Οι ομιλίες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Σταύρος, ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία Σταύρου Γρηγόρη

 Φίλες και φίλοι,

Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας συγκέντρωση.

Βρισκόμαστε ξανά σε αυτό το σημείο, ύστερα από λίγους μήνες, ζητώντας να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που αρχίσαμε το Γενάρη.

Ένα αγώνα δύσκολο, κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες, με πολλές εκβιαστικές άνισες μάχες, όχι όμως μάχες χαμένες.

Διαπραγματευτήκαμε και αγωνιστήκαμε με μοναδικό στόχο και σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην ελπίδα, το δικαίωμα της νέας γενιάς αυτού του τόπου να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο, το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων για ζωή, για δημιουργία, το δικαίωμα των ηλικιωμένων, των απόμαχων του μόχθου για αξιοπρέπεια.

Γνωρίζετε όλοι ότι παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής,  αλλά με πραγματικά θεριά μέσα και έξω από τη χώρα.

Γι’αυτό και νιώθουμε περήφανοι για τον αγώνα αυτό, ακόμη κι αν το ώς τώρα αποτέλεσμα δεν δικαιώνει την προσπάθειά μας.

Διότι ούτε μια στιγμή δε φοβηθήκαμε να διαπραγματευούμε, σηκώνοντας το ανάστημά μας και φωνάζοντας ΟΧΙ,  δε φοβηθήκαμε να παλέψουμε για την εθνική μας αξιοπρέπεια, να πάρουμε το ρίσκο, και να φτάσουμε ως το τέλος.

Ακόμη, όμως και την τελευταία στιγμή ΔΕΝ ρισκάραμε, κάτω από τους ευρωπαϊκούς εκβιασμούς της τρόικας και των εγχώριων πολιτικών συντηρητικών δυνάμεων, να αφήσουμε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, ΔΕΝ εκθέσαμε τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας, σε πολιτικά και οικονικά αδιέξοδα, ΔΕ ρισκάραμε τη θέση μας στην Ε.Ε, το ευρωπαΪκό μας νόμισμα, τα ευρωπαϊκά μας κεκτημένα, στο grexit που πολλοί ήθελαν.

Γι’αυτό το λόγο είπαμε ΝΑΙ στη συμφωνία που ακολούθησε, κάνοντας τη δύσκολη επιλογή να μην αποδεχθούμε την εκδοχή της εθνικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Να μη δεχθούμε να σύρουμε εμείς το χορό του Ζαλόγγου, παρασέρνοντας στην καταστροφή τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τους μεροκαματιάρηδες που είχαν επιλέξει να αφήσουν το μόχθο μιας ζωής στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίθεση με τη πλουτοκρατία που έσπευσε να βγάλει το πλούτο της σε offshore και σε τράπεζες του εξωτερικού.

Φίλες και Φίλοι

Φανταστείτε, όμως, πώς θα ήταν η συμφωνία, ο λαός,  η χώρα, χωρίς αυτό τον αγώνα. Χωρίς αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμφωνία, δηλαδή, θα έφερνε η ΝΔ, εκπροσωπώντας, την ευρωπαική συμμαχία του Γιούνκερ και της Μέρκελ, στην οποία και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα  μεγάλα  Όχι δεν τελειώνουν με το τέλος της διαπραγμάτευσης, αλλά αποτελούν απαρχή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη. Που θα εμπνέουν και θα καθοδηγούν τη δράση μας για πολύ καιρό.

Κάναμε υποχώρηση, οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, όχι όμως σε μία άνευ όρων συνθηκολόγηση, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και την παραγωγική βάσης της Ελλάδας,

Και ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε τη χώρα αυτή τη στιγμή σε οικονομική κατάρρευση.

ΔΙΟΤΙ, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, Ήταν παρακινδυνευμένο να βάλουμε το κομματικό συμφέρον και την «αριστερή» ιδεολογική καθαρότητά μας πάνω από το συμφέρον της χώρας.

ΔΙΟΤΙ Η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, Δεν ήταν ποτέ ο στόχος μας.

Διότι, Φίλες και φίλοι,

Μπροστά σε μια επικείμενη καταστροφή κάνεις μια τακτική υποχώρηση, όσο επώδυνη και να είναι, για να μπορείς να συνεχίσεις τον αγώνα για να πετύχεις το στρατηγικό σου στόχο κάτω από άλλες, καλύτερες συνθήκες.

Δυστυχώς, κάποιοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Βλέπουν το δέντρο, την τακτική υποχώρηση, αλλά όχι το δάσος, το στόχο: την αλλαγή ενός διεφθαρμένου συστήματος διοίκησης, του παλιού κατεστημένου της διαπλοκής και των συμφερόντων των λίγων.

