Σύσκεψη, υπό τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, για τα έργα ΕΣΠΑ στις Π.Ε. Κέρκυρας και Λευκάδας

Τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, με αντικείμενο την πορεία των έργων και τις ανάγκες των Δήμων Κέρκυρας και Λευκάδας για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Φοντάνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Γρηγόρης από πλευράς Δήμου Λευκάδας ο Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φίλιππας και Αθανάσιος Περδικάρης, από πλευράς Δήμου Κέρκυρας οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Καββαδίας και Νίκος Αναστασόπουλος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Κέρκυρας και Λευκάδας.


Σύσκεψη για έργα ΕΣΠΑ - Οκτώβριος - 2015

Στην σύσκεψη εισηγητικά ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη για το νέο ΕΣΠΑ και έχει ξεκινήσει την έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων έργων από τους ΟΤΑ και άλλους φορείς. Συνολικά ο Περιφερειάρχης έχει ήδη εκδόσει 8 νέες προσκήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020, οι 3 αφορούν σε πράξεις του Κοινωνικού Ταμείου, άλλες 3 για τους άξονες της παιδείας, υγείας και πρόνοιας και ακόμη δύο σήμερα που αφορούν σε λιμενικά έργα και ύδρευση. «Δεν έχουμε καθυστερήσει καθόλου κι αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία της συνολικής μας προσπάθειας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε από τους δύο Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους για τα έργα που αφορούν στις περιοχές τους.

Σύσκεψη για έργα ΕΣΠΑ - Οκτώβριος - 2015

Από πλευράς Δήμου Κέρκυρας οι δύο αντιδήμαρχοι τόνισαν την αναγκαιότηταεξεύρεσης τρόπων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού, οι οποίες δεν καλύπτονται από το νέο ΕΣΠΑ, και τέθηκαν ως προτεραιότητες η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, τα σχολικά κτίρια και ο πρωτογενής τομέας καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα έργων όπως η ανακαίνιση του Σαν Τζιάκομο, οι διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Από πλευράς Δήμου Λευκάδας, ο Δήμαρχος ζήτησε καλό συντονισμό και κοινό σχεδιασμό των υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας και έβαλε ως προτεραιότητα έργα, είτε συνεχιζόμενα είτε αναγκαία για τη Λευκάδα, όπως το Τουριστικό Αγκυροβόλι Βασιλικής, τον βιολογικό Λευκάδας, το δίκτυο ύδρευσης, το θέατρο Λευκάδας και τα απορρίμματα.

Στην οργάνωση μεταξύ των υπηρεσιών, την ενίσχυση των διασυνοριακών προγραμμάτων και του Interreg καθώς και την συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας  ενώ τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής από την πλευρά τους, σε σειρά διαδικαστικών θεμάτων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπεράτωση των εκτελούμενων έργων και την ωρίμανση μελετών για ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Σύσκεψη για έργα ΕΣΠΑ - Οκτώβριος - 2015

Συμπερασματικά ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης συμφερουσών λύσεων για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα έργα, έθεσε σε προτεραιότητα την επίσπευση έως 31/12/2015 των εκτελούμενων έργων ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι από το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2007-2013 και τόνισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν δυσκολίες αλλά προκύπτουν και ευκαιρίες, που είναι στο χέρι μας να τις εκμεταλλευτούμε. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες αναθεωρήσεις, να βάλουμε την φαντασία και τη δημιουργικότητά μας να δουλέψουν και με καλή συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τα έργα που θα επιλέξουμε να εντάξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαλιατσάτος επίσης δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλες τεχνικές συσκέψεις για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στις Π.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Ζακύνθου, αλλά και στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών.