Σε πλειστηριασμό το προσωπικό αρχείο το Δημήτρη Τόφαλου

Ρομαντικός, συναισθηματικός και με αγάπη για την πατρίδα. Κάθε κεφάλαιο της ζωής του και μια ενότητα της ελληνικής ιστορίας. Εξαιρετικά δημοφιλής ο ολυμπιονίκης Δημήτρης Τόφαλος, είχε ένα ακόμη προσόν, όχι τόσο γνωστό: Φωνή τενόρου, πάνω στην οποία άρχισε να χτίζει καριέρα στην Αμερική. Η πολυσχιδής προσωπικότητα αυτοπαρουσιάζεται μέσα από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο, έναντι 55.000€!  και σε άλλες …εποχές θα ήταν χρέος της πόλης να το διεκδικήσει.

– 232 προσωπικές φωτογραφίες (1906-1966) με ιδιόχειρες περιγραφές στην οπίσθια όψη και περίπου

– 1.000 προσωπικά έγγραφα, (χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές, επιταγές κ.ά.)

Φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν την ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού και της ομογένειας. Έναν Πατρινό που γεννήθηκε το 1884 και έγινε Ολυμπιονίκης, με την επιτυχία του στην άρση βαρών στη Μεσολυμπιάδα του 1906.

Ξεχωρίζουν δύο ιδιόχειρα ημερολόγια με πάνω από 350 σελίδες ημερήσιες σημειώσεις (1952, 1955). Σε αυτά τα ημερολόγια αποτυπώνεται η ζωή του αλλά και η σύνθετη προσωπικότητά του.

Το διάστημα πριν από το 1906 αποτυπώνεται σε μία σχολική φωτογραφία και σε τρία πορτρέτα από τους Α. Ατζαρίτη (Πάτρα), Boehringer (Αθήνα) και Δ. Β. Λεμπεσόπουλο (Καλαμάτα).

Στο υλικό περιλαμβάνεται επίσης σειρά ολόκληρων εφημερίδων της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, της περιόδου 1939-50, όπως και αποκόμματα με αναφορά σε αγώνες πάλης ή διαφημίσεις προϊόντων Achaia Clauss, Βότρυς και Δελφοί.

«Η συλλογή έχει μεγάλο ιστορικό και φιλολογικό ενδιαφέρον», σχολιάζει ο εκτιμητής Σπύρος Τσιπίδης, εκ μέρους του οίκου Α. Karamitsos που έχει στην κατοχή του την συλλογή. Ο ίδιος προσθέτει:  «Θα μπορούσε από μόνη της να καταλαμβάνει μία αίθουσα σε εκθεσιακό χώρο και να είναι προσβάσιμη στο κοινό. Αυτό θα ήταν ιδανικό, διότι η μελέτη του αρχείου που άφησε ο Δημήτρης Τόφαλος μας δίνει στοιχεία όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την ανάμειξή του με την πολιτική της ομογένειας. Μέσα από τις επιστολές του και τις ημερολογιακές καταγραφές αποκαλύπτεται ο ρομαντικός και συναισθηματικός χαρακτήρας του, όπως και η αγάπη για την πατρίδα».

dimitriostofalos2

Ποιος ήταν

Ο Τόφαλος, γεννημένος στην Πάτρα το 1884, ήταν άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα. Το 1906 γίνεται λαϊκός ήρωας καθώς καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών. Ηταν τόσο δημοφιλής, που το όνομά του έμεινε στην ιστορία και πέρασε στην καθομιλουμένη για να χαρακτηρίσει τον θηριώδη σωματότυπο. Προς τιμή του έχει πάρει το όνομά του το κλειστό Γυμναστήριο του ΠΕΑΚ στην οδό Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Ο Τόφαλος υπήρξε και προπονητής του πρωταθλητή της ελεύθερης πάλης, επίσης θρυλικού, Τζιμ Λόντου.

Μετά την επιτυχία του έφυγε για την Αμερική, όπου άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη. Αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος είχε και ωραία φωνή τενόρου και λέγεται ότι έκανε και μια μικρή καριέρα. «Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν», λέει ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, ο οποίος εντόπισε το όνομα του Τόφαλου και σε αμερικανικά αρχεία ηχογραφήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το κομμάτι του αρχείου Τόφαλου που αναφέρεται στη δραστηριότητα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1930 και 1940.

Στην Αμερική, ο Δημήτρης Τόφαλος ήταν εκπρόσωπος της Achaia Clauss και το υλικό που υπάρχει στη συλλογή παρακολουθεί την ανάπτυξη και την πτώση της εταιρείας στις ΗΠΑ (1935-1949).

Το 1952, ο Τόφαλος επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το 1940 είχε χάσει την αδελφή του στον βομβαρδισμό της Πάτρας από τους Ιταλούς.

Δείτε παρακάτω όλο το περιεχόμενο της δημοπρασίας.

9001

*Με πληροφορίες από την Καθημερινή

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Πηγή: tempo24.gr