Μπουράνο – Λευκάδα, κάντε τη σύγκριση

Some Rights Reserved by Mauro


To Βurano, ένα μικρό νησί στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας, είναι κατά την κοινή άποψη ο τόπος καταγωγής των Μπουρανέλων της Λευκάδας, οι οποίοι μετοίκησαν στο νησί επί Ενετοκρατίας.

Αεροφωτογραφία του Burano
Αεροφωτογραφία του Burano

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης γράφει σχετικά:

Οι μπουρανέλλοι (μπρανέλοι) αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες, γνήσιοι, πνευματώδεις, με κουλτούρα και με ένα μοναδικό χιούμορ. Πρόκειται για προσωνυμία των κατοίκων της πόλης η οποία δόθηκε στην εποχή των Βενετσάνων (1648-1797). Στη Βενετία υπάρχει το νησί BURANO (με την περίφημη σχολή των δαντελιέρων) το οποίο απέχει μισή ώρα από το νησί Μουράνο (διάσημο κέντρο υαλουργίας απο τον 11ο αιώνα). Oι κάτοικοι του λέγονται και σήμερα μπουρανέλλοι (buranelli).

Μερικοί από τους ψαράδες του Μπουράνο ήρθαν και στη Λευκάδα όπου βρήκαν μια κατ΄ εξοχήν πόλη φτωχοψαράδων και τους έδωσαν το όνομα τους. Το προσωνύμιο δόθηκε αρχικά στους ψαράδες της Πόλης καθώς και της Πρεβεζας. Με την πάροδο του χρόνου ονομάστηκαν έτσι όλοι οι ψαράδες και κατ΄εκταση χλευαστικώς απο τους κατοίκους των χωριών όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Την εκδοχή αυτή για την προέλευση της προσωνυμίας την υποστηρίζει τόσο ο Πανταζής Κοντομίχης οσο και ο Τάκης Μαμαλούκας.

Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η προσωνυμία μπουρανέλος προέρχεται απο τη λατινική λέξη urbanus που σημαίνει ευγενής, αστικός (στα Ιταλικά urbano με τις αυτές ερμηνείες) που με την κατάληξη -ελος γινεται urban-έλος, δηλαδή ο ευγενής, ο κατοικος της πόλης που το χρόνο θα παραφθαρεί σε Μπουρανέλο, για να καταλήξει οπως ακουγεται σήμερα: Μπρανέλος.

Ωστόσο αυτη η εκδοχή απορρίπτεται γιατί σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδος – ιδιαίτερα στα Επτάνησα οι κάτοικοι λέγονται Μπουρανέλοι. Πάντως αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι πριν μερικά χρόνια επισκεπτόμενος το Μπουράνο (μετά το Μουράνο) έμεινα έκπληκτος με την ομοιότητα του νησιού σε σύγκριση με την πόλη της Λευκάδας. Το σίγουρο είναι ότι και σήμερα η προσωνυμία “μπρανέλος” δεν έχει εξαλειφθεί παρόλο που χάνονται οι παλιοί χαρακτηριστικοί μπρανέλοι.

Οι κάτοικοι του νησιού, όντας ψαράδες, για να επιθεωρούν εκ του μακρόθεν ο καθένας το σπίτι του κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, του έδιναν ένα χαρακτηριστικό έντονο χρώμα. Η συνήθεια αυτή ανάχθηκε σε νόμο. Έτσι, προκειμένου κάποιος να βάψει το εξωτερικό του σπιτιού του, πλέον, στο Burano, οφείλει να ακολουθήσει τις κυβερνητικές υποδείξεις, ώστε να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης.

Είναι γεγονός, ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που μεταναστεύουν, για οποιονδήποτε λόγο, όντας φορείς του πολιτισμού στον οποίο αναπτύχθηκαν, καταβάλλουν προσπάθειες – ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες το ευνοούν – ώστε να προσαρμόσουν το τοπίο της νέας τους “πατρίδας” στο γνώριμο τοπίο του τόπου καταγωγής τους, άλλοτε λόγω της πρόσφατης μνήμης της γενέτειρας και της νοσταλγίας γι’ αυτή, του επιπολιτισμικού σοκ ή επίδειξης – αντίθετα – της πολιτισμικής τους κυριαρχίας και άλλοτε για καθαρά εργονομικούς λόγους. Είναι μια ένδειξη υπέρ του ισχυρισμού περί καταγωγής των Μπουρανέλλων από το Burano, το τοπίο της Πόλης της Λευκάδας, το οποίο ομοιάζει εξαιρετικά με αυτό του Burano.

Δείτε μερικές από τις ομορφότερες φωτογραφίες του Burano, που βρίσκονται στο Flickr και κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις.

BURANO.

Colors of Burano

Burano

Burano (HDR)

Burano

Couleurs de Burano

Burano Window

Burano colours and clotheslines

Orange house in Burano

VENEZIA. BURANO.

Burano#1

Burano window

Burano

Burano (Venezia): colori sotto la pioggia