Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, με προεδρεύονται τον δ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εξελέγη βουλευτής. Μετά έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 14:30 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνολική της πρόταση για τη σύνθεση του προεδρείου.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Με τρεις νενομισμένους όρκους πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.

Οι βουλευτές ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο: «ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές».

Σημειώνεται ότι στο Κοράνι ορκίσθηκαν μόνο οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο. Με παραίνεση του Ν. Κακλαμάνη εγέρθησαν όλοι οι βουλευτές, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία από 75, η Χρυσή Αυγή από 18. Με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έχουν εκλεγεί 17 βουλευτές, με το ΚΚΕ 15, με το ΠΟΤΑΜΙ 11, με τους ΑΝ.ΕΛΛ. 10 και με την Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Το γυναικείο φύλο υποεκπροσωπείται ακόμη μία φορά, καθώς μόλις 59 είναι οι γυναίκες που εξελέγησαν, 10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι περισσότερες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (32) και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 11.

Οι προγραμματικές δηλώσεις πρόκειται να γίνουν τη Δευτέρα και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Χωροταξική αναδιάταξη λόγω της εισόδου Λεβέντη 

Υπάρχει μια μικρή αλλαγή στη χωροταξική διάταξη των κομμάτων της Βουλής, λόγω της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛΛ.

Η εκλογή προέδρου της Βουλής

Για την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Το αξίωμα διεκδικεί ο Νίκος Βούτσης, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.