ΕΤΙΝ: Στον εισαγγελέα διαφθοράς το πόρισμα των ορκωτών λογιστών

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΝ (Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων) συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος.

Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής, Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης και Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ζακύνθου Δ. Γαργαλέας και Λευκάδας Σωτ. Σκιαδαρέσης, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, συλλόγων και επιχειρήσεων – μετόχων της ΕΤΙΝ.

Αφού η Γενική Συνέλευση όρισε ως Πρόεδρο αυτής το Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο και γραμματέα τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης Γεράσιμο Τιμοθεάτο, τα μέλη ενημερώθηκαν για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που αφορά τη χρήση των ετών 2009 – 2014. Σύμφωνα με το πόρισμα υπάρχει σωρεία προβλημάτων στην Εταιρεία, οικονομικές εκκρεμότητες, παραλείψεις και παρατυπίες ενώ έχει καταγραφεί και έλλειψη στοιχείων που δεν προσκομίστηκαν. Επιπροσθέτως στο πόρισμα αναφέρονται και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έξω από τα όσα η νομοθεσία ορίζει και χρέη προς το ΙΚΑ και την Εφορία ύψους 52.000 ευρώ περίπου. Το συνολικό έλλειμμα – άνοιγμα της ΕΤΙΝ φτάνει στο ποσό των 146.000 ευρώ.

Τι είπαν οι Δήμαρχοι κι οι εκπρόσωποι φορέων

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Εταιρεία, δεν είναι βιώσιμη. Να συνεισφέρουμε όλοι για μια καινούργια εταιρεία τουρισμού» εξέφρασε την άποψη ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης. «Μιλάμε για ένα εταιρικό πτώμα» είπε χαρακτηριστικά και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής. «Ποιος φταίει για την κατάσταση της Εταιρείας και γιατί έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση;» αναρωτήθηκε ο Σπ. Μίχας, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Για χρήση της Εταιρείας αποκλειστικά για να γίνονται ταξίδια, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι η νέα – προσωρινή διοίκηση της ΕΤΙΝ, υπό τον ίδιο, προέβη σε ρύθμιση των ανελαστικών δαπανών και χρεών προς το δημόσιο, η οποία εξυπηρετείται κανονικά. «Η χρήση που έγινε στην Εταιρεία είναι δείγμα περιφρόνησης και αλαζονείας, πρέπει με συνέπεια να υπηρετούμε τη διαφάνεια» τόνισε και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος.  

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Σαφής εικόνα κακοδιαχείρισης

Μετά τις τοποθετήσεις των μετόχων στη Γενική Συνέλευση ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναφέρθηκε εν τάχει στα ζητήματα που έχουν προκύψει (οικονομικά, διαχειριστικά, λειτουργικά) και τόνισε: «Από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών παρουσιάζεται μια σαφής εικόνα κακοδιαχείρισης για την οποία αναζητούνται ευθύνες και πρέπει να διερευνηθεί η έκθεση από τις αρμόδιες αρχές. Πρέπει να φανεί η πραγματικότητα μέσα από διερεύνηση των φορολογικών αρχών, του οικονομικού εισαγγελέα και όποιας άλλης αρχής χρειαστεί για να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ΑΕ, η εταιρεία χρησιμοποιούσε χρήματα του δημοσίου, οπότε πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα του λαού των Ιονίων Νήσων. Εμείς από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε πει ότι για το θέμα της ΕΤΙΝ θα ρίξουμε άπλετο φως, θα ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και προχωράμε. Μιλήσατε όλοι για εταιρεία-πτώμα, εγώ θα πω ότι πρόκειται για ένα κακοφορμισμένο ψοφίμι, το οποίο αποπνέει τόσο άσχημη μυρωδιά, που αρνούμαστε να οικοδομήσουμε οτιδήποτε πάνω του»

Λύση κι εκκαθάριση της ΕΤΙΝ, αποστολή φακέλου στη δικαιοσύνη

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του πρότεινε προς τους μετόχους: «Να πάμε σε λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Δεν μπόρεσε δυστυχώς να εκπληρώσει τους σκοπούς της σύστασής της. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι νέο σε συνεργασία με τους Δήμους των Ιονίων Νήσων και τους τουριστικούς φορείς για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την τουριστική στρατηγική μας. Επιπλέον προτείνω το πόρισμα και τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών να σταλούν στον οικονομικό εισαγγελέα και κάθε άλλη ελεγκτική αρχή, ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση ευθυνών. Σε άλλη περίπτωση θα θεωρηθούμε συνυπεύθυνοι».

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και επιπρόσθετα όρισε ως εκκαθαριστές τους ορκωτούς λογιστές που διενέργησαν τον έλεγχο στην ΕΤΙΝ.