Δελτίο τύπου του Πνευματικού Κέντρου σχετικά με το 53ο Φεστιβάλ Φολκλόρ

 

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας , ο αγαπημένος θεσμός του καλοκαιριού, διεξάγεται φέτος από τις 16 έως τις 23 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο, φιλοξενεί φολκλορικά συγκροτήματα από διαφορετικές χώρες, γειτονικές αλλά και μακρινές, προσφέροντας έτσι στο κοινό χορευτικές παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

Τα συγκροτήματα που συμμετέχουν – με αλφαβητική σειρά των χωρών τους- είναι:

– ΑΙΓΥΠΤΟΣ- El Behira. Μετά από 5 χρόνια απουσίας η Αίγυπτος συμμετέχει φέτος με το συγκρότημα El Behira από την Αλεξάνδρεια, το οποίο είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού CIOFF.

– BOYΛΓΑΡΙΑ – Kremikovtsi. Το συγκρότημα είναι από τη Σόφια και ανήκει στον οργανισμό Balkanfolk, το δίκτυο Βαλκανικών χορευτικών συγκροτημάτων και Φεστιβάλ, με το οποίο συνεργάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας.

– ΗΠΑ- Bailey Mountain Cloggers. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το Φεστιβάλ φιλοξενεί συγκρότημα από τις ΗΠΑ. Οι Cloggers του Πανεπιστημίου Mars Hill από τη Βόρεια Καρολίνα, παρουσιάζουν τη φολκλορική παράδοση των Νότιων Απαλλαχίων.

– ΙΑΠΩΝΙΑ – Nayuta. To  Χοροθέατρο Nayuta από το Τόκυο, παρουσιάζει τη ιαπωνική φολκλορική παράδοση σε συνδυασμό με τη δυτική κλασική μουσική.

– ΚΙΝΑ – Beijing Students Folk Art Group. H Κίνα, αυτή η μεγάλη υπέροχη χώρα, κατέχει κεντρική θέση στις παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ τα τελευταία χρόνια χάρη στη σταθερή συμμετοχή της. Το συγκρότημα είναι από το Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου και ειδικά για φέτος η συμμετοχή του καλύπτεται δημοσιογραφικά από το ελληνικό κανάλι του China Radio Internationa (CRI) –Κρατική Κινεζική Ραδιοφωνία.

– ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ – Zahumlije. Το συγκρότημα είναι από την πόλη Niksic του Μαυροβουνίου. Η συμμετοχή του είναι μια κοινή δράση των Πρεσβειών της Ελλάδας στην Ποντγκόριτσα και του Μαυροβουνίου στην Αθήνα.

– ΟΥΚΡΑΝΙΑ (ΚΑΝΑΔΑΣ)- Volya. To Volya είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας. Η βάση του είναι το Edmonton του Καναδά αλλά το συγκρότημα παρουσιάζει την Ουκρανική φολκλορική χορευτική παράδοση σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

– ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ-  Zareef-al-tool dabka. H Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα οργάνωσε τη συμμετοχή του συγκροτήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας επιθυμώντας να παρουσιάσει στο κοινό του Φεστιβάλ την πλούσια χορευτική παράδοση της Παλαιστίνης, μιας χώρας πολύπαθης αλλά πάντα πρόθυμης να συμμετέχει σε τέτοιες διοργανώσεις.

– ΡΩΣΙΑ – Βayram. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κρατικό Ρωσικό Κέντρο Φολκλορικής Τέχνης – παράρτημα του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού φρόντισε να μας στείλει ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από την αχανή Ρωσία. Το Bayram από την Ufa της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν πρεσβεύει τη φολκλορική παράδοση της ασιατικής Ρωσίας.

– ΣΕΡΒΙΑ Mladost Poljana. Το φεστιβάλ  φιλοξενεί σέρβικο συγκρότημα από την αδελφοποιημένη με τον πρώην Δήμο Καρυάς πόλη Poljana της περιοχης Pozarevac.

– TΟΥΡΚΙΑ-Tuana Sanat Kulubu.  H γειτονική Tουρκία, η οποία αποτελεί αγαπημένη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, εκπροσωπείται φέτος από το συγκρότημα Τuana  από την Προύσα.

Προσανατολισμένο πάντα σε διεθνείς συνεργασίες το  Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας κατόρθωσε να επιλεγεί και  είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EFFEEurope for Festivals Festivals for Europe 2015-2016.

Το Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe είναι μια νέα Ευρωπαϊκή πλατφόρμα που δημιουργείται αυτή την χρονική περίοδο και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή καλλιτεχνικά/πολιτιστικά Φεστιβάλ που έχουν ως γνώμονα τη βαθιά τους δέσμευση στις τέχνες και τις κοινότητές τους. 

Το νέο πιλοτικό Πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτάθηκε από την European Festivals Association (EFA) και θα διαρκέσει την περίοδο 2015/2016 υπό τον τίτλο EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe. 

Με γνώμονα την προώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Φεστιβάλ, το EFFE είναι ένα νέο δίκτυο που συνδέει Κομβικά Σημεία, Πολιτιστικά Δίκτυα και Φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνοντας μέρος στο EFFE δίνεται η δυνατότητα στα Φεστιβάλ να επεκτείνουν σημαντικά τις διασυνδέσεις τους ανάμεσα σε καλλιτέχνες, διευθυντές Φεστιβάλ, εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορείς χάραξης πολιτικής. Μέσω του δικτύου αυτού τα Φεστιβάλ θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν νέα προγράμματα, εξαιρετικά καλλιτεχνικά ταλέντα και νέες ευκαιρίες για συνεργασία.

Πρόθεσή του είναι να διευρύνει την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση ως προς το τι συμβαίνει στον κόσμο των Φεστιβάλ.  

To EFFE δεν επιδιώκει απλώς την εμπλοκή περισσοτέρων στα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, αλλά πάνω από όλα έχει ως στόχο τόσο την καταγραφή και παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες της Ε.Ε. και τους επαγγελματίες, όσο και την αναγνώριση και επιβράβευση των καινοτόμων και άρτιων Φεστιβάλ.

Επιπλέον το Φεστιβάλ έχει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο προσέφερε μια μεγάλη υποδομή αναβάθμισης: τη νέα επαγγελματική χορευτική εξέδρα.

Την Κυριακή 16 Αυγούστου και ώρα 6.30μμ θα ξεκινήσει η Μεγάλη Χορευτική Παρέλαση των συγκροτημάτων κατά μήκος της Κεντρικής Αγορά και της Παραλιακής οδού ‘Αγγελου Σικελιανού.

Στις 9μμ στο Ανοιχτό Θέατρο θα εμφανιστούν όλα τα συμμετέχοντα συγκροτήματα σε 5λεπτη εμφάνιση.

Από τη Δευτέρα 17/8  μέχρι και Σάββατο 22/8 στον ίδιο χώρο τα συγκροτήματα θα παρουσιάζονται κατά το πρόγραμμα της ημέρας.

Την Κυριακή 23 Αυγούστου πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ με την αποχαιρετι- στήρια χορευτική παρέλαση στις 6.30 μμ, την πεντάλεπτη εμφάνιση όλων στο Ανοιχτό Θέατρο  και την τελετή λήξης στις 9μμ.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας καλεί όλους και όλες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ  και να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη Αυγουστιάτικη πολιτιστική γιορτή, καταξιωμένη στο Πανελλήνιο και στο εξωτερικό.

 

 

 

Το inLefkas είναι Χορηγός Επικοινωνίας

 

Χορηγοί:

– Σούπερ  Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

–  Ξενοδοχείο Ionian Blue