Ερώτηση του Βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τελικό του Final Four.

Ερώτηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στoν τελικό του Final Four του μπάσκετ γυναικών στη Λευκάδα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββάδας.

Ο βουλευτής ζητά να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου  να «αποτραπεί η πιθανότητα τέτοιου είδους και έκτασης επεισοδίων», τη στιγμή που όπως υπογραμμίζει «υπήρξαν προμηνύματα» για τις προθέσεις μεμονωμένων ομάδων.  Το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, ήταν να εκδηλωθούν εκτεταμένα φαινόμενα βίας που  εκτός των υλικών ζημιών έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα στην ερώτησή του  ο κ. Καββαδάς παραθέτει πρωτόγνωρα για νησί γεγονότα εκφοβισμού, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης  σύμφωνα με τα οποία «οπαδοί ανάγκασαν με απειλές τον χειριστή της κινητής γέφυρας του διαύλου Λευκάδας να κρατήσει ανοιχτή τη γέφυρα, ώστε να εισέλθουν αμέσως στο νησί και να κατευθυνθούν στο χώρο όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια».

Ο βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι «υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν» ενώ ζητά να μάθει από τους υπουργούς εάν αληθεύει ότι αποχώρησαν από το νησί δύο ημέρες πριν τη λήξη της διοργάνωσης, διμοιρίες των ΜΑΤ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες για «προγραμματισμένα» επεισόδια. Μεταξύ άλλων ερωτά εάν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας να αποζημιώσεις όσους υπέστησαν ζημιές, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Ο κ. Καββαδάς σημειώνει  την έξαρση των φαινομένων βίας στο χώρο του Αθλητισμού σε όλη τη χώρα και τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει , ακόμα και σε αθλήματα που μέχρι πρότινος, «παραδοσιακά δεν σημειώνουν  κανένα τέτοιο φαινόμενο, όπως το γυναικείο μπάσκετ». Ζητά τέλος πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει  η πολιτεία να αντιμετωπίσει το θέμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

 

 

Αθήνα 22 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:    Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη

Κουρουμπλή

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

Υπ΄όψιν των: Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής

Ανασυγκρότησης,  κ. Νίκο Τόσκα

Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Χαράλαμπου Σταύρου

Κοντονή

 

Θέμα: «Απόδοση ευθυνών για τα επεισόδια στο Final Four καλαθοσφαίρισης γυναικών στη Λευκάδα»

 

Για μια ακόμη φορά αμαυρώθηκε το αθλητικό ιδεώδες. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Final Four καλαθοσφαίρισης γυναικών στη Λευκάδα, θλιβερά επεισόδια έλαβαν χώρα από οπαδούς που κατέφθασαν στο νησί της Λευκάδας και οι οποίοι προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό , την άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθε».

Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να προκληθούν σοβαρές καταστροφές σε αυτοκίνητα, βασικές υποδομές της πόλης της Λευκάδας (πεζοδρόμια, οδόστρωμα, χώροι πρασίνου και αναψυχής στο πάρκο της παραλίας κλπ) αλλά και εκτεταμένες ζημιές και υλικές καταστροφές σε γνωστή ξενοδοχειακή επιχείρηση (Ionion Star), όπου διέμεναν φίλαθλοι και επισκέπτες. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός ότι επτά τουλάχιστον άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξαν και πολλοί άλλοι τραυματίες που δεν κατεγράφησαν επισήμως.

Τα επεισόδια ήταν πρωτόγνωρα για την Λευκάδα και τους φιλήσυχους κατοίκους της. Θεωρήσαμε  ιδιαίτερα τιμητικό να διεξάγεται ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός στο νησί μας και σε καμία περίπτωση δεν κατανοούμε γιατί μια μέρα γιορτής για τον αθλητισμό έπρεπε να μετατραπεί σε δυσφήμιση για το άθλημα, διαταράσσοντας μάλιστα αρνητικά τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Εξηγείται τώρα γιατί πολλές πόλεις αρνούνται να φιλοξενήσουν τέτοια αθλητικά γεγονότα.

Απορίας άξιο είναι επίσης, πώς, ενώ υπήρξαν προμηνύματα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ειδικότερα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οπαδοί ανάγκασαν με απειλές τον χειριστή της κινητής γέφυρας του διαύλου Λευκάδας να κρατήσει ανοιχτή τη γέφυρα, ώστε να εισέλθουν αμέσως στο νησί και να κατευθυνθούν στο χώρο όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, διανύοντας μάλιστα μια απόσταση πέραν των 1.000 μέτρων. Επίσης πολλοί καταστηματάρχες είχαν φροντίσει να προστατέψουν τις εισόδους και τις βιτρίνες των καταστημάτων τους με προστατευτικά καλύμματα δείγμα ότι υπήρχε η ένδειξη για επικείμενα επεισόδια.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Τα φαινόμενα βίας στο χώρο του Αθλητισμού λαμβάνουν πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς επεκτείνονται και σε αθλήματα στα οποία παραδοσιακά δεν σημειώνονταν κανένα τέτοιο φαινόμενο, όπως είναι το γυναικείο μπάσκετ.

Δεδομένου ότι πρέπει να γνωρίσουν οι Λευκαδίτες και όλος ο αθλητικός κόσμος ποιος έχει την ευθύνη για τα έκτροπα και κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Ποια ήταν τα μέτρα που είχαν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΑΣ ) ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα τέτοιου είδους και έκτασης επεισοδίων και γιατί δεν απέδωσαν;
  2. Αληθεύει ή όχι ότι αποχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής 18/3/2016 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από τη Λευκάδα, ενώ η λήξη των αγώνων του Final Four ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 20/3 και ενώ υπήρχαν πληροφορίες για «προγραμματισμένα» επεισόδια;
  3. Σκοπεύει η Πολιτεία να αποζημιώσει τους πληγέντες οι οποίοι υπέστησαν καταστροφές χωρίς καμία ευθύνη(ξενοδοχείο Ionion Star, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κλπ);
  4. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την εξάλειψη των φαινομένων βίας στο χώρο του Αθλητισμού;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αθανάσιος Καββαδάς