Απάντηση του υπεύθυνου προγράμματος Ρ/Σ Καρυάς, Παναγιώτη Κατωπόδη, σε συκοφαντικό δημοσίευμα τοπικού blog

Το κείμενο του δημοσιεύματος μπορείτε να το διαβάσετε στις σελίδες:

-http://www.lefkadaweb.gr/40559/%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B1-967-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF/-

και

-http://www.fortsalefkada.gr/arthra/34953/-


Απάντηση

Υπέπεσε στην αντίληψή μου – ύστερα από ομολογουμένως γενναίες προσπάθειες να γίνει ευρύτερα γνωστό – δημοσίευμα τοπικού blog, το οποίο εκφράζει μομφές  άμεσες και έμμεσες εναντίον του προσώπου μου, της ανάθεσης σε εμένα της θέσης του υπευθύνου προγράμματος του Ρ/Σ Καρυάς 96,7, της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης και αξιοπιστίας εν γένει. Ταυτόχρονα, το εν λόγω δημοσίευμα συσχετίζει τη θέση μου αυτή με την πολιτική και ιδεολογική μου τοποθέτηση ως πολίτη, καθώς και με την – προ δύο ετών –  υποψηφιότητά μου στον εκλεγμένο από τους πολίτες της Λευκάδας δημοτικό συνδυασμό «Όλοι για τη Λευκάδα».

Αρχική μου σκέψη ήταν να μην ασχοληθώ ολωσδιόλου με μια εκπορευόμενη, ως φαίνεται, κακόβουλη και κακογραμμένη κριτική, η οποία συντάχθηκε με αφορμή την ανακοίνωση από τον Δήμο Λευκάδας της ραδιοφωνικής μετάδοσης της μεγαλειώδους – κατά κοινή ομολογία – συναυλίας που διοργάνωσε η Ένωση Επτανησίων Ελλάδος στο θέατρο Badminton, ως εκδήλωση εορτασμού της 152ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Όμως, μετά την αναδημοσίευση σε δεύτερη ιστοσελίδα, αλλά και σε τοπικής κυκλοφορίας εφημερίδα, οφείλω να δώσω κάποιες «εξηγήσεις», αποκαθιστώντας την αλήθεια και εν γένει την πραγματικότητα.

Εξ αρχής, οφείλω να διευκρινίσω, ότι όντας άνθρωπος περισσότερο των έργων και λιγότερο των ανούσιων λόγων και πομφολύγων, ειδικά δε όταν πρόκειται για την ενασχόλησή μου με τα κοινά, τη δημόσια περιουσία και συμφέρον, προσπαθώ να εργάζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πολλές φορές αφήνοντας κατά μέρος την προσωπική προβολή, καταξίωση και αναγνώριση, και σχεδόν πάντοτε μην υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος ή τον προσωπικό κόπο.

Το αποτέλεσμα, στις πλείστες των περιπτώσεων, με δικαιώνει.

Τι είναι ο Ρ/Σ Καρυάς 96,7;

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Καρυάς 96,7 ιδρύθηκε το 1997, ως αποτέλεσμα της δημιουργικής διάθεσης της Κοινοτικής Αρχής της εποχής, με τη ουσιαστική συμβολή των κατοίκων της Καρυάς, προσελκύοντας γύρω του μεγάλο μέρος του τοπικού κόσμου του πνεύματος, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Όπως προέβλεπε και το καταστατικό της ίδρυσής του, άμα τη ενάρξει της λειτουργίας του, εξέπεμψε το δικό του, πολύ συγκεκριμένο, στίγμα στα ερτζιανά, το οποίο πάντοτε χαρακτηριζόταν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια – συνήθως επιτυχημένη – για την παραγωγή και εκπομπή ποιοτικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήχθη, κατόπιν, στο Πνευματικό Κέντρο του πρώην Δήμου Καρυάς και, τέλος, περιήλθε στην δικαιοδοσία του Καλλικρατικού Δήμου Λευκάδας.

Η εξέλιξη του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 ύστερα από την υλοποίηση του Προγράμματος «Καλλικράτης»

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνενώνοντας αυτοδιοικητικές οντότητες προς χάριν της εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και αποδοτικότερης λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν συγκεκριμένη θέση και λειτουργικότητα μέσα στα πλαίσια των πρώην Δήμων στους ευρύτερους, οι οποίοι προέκυψαν. Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είχαν αποκτηθεί δε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και εντός συγκεκριμένου πλαισίου.

