Αίτημα του Θανάση Καββαδά προς τον Υπ. Οικονομικών για φορολογικές διευκολύνσεις στους σεισμόπληκτους Λευκαδίτες

Αίτημα για την άρση προσαυξήσεων και προστίμων κατά τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών των υπόχρεων της Λευκάδας κατέθεσε ο Βουλευτής Λευκάδας, κ. Αθανάσιος Καββαδάς, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1023/2016, στις 31 Μαΐου 2016 λήγει η παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών των φορολογουμένων της Λευκάδας που δόθηκε λόγω του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν από τους φορολογουμένους εφάπαξ οι βεβαιωμένες οφειλές έως τέλη του μήνα, ο Βουλευτής Λευκάδας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, και αιτήθηκε το συνολικό ποσό που θα έχει συσσωρευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο έως τα τέλη Μαΐου, να ρυθμιστεί σε δόσεις χωρίς να υπολογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Κατά τη συνάντηση, κ. Καββαδάς, επέδωσε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το κείμενο της επιστολής του κ. Καββαδά έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας επισημαίνω ότι τα προβλεπόμενα από τις εκδοθείσες ΠΟΛ 1253/25-11-2015, 1259/30-11-2015, 1270/23-12-2015 και ιδίως της 1023/12-2-2016 εκπνέουν στις 31/5/2016.

Ως εκ τούτου τα ισχύοντα για την αναστολή πληρωμών (βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, ρυθμίσεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) εξαιτίας του καταστρεπτικού σεισμού στη Λευκάδα σταματούν  στο τέλος Μαΐου τρέχοντος έτους.

Καθίσταται προφανές ότι τα συσσωρευμένα χρέη που θα κατασταθούν ληξιπρόθεσμα στην ανωτέρω ημερομηνία είναι αδύνατο να πληρωθούν εφάπαξ από τους υπόχρεους, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος μόλις άρχισε.

Προφανές είναι επίσης ότι οι υπόχρεοι θα καταφύγουν στην πάγια νομοθεσία ώστε να ρυθμίσουν σε δόσεις τα υπολειπόμενα ποσά.

Ενόψει του γεγονότος αυτού, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε το συνολικό ποσό που θα έχει συσσωρευτεί έως τέλη Μαΐου, να ρυθμιστεί χωρίς να υπολογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.  Το λογικό θα ήταν ότι εφόσον η Πολιτεία εφήρμοσε ένα μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από μια φυσική καταστροφή, να μην έρχεται κατόπιν να τους επιβαρύνει με προσαυξήσεις και πρόστιμα από τη στιγμή που υπάρχει η διάθεση να πληρώσουν.»