε μαρμάρινη στήλη στο χώρο της πλατείας του Μαρκά και σε συνεννόηση με τους συγγενείς του, (Παναγιώτη-Ερρίκο Δεβάρη και Φωτεινή Βαχλιώτη), να γίνει η τελετή των αποκαλυπτηρίων.