Απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας στο βουλευτή Λευκάδας για τις δηλώσεις του σχετικά με τα αεροδρόμια

Με «άκομψο» τρόπο επέλεξε ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς να μας τονίσει την παρουσία του στα δρώμενα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο διάλειμμα των επισκέψεών του στα Υπουργεία, αλιεύοντας αποφάσεις (ή φήμες περί αποφάσεων) που προκλήθηκαν από αιτήματα της Π.Ι.Ν., της Π.Ε. Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου στην Λευκάδα, ώστε να τις ανακοινώνει ως αποτέλεσμα δικών του ενεργειών.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη «επένδυση» στη χώρα, που αφορά την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και ήταν υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης Σαμαρά (μετά τα Ζάππεια), κινδυνεύει από την αντίδραση της Π.Ι.Ν. και του Περιφερειάρχη της κου Γαλιατσάτου. Η δε Π.Ι.Ν. με το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, την προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. κλπ επιχειρεί να στερήσει την ευκαιρία ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Φυσικά, η παραίνεση προς τον κ. Περιφερειάρχη να φροντίσει να επιταχυνθούν τα έργα αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού της Λευκάδας, μόνο θυμηδία προκαλεί διότι ο ενέργειες της Περιφέρειας, της Π.Ε. Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας υπήρξαν από την πρώτη στιγμή άμεσες και πλήρεις.

Απομένει στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας ώστε να υπάρξει και η πλήρης (όσο είναι δυνατόν) αποκατάσταση.

Ας έρθουμε, όμως, στα της μεγάλης «επένδυσης»:

  • Η Fraport, λοιπόν, με 1,23 δις παίρνει 14 αεροδρόμια με πραγματικό τίμημα περίπου 0,75 δις αφού στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Χανίων γίνονται έργα ΕΣΠΑ 0,52 δις ευρώ.
  • Σε 40 χρόνια η Fraport (ημικρατική και Γερμανικών συμφερόντων) θα εισπράξει 22 δις και θα δώσει 3,85. Μόνο από το «Σπατόσημο» το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 8 δις ευρώ.
  • Τα 14 αεροδρόμια με την λειτουργία τους, παρά τα προβλήματα οργάνωσης κλπ, χρηματοδοτούν πολλά άλλα μικρότερα μη κερδοφόρα, που φυσικά θα πρέπει να τύχουν κρατικής χρηματοδότησης ή αλλιώς να κλείσουν.

Ποια είναι, όμως, η Fraport που θα φέρει ανάπτυξη;

α) Η συνδικαλιστική οργάνωση «UNITE HERE!» προειδοποιεί ότι οπουδήποτε έχει επενδύσει η Fraport καταπατά εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζει ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και δεν καταβάλει ακόμη και δεδουλευμένα.

β)  Το γερμανικό κανάλι ARD σε ρεπορτάζ του τονίζει:

“Η παράδοση των ελληνικών αεροδρομίων σε Γερμανική κρατική επιχείρηση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Η σημερινή Ευρώπη την καθιστά δυνατή”.

γ)  Σε Γερμανό δημοσιογράφο, ο ίδιος ο Υπουργός κος Σπίρτζης είπε:

“Η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πωλήσει 14 από τα πιο κερδοφόρα αεροδρόμια και να συνεχίσει να επιδοτεί τα άλλα μη κερδοφόρα, είναι ένα μοντέλο που δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα παρά σε χώρα της Ε.Ε.”

δ) Ο Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair D. O’Bryen λέει:

“ Περισσότερο επικίνδυνο από ένα κρατικό μονοπώλιο είναι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Η Γερμανική Fraport θα πάρει τα αεροδρόμια και ως μονοπώλιο δεν θα κάνει τίποτα ώστε να φέρει επιβάτες, αλλά θα βγάζει χρήματα από τα ακριβά τέλη.

Υπάρχουν πολλές ακόμα τοποθετήσεις που δείχνουν την επιζήμια και καταχρηστική για το Δημόσιο σύμβαση. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Για αυτό, λοιπόν, καλούμε τον λαό των Επτανήσων να πάρει θέση και να ψηφίσει στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στη διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll   υπέρ της πρότασης της Π.Ι.Ν.

Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλήσει με τέτοιον τρόπο Δημόσια περιουσία. Γιατί μόνο τέτοια είναι η «μεγάλη επένδυση» που φοβάται μήπως δεν πραγματοποιηθεί ο νέος μας Βουλευτής.

Ελπίζω να μην υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα ζητήματα τέτοιου επιπέδου που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της θητείας του.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