Ο Ρ/Σ Καρυάς 96,7 αποτελεί ένα από αυτά τα στοιχεία, τα οποία, μην έχοντας οι νέοι Δήμοι πρότερη υποδομή ή/και πλάνο αξιοποίησης τους, αλλά και εμπειρία στη διαχείρισή τους, υπήρξε δυσκολία να ενταχθούν και να λειτουργήσουν στα νέα πλαίσια. Αντίστοιχα παραδείγματα – κυρίως δημοτικών επιχειρήσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων – υπάρχουν αρκετά σε άλλους Καλλικρατικούς Δήμους.

Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 – καθώς υπήρχαν προβλήματα στις υποδομές τόσο της παραγωγής, όσο και της εκπομπής του ραδιοφωνικού προγράμματος – δημιουργήθηκαν δύο θέσεις εξωτερικών συνεργατών: ενός υπεύθυνου προγράμματος και ενός τεχνικού. Κλήθηκα για την θέση του υπευθύνου προγράμματος, λόγω της εγνωσμένης εμπειρίας μου σε θέματα καλλιτεχνικών και ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών, αλλά και λόγω της επιστημονικής και καλλιτεχνικής μου κατάρτισης.

Σχετικά με την κατάρτιση και τη εμπειρία μου

Όντας, όπως προείπα, περισσότερο εργάτης, παρά τζίτζικας και φανφαρόνος, συνηθίζω να φέρω εις πέρας το έργο, το οποίο αναλαμβάνω χωρίς περιττές φλυαρίες και κομπασμούς. Το πλήρες βιογραφικό μου είναι γνωστοποιημένο – δε θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς άλλωστε! – στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και σε κάθε άλλον υπεύθυνο για την παρουσία μου στη θέση αυτή. Προσφάτως, μάλιστα, απέστειλα εκ νέου προς τους αρμοδίους ένα επικαιροποιημένο βιογραφικό σημείωμα, καθώς και μια σύντομη παρουσίαση του έως τώρα έργου μου και των παρεχομένων υπηρεσιών μου προς το Δήμο Λευκάδας για τη θέση του υπεύθυνου προγράμματος του Ρ/Σ Καρυάς 96,7.

Όλα τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται πάντοτε στη διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει, για οποιονδήποτε λόγο. Για λόγους οικονομίας του χώρου, αλλά ουσιαστικής παρουσίασης της εμπειρίας και της κατάρτισής μου θα αναφέρω εδώ μόνο μερικά σημαντικά πράγματα.

Αρχικά αναφέρω σχετικά με την κατάρτισή μου στην Επιστήμη της Μουσικής, ότι είμαι πτυχιούχος Μουσικολόγος – Εθνομουσικολόγος (ΠΕ 16.02) με κατεύθυνση την Μουσική Παραγωγή και Διοίκηση. Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη της Μουσικής  περιλαμβάνει σπουδές στο βιολί, την κιθάρα, το μαντολίνο, το λαούτο καθώς και τα ανώτερα θεωρητικά.

Μερικούς μήνες πριν αναλάβω τη θέση του υπεύθυνου προγράμματος στον Ρ/Σ Καρυάς ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση, εργαζόμενος στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Κατά τη θητεία μου στην ΚΟΑ, πέρα από την απασχόλησή μου στις εβδομαδιαίες μουσικές παραγωγές της (συγγραφή / επιμέλεια κειμένων, δημόσιες σχέσεις κτλ.), επιμελήθηκα τα λιμπρέτα για την έκδοση του συνοδευτικού τόμου μιας εκ των μεγαλυτέρων και πιο σημαντικών ετήσιων μουσικών παραγωγών της Ελλάδας: των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τις οποίες συνδιοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ως αποτέλεσμα της επιμελούς εργασίας μου και τη ουσιώδους συμβολής μου στην λειτουργία της ΚΟΑ, βρίσκομαι στην ιδιαιτέρως ευχάριστη θέση, να είμαι κάτοχος μιας εξαιρετικά επαινετικής συστατικής επιστολής, την οποία συνέταξε και υπέγραψε ένας εκ των σημαντικότερων Ελλήνων μουσικών, παγκοσμίως αναγνωρισμένος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ κατά τη διάρκεια της εργασίας μου εκεί, ο κ. Βύρωνας Φιδετζής.

Ως εκπαιδευτικός έχω διατελέσει καθηγητής σε μουσικές σχολές και ωδεία, καθώς και στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος το συνθετικό μου έργο εκτείνεται από συνθέσεις για κλασικά όργανα και σύνολα έως παραγωγές ηλεκτρονικής μουσικής. Πολλά από τα έργα μου διατίθενται προς ακρόαση είτε δωρεάν στο διαδίκτυο σε προσωπικές σελίδες, είτε επί πληρωμή σε διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων ηχογραφημάτων.

