Νερό στον πλανήτη Άρη ανακάλυψε η NASA

Η NASA ανακάλυψε τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι αλμυρό νερό τρέχει περιοδικά στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη ανακάλυψε η NASA, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονές της. Η μελέτη των ερευνητών της NASA δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει κάποιας μορφής ζωής στο συγκεκριμένο ουράνιο σώμα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βρέθηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ενυδατωμένα άλατα, τα οποία συνδέονται μόνο με την ύπαρξη αλμυρού νερού. Η ακριβής χημική σύσταση του νερού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή με ακρίβεια.

Η ανακάλυψη επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα που έχουμε για τον Άρη, καθώς η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής, έστω με τη μορφή μικροοργανισμών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, υπάρχει ενδεχόμενο ζωής στον κόκκινο πλανήτη, ακόμα και σήμερα, ωστόσο, σημείωσαν ότι χρειάζεται να σταλεί επανδρωμένη αποστολή στον «γείτονά» μας ώστε να διαπιστωθεί εάν φιλοξενεί μορφές ζωής.

Η NASA εντόπισε σκοτεινές και μεγάλες ροές, ακόμα και σε λόφους του Άρη. Οι εν λόγω αυλακώσεις εμφανίζονται κατά το καλοκαίρι και εξαφανίζονται την εποχή του φθινοπώρου. Οι ροές φτάνουν σε πλάτος τα πέντε μέτρα και σε μήκος περισσότερα από 100 μέτρα, και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τη NASA το 2010.

Το «σκοτεινό» νερό του Άρη εκτιμάται ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα μιας μορφής αλατιού, καθώς το χλωριούχο νάτριο θα οδηγούσε σε αλλαγή των θερμοκρασιών πήξης και τήξης, επιτρέποντας στο νερό να παραμένει σε αρκετά υγρή μορφή ώστε να είναι ορατή η ροή του.

Λόγω της χαμηλής πίεσης στον Άρη, το νερό έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία βρασμού, και συνεπώς χωρίς τη «βοήθεια» του αλατιού θα εξαερωνόταν πολύ γρήγορα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του ‘Άρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους είτε της ατμόσφαιρας.

Ο Άρης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ζεστός και υγρός, ωστόσο, σήμερα είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.