Δείτε αποκλειστικά στο inLefkas τον Θεμιστοκλή Καρφάκη να μιλάει on camera στον Γιώργο Λογοθέτη

Μια σπάνια συνέντευξη του σπουδαίου ζωγράφου και αγιογράφου Θεμιστοκλή Καρφάκη στον δημοσιογράφο, καθηγητή του Α.Π.Θ. και πρώην δήμαρχο Απολλωνίων, Γιώργο Λογοθέτη, σας παρουσιάζει το inLefkas. Ο Θεμιστοκλής Καρφάκης, γεννημέννος στα Ασπρογερακάτα Λευκάδος, στις 14 / 7 του 1924 έφυγε – πλήρης ημερών – ένα χρόνο πρίν, στις 30 / 9 του 2014.

Παρακολουθήστε την συγκλονιστική αφήγηση για τις εμπειρίες του κατά την περίοδο της Κατοχής και την περιπλάνησή του στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες κατά την περίοδο του πολέμου. Στον λόγο του ξεπηδούν ολοζώντανα περιστατικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Λευκάδα και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και εντοπίζονται ανεκτίμητης αξίας πληροφορίες αναφορικά με το κοινωνικό, οικονομικό και χωροταξικό γίγνεσθαι των μέσων του περασμένου αιώνα στη Λευκάδα.

Περισσότερα βίντεο του Γιώργου Λογοθέτη μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του στο YouTube.

Το βίντεο δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Μερικά στοιχεία για τον Θεμιστοκλή Καρφάκη

από τα Λευκαδίτικα Νέα (kolivas.de)

Θεμιστοκλής ΚαρφάκηςΟ Θεμιστοκλής Καρφάκης γεννήθηκε στις 14.07.1924 στα Ασπρογερακάτα Λευκάδας. Στο διάστημα της Γερμανοϊταλικής κατοχής 1942-1945 συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.

Το 1950 αρίστευσε στις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου, αναγκάστηκε όμως για οικονομικούς λόγους να διακόψει τις σπουδές του. Ένα χρόνο αργότερα, το 1951, κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην Πλάκα. Στο διάστημα 1951 έως 1956 ζωγραφίζει και εκθέτει έργα του στην Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Ιταλία και Αυστρία. Το 1967 ζωγραφίζει και εκθέτει στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Στα 1968-1969 προσκεκλημένος του Εθνάρχη Μακαρίου φιλοτέχνησε το πορτρέτο του, ιστορικά έργα και πορτρέτα άλλων προσωπικοτήτων της Κύπρου. Το 1979 συνεχίζει να ζωγραφίζει στη Σαουδική Αραβία, ενώ το 1985 φιλοτεχνεί το πορτρέτο του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Φωτεινός
Ο Φωτεινός

Έχει πραγματοποιήσει συνολικά 15 ατομικές εκθέσεις στα κράτη που αναφέρονται πιο πάνω, 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ κοντά του μαθήτευσαν 120 περίπου νέοι και νέες.

Έργα του εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στο Μουσείο του Αγώνα στη Λευκωσία καθώς και σε ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων.

Στο χώρο της Αγιογραφίας φιλοτέχνησε πλήθος εικόνων, καινούργιες, καθώς και με τη μέθοδο της παλαίωσης. Στα έργα του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος από την Αγιογράφηση των Ιερών Ναών: α) Μεταμόρφωση Σωτήρως, Πολύγυρος Χαλκιδικής β) Παναγίας Μυρτιώτισσας, Καστέλας Πειραιά γ) Ταξιαρχών, Καρυτών Λευκάδας και δ) Αγίου Μηνά Λευκάδας.

Το 1997 εγκαταστάθηκε στην Σπασμένη Βρύση Καρυωτών Λευκάδας. Το 1998 του χορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών τιμητική καλλιτεχνική σύνταξη.

Το 2002 δώρισε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη 42 έργα του με θέμα τον Αγώνα 1941 – 1945. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2002 ο τότε δήμαρχος Ηλιούπολης Θεόδωρος Γεωργάκης εγκαινίασε σε τιμητική τελετή την «Αίθουσα Θεμιστοκλής Καρφάκης» όπου εκτίθενται μόνιμα τα έργα αυτά.

Γονείς Θεμιστοκλή Καρφάκη
Οι γονείς του Θεμιστοκλή Καρφάκη, Ζώης και Παρασκευή, που εγκαταστάθηκαν το 1950 στην Σπασμένη Βρύση

Ο Θεμιστοκλής Καρφάκης «έφυγε» από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στη γενέτειρά του τη Λευκάδα.

(Ευχαριστούμε θερμά τον ζωγράφο Γιάννη Θεριανό, μαθητή του εκλιπόντος, για την παροχή των στοιχείων).