Η συμφωνία που υπογράψαμε στις 12 Ιούλη για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη – με κλειστές τράπεζες και με το πιστόλι στον κρόταφο – είναι αποτέλεσμα της πρόσκαιρης, αναγκαστικής αυτής υποχώρησης – όχι όμως της μάχης, όχι του αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε όλοι μαζί.

Και έχει πολλές δυσκολίες και πολλά επώδυνα μέτρα.

Γι’αυτό και ΔΕΝ ωραιοποιούμε τα πράγματα, ΔΕΝ αφήνουμε τον αγώνα και ΔΕΝ δραπετεύουμε από την πραγματικότητα, φωνάζοντας απλώς συνθήματα, χωρίς λύσεις.

Απέτρεψε, όμως, την κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Ανέτρεψε το σχέδιο του Grexit και έχει λιγότερα μέτρα κατά 21 δις από αυτά που είχαν συμφωνήσει.

Και επιτρέπει να πάρει ανάσα η χώρα:

 • Με τη χρηματοδότηση, το νέο ΕΣΠΑ 2015-2020 και με τα αναπτυξιακά κονδύλια ύψους 35 δις, το ονομαζόμενο πακέτο Γιούνγκερ, χωρίς απαραίτητη την ελληνική συμμετοχή και που η πρώτη δόση ύψους 2.4 δις εκταμιεύεται τον Οκτώβριο θα κινηθεί η   αγορά εργασίας, αναζωογονώντας τον εμπορικό κόσμο και θα διαχυθούν έργα σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας και όχι σε μεγάλα φαραωνικά έργα που τα λυμαίνονται οι γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Μη ξεχνάμε ότι το 80% των χρημάτων του ΕΣΠΑ που έκλεισε στις 31/12/2014 κατέληξαν σε 6 γνωστές κατασκευαστικές εταιρίες. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό πολιτικό-επιχειρηματικό αλισβερίσι:
 • Με τη δέσμευση για τη μείωση του χρέους και την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018.
 • Με την ανακαιφαλοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 και την ενίσχυσή τους με 10δις ευρώ, δίνοντας τέλος σε κίνδυνο για «κούρεμα» καταθέσεων
 • ΑΝΑΣΑ με την υπαγωγή στο ευρωπαϊκό δίκαιο, και όχι στο αγγλικό που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει – ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ – κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.
 • Και κυρίως ΑΝΑΣΑ επειδή υπάρχει χώρος και χρόνος για αντίρροπα μέτρα και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα ελαφρύνει το βάρος αυτής της συμφωνίας.

Γι’αυτό και ΖΗΤΑΜΕ Καθαρή εντολή για Ισχυρή κυβέρνηση και Σταθερή πορεία.

 • Για Λαϊκή νομιμοποίηση.
 • ΕΝΤΟΛΗ Να συνεχίσουμε τη μάχη για να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
 • ΕΝΤΟΛΗ για την ουσιαστική διευθέτηση – αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους, την οποία εμείς ΠΡΩΤΟΙ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ευρωπαϊκό ΤΡΑΠΕΖΙ και η διαπραγμάτευση του οποίου αρχίζει ξανά το Νοέμβριο, μετά  ΚΑΙ το πρόσφατο κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών.
 • ΕΝΤΟΛΗ για την υλοποίηση της τριετούς συμφωνίας με αντίρροπα μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων.
 • ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΖΗΤΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ των ανοιχτών ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ:
  • των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος καθώς και του ΕΚΑΣ.
  • της φορολογίας των αγροτών και των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου.
  • Των εργασιακών, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της οριστικής κατάργησης των μαζικών απολύσεων, της εργασιακής ζούγκλας που έστησαν τόσα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός – Δεν είναι γραμμένη σε μαρμάρινες πλάκες».

Το διακύβευμα, συμπολίτες μου, είναι «ποιος θα διαχειριστεί τα ανοιχτά ζητήματα αυτής της συμφωνίας». Ποιους εσείς θέλετε να σας αντιπροσωπεύουν, να διαπραγματεύονται για σας, με ποιους εσείς θέλετε μαζί να διεκδικείτε.

Έχουμε πλήρη συνείδηση και των δυσκολιών και των στοχεύσεων των αντίπαλων δυνάμεων που από την αρχή ήθελαν να γίνει πραγματικότητα η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Γι’αυτό και είναι εφικτό το δικό μας πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκές της και δεν περιορίζεται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Ένα πρόγραμμα με δύο βασικούς πυλώνες:
α) την αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
β).τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, που προϋποθέτει ριζικές θεσμικές αλλαγές και ρήξη με τη δομή της διαπλοκής.

