Πανγκάσιους: Μια διατροφική βόμβα στο πιάτο μας

Ψάρι, ένα εξαιρετικά αγαπημένο φαγητό, ειδικά της Μεσογειακής Διατροφής. Στην Ελλάδα παράγουμε, τυποποιούμε και, φυσικά, καταναλώνουμε ιχθυοκομικά προϊόντα. Ειδικά δε αναφορικά με τα μεσογειακά είδη ψαριών η Ελλάδα κατέχει σταθερά μερίδιο 50% στην παραγωγή και την εξαγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλη, όμως, την ιχθυπαραγωγική δυναμική της χώρας, η οικονομική κρίση οδηγεί τους καταναλωτές να προτιμήσουν φθηνότερα διατροφικά προϊόντα, κάνοντας συμβιβασμούς στο θέμα της ποιότητας αλλά και, όπως θα δούμε, διακινδυνεύοντας πιθανόν την υγεία τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Πανγκάσιους (Pangasius Hypophthalmus) ανήκει στην οικογένεια των Πανγκασιδών ή Καρχαριών Γατόψαρων (Shark Catfish) και είναι είδος ιθαγενές της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, συναντάται, κυρίως, στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι το μακρόστενο σώμα του και η έλλειψη λεπιών. Στο λιμνοθάλασσες του Βιετνάμ το Πανγκάσιους εκτρέφεται σταθερά και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα πιάτα στη χώρα. Πέρα από την εσωτερική κατανάλωση, το Βιετνάμ εξάγει σε όλον τον κόσμο ψάρια ολόκληρα ή φιλέτα, τα οποία συσκευάζονται στη εκάστοτε χώρα εισαγωγής και καταλήγουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ως κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού.

Διαβάστε περισσότερα στο On The Record.