Ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για την αναστολή των εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής

Δυστυχώς πληροφορούμε ότι αναστέλλονται οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.

Ήδη η 6η Υγειονομική Περιφέρεια κοινοποίησε σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, όπου αναφέρει ότι «λόγω εκτάκτων αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδος και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αναστέλλεται η εφημερία του ΠΕΔΥ- ΚΥ Βασιλικής μέχρι 20-04-2016». Επιπλέον σημειώνεται ότι «το Κ.Υ Βασιλικής θα λειτουργεί σε τακτικό πρωινό ωράριο και στη συνέχεια οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής θα καλύπτονται από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας».

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες της Λευκάδας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής της Βασιλικής, που ήδη έχουν δοκιμαστεί από το φονικό σεισμό του Νοεμβρίου, αυτή τη φορά δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα,  σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ουσιαστικά αφήνουν το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής χωρίς εφημερίες και αναγκάζουν τους πολίτες να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να καλύψουν κυρίως τις έκτακτες ανάγκες υγείας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα στελέχωσης και του Νοσοκομείου Λευκάδας και του Κέντρου Υγείας Βασιλικής. Θα μπορούσαν όμως να εξευρεθούν λύσεις ώστε να καλύπτονται, χωρίς ρίσκα για όλους τους κατοίκους του Νησιού, οι ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Για να υπάρξει λύση στο θέμα και ενόψει της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας, θα πρέπει να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα  οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό και μην προσπαθούν με ημίμετρα να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Πραγματικά με ανησυχεί ο τρόπος που χειρίζονται τα προβλήματα υγείας του Τόπου η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός.

Εκτός κι αν το σχέδιό τους είναι να κλείσουν οριστικά το Κέντρο Υγείας στη Βασιλική και η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού που προβλέπει ότι οι γενικοί γιατροί του ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία)  θα συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, αποτελεί απλώς «τα προεόρτια» μιας τέτοιας πολιτικής.