ΚΑΙ Με στόχους ρεαλιστικούς:

 • Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.
 • Να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα για να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής και να εκκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψυλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.
 • Να προωθήσουμε μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα παραγωγικό μοντέλο ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο.
 • Να κάνουμε πράξη την ανοικοδόμηση και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 • Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας. Με εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες, με βαθιές διοικητικές αλλάγες και με σεβασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και με ανασυγκρότηση των δικτύων πρωτοβάθμιας υγείας.
 • Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Να στηρίξουμε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Και αυτοί οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος μας είναι πραγματικά εφικτοί.

Διότι, φίλες και φίλοι,

τους τελευταίους 7 μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ συνθήκες πολέμου, με αντιπάλους που διέθεταν και διαθέτουν απεριόριστα μέσα οικονομικής ασφυξίας, εκφοβισμού, προπαγάνδας

& προβοκάτσιας, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ  να δώσουμε ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, ή πολύ περισσότερο να σβήσει.

 

Σας θυμίζω ότι:

Μπορέσαμε και ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ:

 • Να αναχαιτίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, θεσπίζοντας νόμο, που ήταν ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Που, με την κάρτα σίτισης, διασφάλισε ότι 350.000 συνάνθρωποί μας θα έχουν κάθε μέρα φαγητό. Και ξανάφερε το ηλεκτρικό ρεύμα σε χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ. Μισό εκατομμύριο συνάνθρωποί μας ήδη ωφελούνται από τις ρυθμίσεις του.
 • Να θεσπίσουμε το νόμο για τις 100 δόσεις, που έβγαλε τη θηλιά της υπερχρέωσης από λαιμό χιλιάδων οικογενειών και έδωσε οξυγόνο σε επαγγελματίες και σε χιλιάδες επιχειρήσεις. 1.100.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρύθμισαν τα χρέη τους και ανασαίνουν ξανά.
 • Να δώσουμε πίσω τη δουλειά σε παράνομα απολυμένους, σε όλους αυτούς τους «αχρηστους» σύμφωνα με τα πρόσφατα λεγόμενα της ΝΔ – στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες, στους 2,500 εκπαιδευτικούς, στη δημοτική αστυνομία.
 • Καταφέραμε να αποποινικοποιήσουμε τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ και καταργήσαμε την αυτόφωρη διαδικασία, βγάζοντας τη θηλιά της δίωξης και δίνοντας ανάσα στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στους μικρομεσαίους και τους εμπόρους.
 • Καταφέραμε να καταργήσουμε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία  και εξασφαλίσαμε την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
 • Να ανοίξουμε το μέτωπο για τις συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε το νόμο της πολιτικής επιστράτευσης.
 • Να υψώσουμε τείχος στις μαζικές απολύσεις και στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
 • Καταθέσαμε το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και τη χρήση συχνοτήτων.
 • Νομοθετήσαμε για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη και την αποσυμφόρηση των φυλακών.
 • Κάναμε πράξη τον νέο νόμο για την ιθαγένεια που έδωσε το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά να αναπνεύσουν για πρώτη φορά ελεύθερα.
 • Σπάσαμε το λουκέτο της ΕΡΤ.
 • Αρχίσαμε να βάζουμε χέρι στους ολιγάρχες της διαπλοκής και σε όσους γεμίζουν τις λίστες της φοροδιαφυγής. 15 εκ. € έχουν εισπραχθεί από τους πρώτους ελέγχους της λίστας Laggard.
 • Αποκρούσαμε την επιδίωξη των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.
 • Καταφέραμε να παγώσουμε την πώληση των «κόκκινων δανείων» και προστατεύσαμε την 1η κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
 • Με δική μας πρωτοβουλία, στη ναυτιλία την επόμενη πενταετία θα αυξάνεται πλέον η συμμετοχή των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα.
 • Ανοίξαμε το «κτηματολόγιο» , το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2016 προκειμένου να δοθεί στο κράτος η δυνατότητα της διασταύρωσης όλων των ακίνητων ιδιοκτησιών και να εξεταστεί μια αναλογική αύξηση συντελεστών για τις μεγάλες περιουσίες με σκοπό την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων και των μικροϊδιοκτητών με βάση κοινωνικά κριτήρια και από το οποίο θα επωφεληθεί ιδιαιτέρως και η Λευκάδα.
 • Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας . Να αναφέρω ότι στη ΛΕΥΚΑΔΑ ειδικά στη σύντομη περίοδο διακυβέρνησης μας έχουν γίνει ήδη 5 προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών, έπονται άλλες 3 στο αμέσως προσεχές διάστημα και έπονται άλλες δύο με τις νές προσλήψεις που προκυρήχθηκαν – όταν από το 2010 δεν είχε γίνει ούτε 1 πρόσληψη, στα πλαίσια της όλης απαξίωσης και κατάρρευσης του ΕΣΥ κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ώστε στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους η υγεία να περάσει σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μη έχοντες, δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όλοι αυτοί που στα πλαίσια του 1ου και 2ου μνημονίου αποδέχτηκαν τη μείωση δαπανών υγείας από το 3,9 %του ΑΕΠ στο 1 % διαλύοντας το ΕΣΥ τόσο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και από υλικά, παραδίδοντας μας ένα σύστημα σε λειτουργική κατάρρευση έρχονται τώρα να μας κουνήσουν και το δάχτυλο γιατί δεν μπορέσαμε μέσα σε ένα 6μηνο να διορθώσουμε πλήρως ένα ΕΣΥ που μεθοδικά και σκόπιμα διέλυσαν για να εξυπηρετήσουν ξένα και εγχώρια συμφέροντα. Ειδικά για το Νοσοκομείο μας που με τις πολιτικές τους που ανέφερα  και αφορούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας,  το κατάντησαν ένα οργανισμό που ενώ απ έξω φαίνονταν υγιής από μέσα τον κατέτρωγε το σαράκι και ήταν θέμα χρόνου να εμφανισθεί η κατάρρευση του, καταφέραμε σε πρώτη φάση με τις πολιτικές μας να το κρατήσουμε ζωντανό, γιατί από τις αρχές της άνοιξης θα είχε κλείσει, και με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που ανέφερα παραπάνω να κλείσουν ανοιχτές πληγές που ακόμα αιμορραγούν, όπως είναι η μη πλήρης λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής. Μη ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο του 2014 συνταξιοδοτήθηκε προγραμματισμένα ο Δ/της της Κλινικής και ουδείς από αυτούς που έρχονται τώρα να κάνουν κριτική είχε ενδιαφερθεί για την αντικατάσταση του. Εμείς πετύχαμε οι επικουρικοί ιατροί που διορίζονται να είναι 3ετούς θητείας και όχι ετήσιας ούτως ώστε αυτό να αποτελεί κίνητρο για εκδήλωση ενδιαφέροντος στη στελέχωση. Εμείς καταφέραμε σε συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας να δοθεί από την 2η χρηματικό κίνητρο με τη μορφή επιδόματος για την προσέλκυση ενδιαφέροντος προς στελέχωση από ιατρούς.

