Άρθρο του αντιδήμαρχου Λευκάδας, Μάρκου Νικητάκη, για τους Κοινόχρηστους Χώρους

ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η χωρίς εμπόδια κίνηση των πεζών αποτελεί ουσιώδη παράμετρο της σύγχρονης αστικής κυκλοφοριακής οργάνωσης, που επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος,

Τα άτομα με κινητικές ανάγκες, οι πάσχοντες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας  πρέπει να τυγχάνουν της μέριμνας της πολιτείας και των κατά τόπους αρχών, προκειμένου να διευκολύνεται η ζωή τους στον τόπο που ζουν και κινούνται.

Τα πεζοδρόμια είναι και πρέπει να θεωρούνται άσυλο και καταφύγιο των πεζών, που δεν πρέπει να καταπατείται από κανένα.

Το σύνταγμα κατοχυρώνει αδιακρίτως το δικαίωμα όλων στην κοινή χρήση όπως αυτό απορρέει από το δικαίωμα στην προσωπικότητα.

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό δικαίωμα περιλαμβάνει και την ανεμπόδιστη δυνατότητα διέλευσης του κοινού με οποιοδήποτε τρόπο και οποτεδήποτε από τους χώρους που έχουν αποδοθεί σε κοινή χρήση.

Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 970) δίνει το δικαίωμα στην Αρχή, στην κυριότητα της οποίας βρίσκεται το κοινόχρηστο πράγμα, να παραχωρήσει σε ιδιώτες δικαιώματα επ’ αυτού και να εισπράττει τέλη (άρθρο 3 του Ν. 1512/1985 και άρθρο 3 του Ν. 1080/1980) ή να συνάπτει με ιδιώτες συμβάσεις μίσθωσης του κοινόχρηστου πράγματος (Ν. 2009/1992).

Η εμπειρία όμως δείχνει ότι στην πράξη, με την παραχώρηση σε ιδιώτες ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων, η κοινή χρήση περιορίζεται σε υπέρμετρο βαθμό ή αποκλείεται τελείως λόγω της επεκτατικής πολιτικής των καταστηματαρχών.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της προσπάθησε, μέσω συναντήσεων με τους επιχειρηματίες στις περισσότερες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Λευκάδα, Νυδρί, Βασιλική, Άγιος Νικήτας), να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών.

Στόχος και σκοπός ήταν και παραμένει να τερματιστεί η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στην αυθαίρετη κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων, η προστασία και η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών, η ψυχαγωγία των παιδιών, η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας κ.α.

► Ψηφίστηκε στο Δ.Σ Κανονισμός Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων και, για πρώτη φορά, Κανονισμός προβολής Ιδεών και Υπαίθριας Διαφήμισης.

► Έγινε καθαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης και μετά την κατασκευή και τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων από το Δήμο θα καθαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος τους.

► Αποκαταστάθηκε η έννοια του πεζοδρόμου στην Ι Μελά (ολόκληρο το εικοσιτετράωρο) και επιχειρείται σταδιακά η ουσιαστική πεζοδρόμηση των περισσοτέρων δρόμων του Ιστορικού Κέντρου, σε εποικοδομητική συνεργασία με την Τροχαία Λευκάδας. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία πινακίδες σήμανσης των πεζοδρόμων. Είναι αδιανόητο και εξόχως επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται οι στενοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της πόλης,  ως parking αυτοκινήτων!

► Οριοθετήθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη, το Νυδρί και τον Άγιο Νικήτα με κίτρινες γραμμές. Στον μεν παραλιακό δρόμο του Νυδρίου τοποθετήθηκε κάγκελο από το Δήμο για την οριοθέτηση, στη δε πλατεία της πόλης δεν τηρήθηκε η συμφωνία από τους καταστηματάρχες, να τοποθετήσουν οι ίδιοι καγκελάκια για την οριοθέτηση, και έτσι ο Δήμος τα κατασκεύασε και θα τα τοποθετήσει όπου απαιτείται.

► Συστάθηκε Επιτροπή για τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων, με τη συμμετοχή του αρμοδίου αντιδημάρχου, η οποία ενημέρωσε τους καταστηματάρχες για τους όρους αδειοδότησης των.

► Μετά την επανασύστασή της η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε και πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους στην κυκλοφορία των οχημάτων στο Ιστορικό Κέντρο, και όχι μόνο, και στους κοινόχρηστους χώρους, έχει επιβάλλει δε σημαντικά πρόστιμα στους παραβάτες.

► Έγιναν παρεμβάσεις, τηλεφωνικές και γραπτές, στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές για γενικούς αλλά και συγκεκριμένους ελέγχους, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα και σφραγίστηκαν αμέσως όσα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια που άρχισε θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς δεσμεύσεις και με περισσότερη γνώση των πραγμάτων.

Τα διαφημιστικά πλαίσια κατασκευάζονται και τα κιγκλιδώματα είναι έτοιμα για τοποθέτηση, οι έλεγχοι θα ενταθούν και οι όποιες παραβάσεις εντοπίζονται θα πατάσσονται αμέσως.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια διεκδίκησης από το κράτος της δυνατότητας επέμβασης του Δήμου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να αμβλυνθούν τα εμπόδια λόγω της διάχυσης των αρμοδιοτήτων σε αυτούς (ιδιαιτέρως σε αιγιαλούς – παραλίες και παραλιακές ζώνες).

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει σκοπό να «χαριστεί» σε κανένα. Δεν έχει γνωστούς και φίλους. Όλοι οφείλουν να λειτουργούν στα πλαίσια των κανονισμών που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό

Σέβεται τους επαγγελματίες και τη δουλειά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια ασφυκτική κατάσταση. Δεν σημαίνει υποχώρηση μόνο της μιας πλευράς, δεν σημαίνει κίνδυνος στην κυκλοφορία μας, δεν σημαίνει μονομερή κατάληψη δρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων.

Σε αυτό οφείλουν να συμβάλουν και οι πολίτες και να αντιδράσουν, επιτέλους, οι σωστοί επαγγελματίες, μέσω των φορέων τους.

Αυτοί, στο κάτω –κάτω, παθαίνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Ας μην αφήσουν τους λίγους «συναδέλφους» τους, να είναι η αιτία κακοχαρακτηρισμού όλων. Δεν το αξίζει ούτε το νησί ούτε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Μάρκος Νικητάκης

Αντιδήμαρχος