Την παράταση των ενισχύσεων του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά σε ερώτησή του ο Βουλευτής Λευκάδας

Παράταση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2007-2013» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Λευκάδας και του Μεγανησίου, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον υφυπουργό Ιδιωτικών, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Ο κ. Καββαδάς επισημαίνει το γεγονός ότι η λήξη του ανωτέρω προγράμματος συνέπεσε με τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγηθούν «σε αδυναμία ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων και άρα τη μη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων».

Υπογραμμίζει δε ότι την αναγκαιότητα παράτασης του προγράμματος, δεδομένου ότι βοηθά σημαντικά στη διατήρηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα τονώνει την απασχόληση του νησιού καθώς βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασία.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

αν. Γραμματέας Κ.Ο Νέας Δημοκρατίας

Αθήνα 20 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: (α) τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη

(β) Υφυπουργός Ιδιωτικών, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση

Θέμα: Παράταση κονδυλίων ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 που έγινε στη Λευκάδα, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα των δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου.

Δυστυχώς η χρονική συγκυρία του φυσικού φαινομένου συνέπεσε με τη λήξη του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2007-2013» για τους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 456.000.000 ΕΥΡΩ.

Το ανωτέρω πρόγραμμα, (ΕΣΠΑ και συγχρηματοδότηση από τα Π.Ε.Π) βοηθά σημαντικά την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα μέσα στις μικρές τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας.

Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε ο σεισμός του παρελθόντος Φθινοπώρου αλλά και η αναγκαστική διακοπή πολλών εργασιών λόγω της απορρέουσας νομοθεσίας που ακολουθεί τις φυσικές καταστροφές, οδήγησε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Λευκάδας σε αδυναμία ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων και άρα τη μη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων.

Το γεγονός αυτό παραπέμπει σε οικονομική ασφυξία τις εν λόγω επιχειρήσεις και σε την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το εναπομείναν ποσό προς απορρόφηση δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ΕΥΡΩ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το ανωτέρω πρόβλημα;
  2. Θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα ώστε να μη χαθούν οι επιδοτήσεις και να μην πνιγούν οικονομικά οι επιχειρήσεις;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Καββαδάς