Να αναφερθώ και στο θέμα της άμμου στο Κάστρο. Επί προηγούμενης Κυβέρνησης όχι μόνο δεν κατέστη δυνατόν να περιέλθει στην ιδιοκτησία της Λευκάδας της οποίας είναι κομμάτι της γης της, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είχε δρομολογηθεί η εκποίηση της μέσω δημοπρασίας. Καταφέραμε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης μας, όχι μόνο να αποτρέψουμε την εκποίηση αλλά και να περάσει η ιδιοκτησία της στην Ν.Α. Λευκάδας, ώστε μετά τις σχετικές μελέτες που εκπονεί  ήδη ο Δήμος να αποκατασταθεί η διαβρωμένη παραλία του Αι Γιάννη καθώς και άλλες μικρότερες. Το θέμα των σκουπιδιών σε συνεργασία Δήμου και Υπ. Περιβάλλοντος έχει πάρει το δρόμο της οριστικής λύσης.

 

Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες,

Δεν ήταν καθόλου εύκολα και δεδομένα όλα αυτά. Όπως δεν είναι εύκολες και δεδομένες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η Ελλάδα σταθεροποίησε τη θέση της στην Ευρώπη, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, ο αγώνας όμως δε σταμάτησε.

 • Πρέπει να να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, τον αγώνα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • Να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, ώστε να βελτιώσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στην πράξη.
 • Να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοκρατίας.
 • Να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό κράτος..
 • Για να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά. Γιατί είναι εύκολο να πορεύεσαι σε δρόμους στρωμένους, αλλά εμείς καλά γνωρίζουμε ότι αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, δε θα βρισκόμασταν εμείς εδώ να εκπροσωπούμε τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Θα ήταν άλλοι στη θέση μας, όπως ήταν για πολλά χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα – περισσότερο από ποτέ – μια κυβέρνηση για να προσφέρει στον αντίποδα της συμφωνίας και των δύσκολων μέτρων, μέτρα που έχουν ανάγκη οι πολίτες και αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Μέτρα δηλαδή που μπορούν να χτυπήσουν τη διαφθορά και τους φορείς της.

Γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνει ακόμη  κεφάλι. Σε αυτή την κρίσιμη  θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα ένα είναι το πραγματικό δίλημμα:

Εγκαταλείπουμε τώρα το «σκάφος», επιτρέποντας την αναβίωση και ηγεμόνευση του παλιού πολιτικού κόσμου, δίνοντας το τιμόνι σε όλους αυτούς που εμφανίζονται ως τιμητές και  δικαιωμένοι  μπρος στα αποκαΐδια μιας φωτιάς που οι ίδιοι άναψαν, υποδαύλισαν και συντήρησαν;

Δίνουμε τώρα το τιμόνι της χώρας στους εκπροσώπους των σκανδάλων, της Siemens, της λίστας laggard, των «υποβρυχίων», της διαφθοράς;

Ή παίρνουμε το τιμόνι, οδηγώντας τη χώρα μπροστά;

Διότι, όπως γνωρίζετε, μόνο όταν τραβάμε μπροστά βρίσκουμε το δρόμο – κάνοντας ακόμη και λάθη, συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Μόνο όταν δίνουμε μάχες κερδίζουμε τον αγώνα! Όλες οι μάχες έχουν απώλειες.  Το ζήτημα είναι να μη παραδώσεις τα όπλα. Και εμείς είμαστε εδώ, επειδή δεν παραδίδουμε τα όπλα.

Συνεπώς καμιά διαστρέβλωση, καμιά προπαγάνδα της ήττας, κανένα καμουφλάζ δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτό τον πόλεμο.

Στην επικείμενη εκλογική μάχη, που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας και των εργαζομένων για τα επόμενα χρόνια, συγκρούονται 2 κόσμοι:

Από τη μια είναι οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος: Οι δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, του κομματισμού, της κλεπτοκρατίας, της υποταγής των απλών ανθρώπων στα μεγάλα συμφέροντα.

Από την άλλη είμαστε εμείς: η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από μια μεγάλη, ριζική, δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή.                        Για να χρησιμοποιήσω μία αποστροφή του φίλου Κώστα Τσουκαλά Καθηγητή Κοινωνιολογίας και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή ΄΄ η αναβίωση της νέας ανοιχτής Ευρωπαϊκής Αριστεράς απαλλαγμένης από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος είναι το μεγαλύτερο ίσως ιστορικό στοίχημα της εποχής μας΄΄.

Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες,

Δε ζητάμε νέα εντολή για να συνεργαστούμε επί ίσοις όροις με τα χρεωκοπημένα κόμματα της Διαφθοράς και να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα ξεπλύνει τις αμαρτίες τους. ΔΕ θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως θέλουν οι αντιπαλοι μας.

Ζητάμε Εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση για να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να προχωρήσουμε μπροστά, για να κερδίσουμε το αύριο!

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος – χαμένοι είναι οι αγώνες που δε δίνονται.

Θέλουμε η Λευκάδα να γίνει μέρος αυτού του Αγώνα!

Σας θέλουμε ΞΑΝΑ συμμάχους για να δώσουμε μαζί όλες τις μεγάλες μάχες που θα ακολουθήσουν!

Μάχες για ένα καλύτερο αύριο! Στη Λευκάδα, στην Ελλάδα!

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 

Ζώης Μικρώνης

Ομιλία Ζώη Μικρώνη

   Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι. Είναι τιμή για μένα να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λευκάδα των αριστερών παραδόσεων του ανθρωπισμού και του αλτρουισμού δίνει την σκυτάλη σε ένα νέο αύριο για άλλη μια φορά.

Γιατί τα ινδάλματά μας, τα όνειρά μας έρχονται από μακριά και πάνε μακριά. Για μια Ελλάδα που παρά τις δυσκολίες, ο λαός της θα περπατά με το κεφάλι ψηλά, περήφανα.

Για μια Ελλάδα όπου κανείς δεν θα μένει αβοήθητος στην κρίση. Που τα παιδιά μας θα έχουν όραμα και προοπτικές.

Γι’ αυτό και ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι πήραν κουπόνια για φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα, επιδότηση ενοικίου.

Ήταν χρέος μας να ξεκινήσουμε από τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Να βγάλουμε το σκοτάδι από τα σπίτια και τις ψυχές των ανθρώπων που το παλιό πολιτικό  σύστημα είχε δημιουργήσει.

Χτύπημα στα αδύναμα στρώματα ήταν οι άδικες απολύσεις των καθαριστριών των 600 ευρώ, των καθηγητών, των Διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, των αστυνομικών των Δήμων με τρόπο αυθαίρετο και κυνικό.

Άχρηστους τους χαρακτήρισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ, γιατί έτσι εξυπηρετούνταν συγκεκριμένα συμφέροντα των καναλαρχών. Αυτών την καναλαρχών που όλα τα χρόνια υπηρετούν το φθαρμένο, διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.

