«1970 – 2015: ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ στην Ιόνιο Βουλή»
Στις 19 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από τη θυσία του ήρωα φοιτητή ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ, που τη νύχτα της 18ης προς 19η Σεπτεμβρίου 1970, σε ηλικία μόλις 22 ετών, αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι της Γένοβα, εκφράζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο, την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, που είχε επιβληθεί με τη βία στον ελληνικό λαό, από την 21η Απριλίου 1967.
Τιμώντας τη θυσία του ήρωα στον αγώνα του λαού μας για τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οργανώνει, σε συνεργασία με τον Κώστα Παπούτση (ερευνητή, συγγραφέα και εκδότη του βιβλίου «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ»), εκδηλώσεις στη μνήμη του με τίτλο: «ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ στην Ιόνιο Βουλή».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20.00, Ιόνιος Βουλή
20.00: Χαιρετισμός των αρχών. Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού και έντυπου υλικού,
από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
20.15: Ομιλίες, μαρτυρίες.
Πάνελ καλεσμένων:
Νίκος Δεσύπρης, φίλος και συγκάτοικος του Κ. Γεωργάκη, ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό, οδοντίατρος, ζει στη Γένοβα.
Εύη Δεμίρη, δημοσιογράφος
Μαρίνα Μοσχάτ, δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος
Κατερίνα Κατσαρού, δημοσιογράφος
Κώστας Παπούτσης, συγγραφέας, αρχιτέκτονας.
Συντονιστής: Χρήστος Μωραΐτης, εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
21.15: Προβολή βίντεο-ντοκιμαντέρ: Κώστας Γεωργάκης 1948-1970. «Μία θυσία για
την Ελευθερία». Μιλάει ο οδοκαθαριστής που έσβησε τον Κώστα Γεωργάκη.
Ακολουθεί συζήτηση.
Από 1 έως 9 Οκτωβρίου 2015, στην Ιόνιο Βουλή:
Η έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού. Προβολή βίντεο-ντοκιμαντέρ στην Ιόνιο Βουλή για μαθητές σχολείων, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας και το κοινό.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00. Κυριακή κλειστά.
Διοργάνωση Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Με τη συμμετοχή του Δήμου Κέρκυρας
<ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η έκθεση και το βίντεο-ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Γεωργάκη περιλαμβάνει περιεχόμενο που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του κ. Κώστα Παπούτση, ερευνητή, συγγραφέα, εκδότη και δημοσιογράφου. Το περιεχόμενο αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε, κείμενα, εικόνες, σχέδια, γραφικά, βίντεο, λογισμικές εφαρμογές. Απαγορεύεται αυστηρά η αποθήκευση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, δημόσια παρουσίαση με οποιοδήποτε τρόπο, μετάδοση ή διανομή όλου ή τμήματος του περιεχομένου της εκθέσεως και του βίντεο-ντοκιμαντέρ για εμπορικούς σκοπούς ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, άνευ της εγγράφου αδείας του κ. Κώστα Παπούτση>
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Σχετικά με τον Κώστα Γεωργάκη
Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».
Αφού τελείωσε το γράμμα, βγήκε από το σπίτι και με το 500αράκι Φιατάκι του, που είχε κολλημένη μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρμπρίζ του, έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο…
Εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν μόνο μια ομάδα εργατών καθαριότητας, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τον έλληνα φοιτητή. Όταν έφθασαν κοντά του, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας Γεωργάκης είχε ακόμη το κουράγιο να φωνάξει: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέκα ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Στο σημείο της θυσίας υπάρχει σήμερα μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή στα ιταλικά: «Η Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».
Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση. Η πράξη του αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση στην Ελλάδα, που στέναζε κάτω από την μπότα των Συνταγματαρχών.
Ο τάφος του Κώστα Γεωργάκη βρίσκεται στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Μια μικρή πλατεία της πόλης φέρει το όνομά του, ενώ έχει αναγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν του.
Η αυτοθυσία του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη είναι μοναδικό και ξεχωριστό γεγονός στην αντίσταση κατά της Χούντας, προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο μεγάλος μας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος απαθανάτισε τη θυσία του με τους στίχους από το ποίημά του «Η Θέα του Κόσμου»: «…ήσουν η φωτεινή περίληψη του δράματός μας…στην ίδια λαμπάδα τη μία, τ’ αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας…»
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/194#ixzz3n7sR17ap