Έρχεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Τι αποκάλυψε ο Α. Τσίπρας σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Φωτογραφία: stokokkino.gr

Ολοταχώς προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδέυουμε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς τα δύο κόμματα λαμβάνουν 155 έδρες (145+10). Το γεγονός επιβεβαιώσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχοντας δίπλα του στην εξέδρα της πλατείας Κλαυθμώνος τον Π. Καμμένο μίλησε για κυβέρνηση τετραετίας.

Από το aftodioikisi.gr

Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη το συντομότερο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επικοινώνησαν τηλεφωνικά προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι σήμερα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ορκιστεί (στις 8 το βράδυ) και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα ορκιστεί την Τρίτη ώστε ο ίδιος να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την Τετάρτη, θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ενώ τέλος, την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι συνομίλησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και την κάλεσε να ενταχθεί το κόμμα της στην κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, εκείνη αρνήθηκε. Πάντως, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα υπουργών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μια παλιά ρήση του Χ. Φλωράκη: “Θα το συζητήσω με το μαξιλάρι μου”.

Eπιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά δεν συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος και ο Φρ. Ολάντ. Δείγμα της προσπάθειας να διαμορφωθεί γέφυρα συνεννόησης με την «παλιά» Ευρώπη.

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιοηγράφους: «Περίμενα ένα 3% διαφορά. Έλεγα σε φίλους μου ότι, αν πάρουμε 34%, θα είναι θρίαμβος. Πήραμε 35%». Και πρόσθεσε: «Έχουμε λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Κανείς δεν θα μπορεί να μας πει ότι άλλα είπαμε και άλλα κάναμε από δω και πέρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με νόημα ότι οι 155 βουλευτές μπορεί και να «αυγατίσουν», ενώ προέβλεψε διάσπαση στην αντιπολίτευση.