Αυτό είναι το χθες του κ. Μεϊμαράκη.

Αυτό είναι το χθες της κ. Βούλτεψη που δηλώνει ότι καλά κάνουν τα κανάλια και δεν πληρώνουν, διότι δεν οφείλουν.

Από τα 2010 υπάρχει δέσμευση ότι θα εισπραχθούν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια από τα κανάλια. Κι όμως, κάθε χρόνο ο Νόμος, στις 31-12 έπαιρνε νέα παράταση.

Με τη κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, για πρώτη φορά στάλθηκαν χρεωστικά στο Δημόσιο Ταμείο, για πρώτη φορά γίνεται διαγωνισμός, ανοιχτός, δημοκρατικός για τα κανάλια.

Τι θα κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση του χθες;

Απολύσεις 15.000 για το 2015 προέβλεπαν. Καμάρωναν ότι είναι και δικό τους κατόρθωμα οι Άδωνις και Μητσοτάκης.

Πέντε χρόνια τα στικάκια για την λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ άλλαζαν τσέπες και συρτάρια. Ενώ ήδη τώρα έχει δημοσιευθεί κατάλογος ονομάτων με πολλά εκατομμύρια που είχαν εισπραχθεί.

Έχει γίνει πολλή δουλειά. Χρειάζεται να συνεχιστεί. Βοηθάει εξάλλου σ’ αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Φαλτσιανί που έδωσε αυτούς τους καταλόγους.

Για όλα αυτά το παλαιό πολιτικό σύστημα τι λέει; “ Όλοι μαζί να κυβερνήσουμε“ λέει ο Μεϊμαράκης. Μήπως έτσι μπορέσει και καλύψει τους πολλούς σαν τον Παπασταύρου ή άλλους συνεργάτες τους. Είναι γνωστή η θαλπωρή που έδινε η Ν.Δ. στον κ. Βενιζέλο, αλλάζοντας συνεχώς θέσεις για τα υποβρύχια.

Αυτήν την συνεργασία κ. Μεϊμαράκη θέλετε; Αυτήν την συγκάλυψη ευθυνών;

Ε όχι! Δε θα την έχετε από τον ελληνικό λαό. Θα βροντοφωνάξει όχι στην διαπλοκή και το παλαιό πολιτικό σκηνικό. Διότι ποια είναι η εναλλακτική κυρίες και κύριοι; Οι Άδωνις, Πλεύρης, Βορίδης; Τελειώσαμε με αυτούς!

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθούμε στην πράξη το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στην υγεία, στην παιδεία.

Φίλες και φίλοι, κάθε αποχή, λευκό ή άκυρο είναι η επιθυμία της Ν.Δ. Γιατί όποιος απέχει, συμμετέχει με τον τρόπο του. Πως; Κάθε τέτοια ψήφος που χάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος κερδισμένη από τη Ν.Δ. Είναι ψήφος κερδισμένη από τη διαπλοκή και την διαφθορά που θέλουν να μας πείσουν ότι όλοι ίδιοι είναι, με μόνο στόχο τους την διατήρηση της σαπίλας και την προνομίων τους.

Για αυτό απευθυνόμαστε πρώτα απ’ όλα στην νεολαία. Και τους λέμε: δώστε και αυτή τη μάχη, νικηφόρα, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. Να αλλάξουμε τον τόπο μας.

Αυτόν τον αγώνα που δώσαμε σε όλη την Ευρώπη, για 7 μήνες, με διαδηλώσεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις κατά της λιτότητας, με ελληνικές σημαίες παντού. Αυτόν τον αγώνα αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ όλη η ευρωπαϊκή αριστερά και όχι μόνο.

Όλη η προοδευτική ανθρωπότητα μας βλέπει σαν υπόδειγμα για πολλά αριστερά κινήματα και περιμένουν από μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Διότι κατάλαβαν ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Γιατί στα εκβιαστικά τελεσίγραφα του Γιούνκερ να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα λιτότητας του Σαμαρά, απαντήσαμε με προσφυγή στον ελληνικό λαό.

Το δημοψήφισμα ήταν η μεγαλειώδης νίκη του ελληνικού λαού όπου συνασπίστηκαν όλοι εναντίον μας με εκβιασμούς, απειλές, με όλα τα κανάλια εναντίον μας, παλαιούς πρωθυπουργούς, ξεχασμένα και φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα, μέχρι και τον Γλύξμπουργκ, τέως βασιλιά. Σε συμμαχία με τον Σόϊμπλε και όλον τον Νεοφιλελευθερισμό της Ευρώπης, που είχαν έτοιμα τα σχέδια για επιστροφή στην δραχμή, με μνημόνιο, με κούρεμα καταθέσεων και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Έλληνες πολίτες.

Αυτά τα σχέδια ματαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Τσίπρας. Φέρνοντας το πρώτο ρήγμα στην Ευρώπη με Ιταλία, Γαλλία που έβλεπαν να έρχεται η δική τους σειρά.

Οι Πράσινοι αλλά και αρκετοί σοσιαλδημοκράτες σ’ όλη την Ευρώπη ακόμη και στη Γερμανία, μας υπερασπίστηκαν. Όχι όμως το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως το ΠΟΤΑΜΙ. Αυτοί ήταν απέναντί μας με τους δανειστές. Μας έλεγαν να υπογράψουμε να τελειώνουμε!

Φίλοι και φίλες, έγινε ένας συμβιβασμός που κρατάει όρθια τη χώρα, φεύγουμε από το Αγγλικό Δίκαιο, μπαίνει ως εγγυητής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μειώνονται τα επιτόκια, μειώνονται θεαματικά τα απαιτούμενα περισσεύματα που πρέπει να έχει η χώρα για να δώσει στους δανειστές.

Άμεσο κέρδος τα 3 πρώτα χρόνια, 20 δις.

Δεν κρύβουμε ότι: ΝΑΙ υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα με την συμφωνία, όπως η μερική αύξηση του ΦΠΑ.

Η νέα συμφωνία όμως δεν έχει όρους μόνο για την Ελλάδα, έχει όρους και για τους δανειστές:

 1. Το αναπτυξιακό πακέτο 30 δις του Γιούνκερ.
 2. Τα ισοδύναμα μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση προς κατηγορίες πληθυσμού που πλήττονται.
 3. Για πρώτη φορά προγραμματίστηκε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αλήθεια, ποια διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει για όλα αυτά η Ν.Δ., όταν έχει ήδη παραδεχθεί στους δανειστές τη βιωσιμότητα του χρέους;

Η Ν.Δ. όχι μόνο δεν δύναται να διαπραγματευθεί το μεγάλο πρόβλημα του χρέους αλλά ούτε τις εργασιακές σχέσεις αφού στον ιδιωτικό τομέα έχει μετατρέψει τη πλειοψηφία των εργαζομένων σε ημιαπασχολούμενους και ημιανέργους.

Εμείς καταφέραμε να αποτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις και να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σ’ αυτή λοιπόν τη κρίσιμη μάχη, ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα διαπραγματευθεί για τα κρίσιμα θέματά του. Οι φίλοι του Χριστοφοράκου, οι δωρολήπτες της Siemens, οι τρόφιμοι της λίστας ΛΑΓΚΑΡΝΤ, οι εκπρόσωπο την καναλαρχών και της διαπλοκής. Αυτοί που πίεζαν να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές; Αυτοί που ετοίμαζαν την πώληση την κόκκινων δανείων σε κερδοσκόπους κατά το πρότυπο της ομογάλακτης Ισπανίας;

Από όλους αυτούς φίλοι και φίλες πρέπει να προφυλαχθούμε. Να στείλουμε αριστερό Βουλευτή στην Αθήνα. Να στείλουμε πάλι Γρηγόρη Βουλευτή. Για να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας. Να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοπιστίας.

Να ανεβάσουμε το νησί μας, με τη σχεδιασμένη προσπάθεια για ποιοτικό τουρισμό, οργάνωση, τεχνολογία, έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στο κάθε Λευκαδίτη, στο κάθε Έλληνα.

Αυτή την υπόσχεση μόνο σας δίνουμε: να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για μια νέα Λευκάδα, σε μια Νέα Ελλάδα.

Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε τον Ξέρξη και τον Εφιάλτη των καιρών. Δεν τρομάζουμε όμως! Ξέρουμε, όπως λέει και ο ποιητής Νίκος Καρούζος, ότι θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί.

Όμως στο τέλος τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν!  Σας ευχαριστώ.

ΖΩΗΣ ΜΙΚΡΩΝΗΣ

Πολιτικός Μηχανικός

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

 

