Από βέβαιο θάνατο διέσωσαν χελώνα Καρέτα οι εθελοντές του Σωματείου Ζωοφίλων Λευκάδας

Σώθηκε από βέβαιο θάνατο θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα χάρη στo ενδιαφέρον και τη συνεργασία φιλόζωων συμπολιτών μας.
Η Αγγελική Β. είδε σήμερα το πρωί στην παραλία του Άη Γιάννη μια χελώνα μπλεγμένη σε δίχτυα. Ειδοποίησε αμέσως τη Μάρτα και την Μίρκα, μέλη στην Animal Care Lefkas, και εκείνες με τη σειρά τους ζήτησαν την ίδια στιγμή, τη βοήθεια της Βούλας, μέλος στο Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας, LAWS.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε για το περιστατικό και το Λιμεναρχείο Λευκάδας, το οποίο και έσπευσε άμεσα στο σημείο με ένα πλήρωμα από ξηράς και ένα από θαλάσσης. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και κάθε λεπτό πολύτιμο για τη διάσωση της προστατευόμενης χελώνας, που έδειχνε να έχει αρχίσει να εξασθενεί.
Η εθελόντρια, για κάθε ενδεχόμενο, έβαλε μαγιώ και έφυγε γρήγορα μαζί με την κόρη της. Η μικρή είναι από χρόνια παραδειγματική φιλόζωη, οπότε πήρε μαζί της το σάκο με τη στολή κατάδυσης που χρησιμοποιεί στην ιστιοπλοΐα με σκοπό να βοηθήσει και αυτή ενεργά.


Όταν έφτασαν στο σημείο, τα κορίτσια του Λιμενικού ήταν ήδη εκεί από ξηράς, ενώ το σκάφος έπλεε δίπλα στη χελώνα. Η επιχείριση ξεκίνησε αμέσως. Η έμπειρη εθελόντρια έδωσε οδηγίες: “Προσοχή! Τα χέρια σας μακριά από το στόμα της και το δίχτυ κομμένο σύριζα στο πτερύγιο για να μη μπλεχτεί αργότερα σε βράχο”
Η πρώτη απόπειρα στάθηκε αποτυχημένη, γιατί ενώ οι άνθρωποι του Λιμενικού κατάφεραν να ελευθερώσουν τη χελώνα, αυτή ξαναμπλέχτηκε.

Η εθελόντρια βούτηξε για να βοηθήσει τη χελώνα και με την δευτερη προσπάθεια η χελώνα απελευθερώθηκε. Το πλήρωμα το λιμενικού τη συνόδευσε στα ανοιχτά για λόγους ασφαλείας.
Δε φάνηκε να είναι χτυπημένη, παρά μόνο αρκετά κουρασμένη, όμως έχουμε τα μάτια μας στην αμμουδιά και τη θάλασσα μήπως και χρειαστεί ξανά η χελώνα τη βοήθειά μας……