Είμαι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, για περαιτέρω πληροφορίες εν σχέσει με τα παραπάνω στοιχεία.

Η επαγγελματική μου εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής, της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας

Από το 2012 είμαι ιδιοκτήτης, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα στις μομφές του οποίου ανταποκρίνεται αυτό το κείμενο, της Astarte Media. Η Astarte Media γεννήθηκε λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με το χώρο της πληροφορικής, των παραγωγών και της δημοσιογραφίας. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο https://astartemedia.gr/, αλλά και στην εν λόγω δημοσιο – γραφική έρευνα!

Δημοσιογραφώ δε αρκετά συχνά, πραγματοποιώντας συνήθως έρευνες πάνω σε γενικού ενδιαφέροντος θέματα. Είμαι διαπιστευμένος αστυνομικός συντάκτης και έχω κινήσει τις διαδικασίες για την εγγραφή μου στην ΕΣΗΕΑ. Σε ένα άλλο επίπεδο έχω επιμορφωθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Τι δουλειά έγινε στον Ρ/Σ Καρυάς τα τελευταία 4 χρόνια

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η πρώτη μου εργασία, ως υπεύθυνος προγράμματος του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 υπήρξε η πλήρης αποκατάσταση της υποδομής παραγωγής και εκπομπής του προγράμματος. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, εγκατάστασης και διασύνδεσης των μηχανημάτων που βρίσκονται στο στούντιο και στο σημείο εκπομπής. Έτσι, οργανώθηκε ένα πλήρως λειτουργικό στούντιο παραγωγής, επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει με το υλικό αγορασμένο παλαιότερα, το οποίο έχρηζε συντήρησης. Επιπλέον κατεγράφη όλο το υλικό του Ρ/Σ Καρυάς και δημιουργήθηκε ένα μητρώο περιουσιακών στοιχείων του.

Σε αγαστή συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (2013) εκσυγχρονίστηκε η ραδιοζεύξη του στούντιο παραγωγής με το σημείο εκπομπής, με την αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού, και παρασχέθηκε από άλλες υποδομές και υπηρεσίες του Δήμου Λευκάδας υλικό, το οποίο αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες παραγωγής του προγράμματος. Επίσης, αγοράστηκε ένας νέος Η/Υ, ο οποίος χρησιμοποιείται στο στάδιο της προδιαμόρφωσης του εκπεμπόμενου σήματος, εργασία η οποία απαιτεί αυξημένη επεξεργαστική ισχύ.

Για τις ανάγκες της εικοσιτετράωρης παραγωγής του προγράμματος παρασχέθηκαν – και εξακολουθούν να παρέχονται στα πλαίσια της σύμβασής μου με το Δήμο Λευκάδας –  από εμένα δύο (2) βάσεις δεδομένων,  περί τα 20.000 μουσικά κομμάτια έκαστη. Εξ’ αρχής το πρόγραμμα προσανατολίστηκε στην ποιοτική Ελληνική Μουσική και αυτός παραμένει βασικός προσανατολισμός. Οι ζώνες του προγράμματος διαιρέθηκαν σε πρωινή, μεσημεριανή, απογευματινή και βραδινή, με πρόγραμμα «έντεχνης» – όπως συνηθίζεται να λέγεται – ελληνικής μουσικής για την πρώτη και την τρίτη και «λαϊκής» μουσικής για την δεύτερη και τέταρτη. Στην βραδινή ζώνη μεταδίδεται και πρόγραμμα αλλόγλωσσων τραγουδιών. Επίσης, άμεσα δημιουργήθηκε μια συλλογή με ραδιοφωνικά μηνύματα ταυτότητας (Station ID) και επικοινωνίας διαφόρων στοιχείων του Ρ/Σ Καρυάς.

Στα πλαίσια της καλής πίστης και θέλησης και χωρίς επιπλέον αμοιβή ανέλαβα την περίοδο Φθινοπώρου – Χειμώνα 2013 την παραγωγή τρίωρων ζωντανών εκπομπών λόγου και τέχνης με μια ευρύτατη θεματολογία. Οι εκπομπές έτυχαν εξαιρετικά θετικής υποδοχής και ανταπόκρισης από το ακροατήριο, όχι μόνον της Λευκάδας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα. Μνημονεύω ενδεικτικά περιπτώσεις επικοινωνίας που είχα με ακροατές από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα και την Άρτα.