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ομιλία Σπύρου Ζαμπέλη

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Απομένουν 2 μέρες για μια πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Θα βρεθούμε πάλι μπροστά στην κάλπη με ανάμεικτα συναισθήματα να μας πλημυρίζουν και αμείλικτα ερωτήματα να κυριαρχούν. Πολιτικοί εχθροί αλλά και χθεσινοί φίλοι σε μια οργανωμένη συγχορδία προσπαθούν να μας πείσουν ότι ” Τσίπρας ή Μεϊμαράκης, είναι το ίδιο”. Είναι οι ίδιοι ακριβώς που μεθόδευσαν (από διαφορετική σκοπιά ο καθένας) και προσπαθούν να υλοποιήσουν το περιβόητο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Καλυπτόμενοι πίσω από αστεία και επικίνδυνα για την κοινωνία επιχειρήματα, ουσιαστικά προωθούν, ηθελημένα ή άθελα, την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος. Μια επιστροφή στο βρώμικο χθες, που θα ξηλώσει όσα χτίσαμε αυτή τη μικρή περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτές οι εκλογές είναι πιο κρίσιμες από τις εκλογές της 25ης Γενάρη. Η σύγκρουση με τον αντίπαλο μας δίνει χώρο, χρόνο και τις δυνατότητες για να βγούμε από τις δυσκολίες που οδηγηθήκαμε. Γιατί η συμφωνία της 12ης Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα ενός στυγνού εκβιασμού, ένα πραξικόπημα του νεοφιλελευθερισμού απέναντι στην πρώτη αριστερή ευρωπαϊκή κυβέρνηση τον 21ου αιώνα. Στόχος όχι μόνο να καμφθούν οι αντιστάσεις στην Ελλάδα, αλλά και να συνετιστούν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης που αρνούνται να βαδίσουν το δρόμο της λιτότητας. Γι αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μονόδρομο για την αριστερά, εάν αυτή θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, εάν θέλει να χαράξει μία νέα στρατηγική και να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου εντός και εκτός χώρας.

Εμείς μπορούμε να βρούμε τη λύση, γιατί το μνημόνιο δεν έγινε το πρόγραμμά μας, γιατί οι αγώνες μας δεν διαγράφονται σε ένα βράδυ, γιατί δεν κοιμηθήκαμε αριστεροί και ξυπνήσαμε δεξιοί, γιατί σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, ένας μικρός λαός σήκωσε ανάστημα στους δυνάστες του, γιατί το 62% του ελληνικού λαού αμφισβητεί τους μονόδρομους και διεκδικεί να ζήσει.            Ένας λαός που αναζητεί την αξιοπρέπειά του και την δυνατότητα να καθορίζει την πορεία του.

Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε,οι ανάσες αξιοπρέπειας και δημοκρατίας, που πήραμε αυτό το μικρό διάστημα αριστερής διακυβέρνησης και σε ασφυκτικές συνθήκες, να μετατραπούν σε πνιγμό.Αντίθετα μια ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑθα ανοίξει δρόμο για την απεμπλοκή από τα μνημόνια και θα χαράξει νέο δρόμο ανασυγκρότησης και δημοκρατίας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Ως νέος άνθρωπος επιλέγω να δώσω και αυτή τη δύσκολη μάχη και να συνεισφέρω για να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό. Επιλέγω να παλέψω για να μην υλοποιηθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Επιλέγω να στηρίξω την προοπτική που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑγια την Ελληνική Αριστερά, το λαό μας, την Ευρωπαϊκή και διεθνή Αριστερά, όλους εκείνους και εκείνες που πήραν δύναμη από τη δύναμή μας. Επιλέγω να παραμείνω στον αγώνα και να μην γυρίσω την πλάτη σταόσα συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβούν, από τις 25 Γενάρη και ύστερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τελικά επιλέγω να μην αποδράσω αλλά να προσπαθήσω να αλλάξω τους συσχετισμούς σε όφελος του κόσμου της εργασίας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Είμαι ένας απλός, νέος άνθρωπος με όνειρα για μένα, την οικογένειά μου, τους συνανθρώπους μου. Αγαπώ τη ζωή κι έχω μάθει να αγωνίζομαι γι αυτό που θέλω να πετύχω. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά έχω αποφασίσει να επιμένω και να μην υποχωρώ εύκολα. Γι αυτό, σας καλώ όλες και όλους να παλέψουμε το παλιό κατεστημένο, να διώξουμε το σκοτάδι, να αντισταθούμε και να βαδίσουμε στο δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.

Καλώ τους νέους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν και να μην επιτρέψουν την επιστροφή του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού.Να ενωθούν με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους επιστήμονες, τους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Καλώ και προκαλώ τη νέα γενιά, τους συνομήλικούς μου, να σταθούν στο πλάι της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, Να ανοίξουνμε τους αγώνες τους δρόμο στην ελπίδα, για το ένα καλύτερο αύριο.

Σ’ αυτή την εκλογική μάχη δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την αυτοδυναμία, να αφήσει στο παρελθόν το παλιό πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα και να αναδείξει νέους δρόμους ελπίδας για την κοινωνία.

Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε εδώ!

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι σκληρός.

Γιατί πρέπει να τελειώσουμε το παλιό για να κερδίσουμε το αύριο!

Γιατί το αύριο έχει ταυτότητα και την κρατάμε στο χέρι μας!

Είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή Αριστερού Βουλευτή στη Λευκάδα!

Γειά σας!