Ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας σχετικά με εκμισθωμένο δημοτικό ακίνητο στα Σύβοτα

Ενημέρωση για το κτίριο στα Σύβοτα

Για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών μας, σχετικά με την εκμίσθωση δημοτικού κτιρίου στα Σύβοτα  και με δεδομένη την εμμονή ορισμένων να  ανακινούν συστηματικά μη αληθείς πληροφορίες, οφείλουμε να επαναλάβουμε όσα ειπώθηκαν και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η προστασία και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Την άνοιξη του 2015 διαπιστώσαμε ότι στον οικισμό των Συβότων υπάρχει κτίριο του δήμου το οποίο ωστόσο δεν ήταν καταχωρημένο στα περιουσιακά του στοιχεία. Χωρίς χρονοτριβή διενεργήθηκε σχετική έρευνα, βρέθηκε η οικοδομική άδεια στο όνομα του τότε προέδρου της κοινότητας Ευγήρου  και το ακίνητο καταχωρήθηκε στη δημοτική περιουσία.

Το κτίριο 30 τ.μ είχε οικοδομηθεί το 1988 σε οικόπεδο 3.627 τ.μ (αδιαμόρφωτο και πρανές) και χρησιμοποιούνταν σαν αγροτικό ιατρείο. Επειδή ήταν εμφανώς εγκαταλελειμμένο και στα πρόθυρα της διάλυσης, η σκέψη της δημοτικής αρχής ήταν να μισθωθεί για να μπορέσει πράγματι να αξιοποιηθεί και να μην παραμείνει στην υπάρχουσα κακή κατάσταση.

Προτού αποφασιστεί κάτι, ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Ευγήρου (Απόφαση 7/15).

Κατόπιν προχωρήσαμε σε αλλαγή της χρήσης του ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στις 14/9/15 το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Βικέντιου, αναβλήθηκε (ομόφωνα) προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί στο Λιμενικό Ταμείο.

Στα 26/2/2016 επανήλθε το θέμα της εκμίσθωσης στο Δ.Σ., καθώς το Λιμενικό Ταμείο  δεν είχε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει και το ακίνητο δεν μπορούσε να παραμένει ερείπιο επ’ αόριστον. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 23 υπέρ και ένα κατά αποφάσισε να γίνει πλειοδοτική δημοπρασία για εξαετή μίσθωση του ακινήτου. (Αποφ Δ.Σ 60/2016.)

Στις 18/3/2016 ψηφίστηκαν οι όροι διακήρυξης από την Οικονομική Επιτροπή και συγκεκριμένα η εκμίσθωση κτιρίου 30 τ.μ με χώρο 270 τ.μ και κατώτατη προσφορά 1440 € – Η αποκατάσταση του κτιρίου και όλα τα έξοδα βαραίνουν τον μισθωτή.

Στις 12/4/2016 έγινε η πλειοδοτική δημοπρασία αφού προηγήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που προσέφερε 1500 € το χρόνο. Στις 22/4/2016 η Οικονομική Επιτροπή επικύρωσε το αποτέλεσμα της πλειοδοτικής δημοπρασίας (Αποφ 97/2016)

Πόθεν προκύπτει λοιπόν το «ξεπούλημα» της δημοτικής περιουσίας;

Ορισμένες επισημάνσεις

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό  ότι δεν έπρεπε να επικυρώσει η Οικονομική Επιτροπή το αποτέλεσμα, επισημαίνουμε ότι υπάρχει εξαιρετικά πρόσφατο αρνητικό δεδικασμένο. Συγκεκριμένα, για ανάλογη περίπτωση στη δημοπρασία για τα δωμάτια του Αγίου Νικήτα όπου προσήλθαν δύο, ο ένας ακυρώθηκε και ο έτερος προσέφερε 5.100 € (από αρχική τιμή 5.000), πράγματι η Οικονομική Επιτροπή δεν επικύρωσε το αποτέλεσμα, και ο πλειοδότης δικαιώθηκε στην Αποκεντρωμένη. (Αρ Πρωτ 1289/62/23-2- 2016.)

Αν η Οικονομική Επιτροπή επαναλάμβανε την ίδια διαδικασία θα “πετύχαινε” να συνεχιστεί για λίγο χρόνο ακόμα η πλήρης εγκατάλειψη ενός κτιρίου που δεν ήταν ούτε καν καταχωρημένο στη δημοτική περιουσία…

Εξάλλου, μόλις χθες, 2/6/16 δημοπρατήθηκε από το δήμο τμήμα αιγιαλού 60 τ.μ στην περιοχή Αγιοφύλλι. Η τιμή έναρξης ήταν 1.500 ευρώ και είχε καταληκτική προσφορά 15.000,00 ευρώ. Προφανώς, υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύει και η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι μεγάλο μέρος της δημοτικής περιουσίας δεν είναι καταχωρημένο και αφήνεται στην εγκατάλειψη ή την καταπάτηση. Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας που οφείλουμε από κοινού να δώσουμε: η κατοχύρωση και η προστασία της περιουσίας που ανήκει στο σύνολο των δημοτών.

 

Μάρκος Νικητάκης

Αντιδήμαρχος-

πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής