Αλλάζουν οι αστυνομικές ταυτότητες με κόστος 10 ευρώ

Εντός των επόμενων μηνών όλοι οι Έλληνες θα κληθούν να αποκτήσουν τις νέου τύπου ταυτότητες, κάτι που αναμένεται να κοστίσει 10 ευρώ.

Από το Κουτί της Πανδώρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλλει έως τα τέλη Ιανουαρίου την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

Η επιτροπή θα προτείνει εάν εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου στις νέες ταυτότητες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε στην ΕΡΤ ότι πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο και που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα.

«Υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη, υπολογίζουμε γύρω στα 10 ευρώ ότι θα κοστίσει κάθε ταυτότητα και είμαστε στην διαδικασία προκειμένου να συντάξουμε και να αιτιολογήσουμε τις νέες ταυτότητες» σημείωσε.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση της “μη-βίζας”

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των διαδικασιών έκδοσης διαβατηρίων στις χώρες που “απολαμβάνουν” το πρόγραμμα Visa Waiver, δηλαδή τη μη υποχρέωση των πολιτών τους να υπόκεινται σε δύσκολες και δαπανηρές διαδικασίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και δεδομένου πως τα διαβατήρια εκδίδονται βάσει των αστυνομικών ταυτοτήτων, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ενδέχεται να συνδέεται και με αυτή την αξιολόγηση των Αμερικανών.