Ακούστε ζωντανά από τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδας την εκδήλωση εκκλησιαστικής μουσικής του Ορφέα

Το περίφημο STABAT MATER του Ιταλού συνθέτη

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI

Ένα από τα πιο γνωστά έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, το STABAT MATER του GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI, θα παρουσιαστεί τo Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016  στις 20:30  στον Μητροπολιτικό  Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδας, από την Μαντολινάτα του Μ/Φ Ομίλου  «Ορφεύς».

Το έργο θα ερμηνεύσουν η Υψίφωνος Χαρούλα Γκλαβοπούλου και η Μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ,η Μικτή Χορωδία του Ορφέα, θα ερμηνεύσει Ορθόδοξους Εκκλησιαστικούς Ύμνους Ελλήνων και ξένων συνθέτων.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Διεύθυνση Κωνσταντίνος Τσίντζας

Ο Pergolesi ήταν μουσικοσυνθέτης, βιολιστής και οργανίστας που είχε σπουδάσει στο Ωδείο της Νάπολη και στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα. Το αριστούργημά του STABAT MATER που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού, μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του ΧΙΙΙ αιώνα , στη Γοτθική εποχή και υμνεί το θρήνο της  Παναγίας για τον Εσταυρωμένο Χριστό. Έχει μελοποιηθεί πολυφωνικά από τους Josquin Des Prez και Palestrina, ενώ ο Pergolesi, ο Rossini, ο Vivaldi ,ο Verdi και πολλοί άλλοι το μελοποίησαν εκ νέου σε μεταγενέστερες εποχές. Ο Pergolesi συνέθεσε το έργο τις τελευταίες 2 εβδομάδες της ζωής του, κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολη άρρωστος από φυματίωση. Τελικά υπέκυψε στις 16 Μαρτίου 1736. Συνέθεσε το έργο κατά παραγγελία του μαικήνα του Δούκα του Μαναταλόνι ή πιθανότερο κατά παραγγελία μιας Ναπολιτάνικης Αδελφότητας, που ήθελε να αντικαταστήσει το άλλο Stabat Mater του Scarlatti. Είναι γραμμένο για δύο γυναικείες φωνές, έγχορδα και basso continuo. Ο Pergolesi περιόρισε τους σολίστες σε γυναικείες φωνές γιατί ήθελε να αφήσει στις γυναίκες να εκφράσουν το μητρικό πόνο.

Την εκδήλωση μεταδίδει ζωντανά ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Καρυάς 96,7 fm.

Ηχοληψία – Μίξη Ήχου: Art Audio, Ραδιοφωνική Παραγωγή/Εκτέλεση Παραγωγής: Astarte Media

Συντονιστείτε στο Ρ/Σ Καρυάς κάνοντας κλικ εδώ.