Ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, για την καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους του ΝΑΤ

Ερώτηση για τις πολύχρονες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή εφάπαξ των συνταξιούχων του ΝΑΤ κατέθεσε ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.
Ο κ. Καββαδάς σημειώνει ότι η αναμονή για τους συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς επίσης και για τους αποχωρήσαντες από την υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, των οποίων το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση νέο μαθηματικό υπολογισμό, που ορίζει νεότερη απόφαση του Υπουργείου (υπ΄ αρίθ. Φ.80000/1093/26 – ΦΕΚ Β΄313/12.2.2014). Όπως τονίζει στην ερώτηση τα χρήματα του εφάπαξ αφορούν σε κρατήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο για την επιστροφή τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής ζητά να μάθει πότε υπολογίζει το υπουργείο να καταβάλει το εφάπαξ στους δικαιούχους συνταξιούχους του ΝΑΤ και εάν έχει υπολογιστεί το ποσόν του εφάπαξ για τους συνταξιούχους που υπάγονται στην πιο πάνω διάταξη.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: Καταβολή εφάπαξ στους συνταξιούχους ΝΑΤ

Σε πολυετή αναμονή βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτικοί του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για την είσπραξη του εφάπαξ. Mάλιστα η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπάγονται σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης καθυστερεί ακόμα περισσότερο.

Σ΄ αυτούς προστίθενται και οι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από την 1/9/2013 και μετά, των οποίων το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση μαθηματικό υπολογισμό, που αναλύεται στην υπ΄αριθ.Φ.80000/1093/26 (ΦΕΚ Β’313/12.2.2014) απόφαση, με την οποία αντικαταστάθηκε η υπ΄ αριθ. 30854/3809/31.12.2012 (ΦΕΚ 3498Β΄) υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Ο υπολογισμός περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους για τον προσδιορισμό της παροχής του εφάπαξ, όπως  συντελεστή βιωσιμότητας, καταβληθείσες εισφορές από τον ασφαλισμένο, έτη ασφάλισης κ.λ.π.

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό στους συνταξιούχους του ΝΑΤ πότε θα τους καταβληθεί το εφάπαξ. Οι συνταξιούχοι δηλαδή στερούνται χρήματα που οι ίδιοι κατέβαλαν για όλη τους τη ζωή (εργασιακός βίος), με σκοπό να τα πάρουν πίσω όταν θα τα είχαν ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)Πότε προβλέπεται να καταβληθούν τα εφάπαξ στους συνταξιούχους του ΝΑΤ;

2)Έχουν υπολογιστεί τα εφάπαξ των συνταξιούχων ΝΑΤ, που υπάγονται ως δικαιούχοι στην προαναφερόμενη υπουργική απόφαση;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Καββαδάς