Παράλληλα, υπό την ίδια λογική, ενημέρωσα τα πολιτιστικά σωματεία της Λευκάδας σχετικά την δυνατότητα δωρεάν προβολής των εκδηλώσεών τους στον Ρ/Σ Καρυάς 96,7, παρέχοντάς τους δωρεάν ραδιοφωνικά μηνύματα (σποτ). Την περίοδο από το 2013 έως σήμερα δεκάδες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, φορέων, εθελοντικών ομάδων, αλλά και σωματείων από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδα, τα οποία εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη συχνότητα του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 για την μέγιστη δυνατή ενημέρωση του ακροατηρίου επί των δράσεών τους, προβλήθηκαν στη συχνότητα μας. Παρήχθησαν δε σχεδόν ισάριθμα ραδιοφωνικά μηνύματα, εντελώς δωρεάν.

Γνωρίζοντας και εκ των έσω, λόγω της συμμετοχής μου σε διάφορα πολιτιστικά σωματεία του Νησιού υπό διάφορες ιδιότητες, την κοχλάζουσα πολιτιστική δραστηριότητά τους, ανέλαβα την πρωτοβουλία να μεταφέρω στον ραδιοφωνικό αέρα ζωντανά πολλές από τις εκδηλώσεις τους εντός και εκτός της Λευκάδας. Προκειμένου να μην πλατειάσω, αναφέρω ενδεικτικά τις περιπτώσεις των εκδηλώσεων αδελφοποίησης του Δήμου Λευκάδας με την Leucate με τη συμμετοχή της Νέας Χορωδίας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τη Γαλλία, την ζωντανή μετάδοση από το Ηρώδειο των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με τη συμμετοχή του Μ/Φ Ομίλου “Ορφέα”, τις οποίες διοργάνωσαν σε συνεργασία τα Ελληνικά Επτανησιακά Σωματεία και τελευταία την προαναφερθείσα εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας στο θέατρο Badminton. Σχετικά με αυτήν την τελευταία πρέπει να τονιστεί, ότι το ραδιοφωνικό σήμα του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 αναμεταδόθηκε, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης του σημαντικότατου αυτού πολιτιστικού και ραδιοφωνικού γεγονότος, από ραδιοφωνικούς σταθμούς και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, μεταδιδόμενο έτσι στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας, από την Κέρκυρα έως τα Κύθηρα και από την Άρτα έως τη Λακωνία.

Όλες οι ανωτέρω παραγωγές – εξαιρουμένων των εκπομπών που αναφέρθηκαν –  πραγματοποιηθήκαν από εμένα με δική μου χρηματοδότηση και τη χρήση δικού μου ιδιωτικού εξοπλισμού.

Τι γίνεται στον Ρ/Σ Καρυάς 96,7 σήμερα

Η νέα Δημοτική Αρχή, ανανεώνοντας τις δύο συμβάσεις των εξωτερικών συνεργατών (εμού και του τεχνικού), φρόντισε ώστε να συνεχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες παραγωγής του 24ωρου ραδιοφωνικού προγράμματος και να υπάρχει 24η  τεχνική υποστήριξη για τον Ρ/Σ Καρυάς. Συνεργαζόμαστε, επίσης, αυτήν την περίοδο προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και άλλες υποδομές του ραδιοφώνου (σύστημα εκπομπής) και να δημιουργηθούν νέες, οι οποίες θα καταστήσουν την παραγωγή εκπομπών ευκολότερη για τους ενδιαφερόμενους Λευκαδίτες.

Έως στιγμής έχει επιδείξει την καλή θέληση, ώστε να λειτουργήσει ο Ρ/Σ Καρυάς 96,7, ως δημοτική ραδιοφωνική επιχείρηση, αποφέροντας έσοδα στο Δήμο Λευκάδος και συντηρώντας το επιτελείο των εργαζομένων. Καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και επείγουσες προτεραιότητες, η διαδικασία αυτή ευελπιστώ ότι θα προχωρήσει μετά την εκπλήρωση κάποιων άμεσων αναγκών σε τεχνικό εξοπλισμό.

Στο επίπεδο παραγωγών, αυτήν την περίοδο, έχω αναλάβει την παραγωγή θεματικών εκπομπών σε συνεργασία με την επιβλεπόμενη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης στον Ρ/Σ Καρυάς 96,7.

Συμβάσεις

Οι συμβάσεις ανάληψης έργου βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του προγράμματος “Διαύγεια” και, ως εκ τούτου, είναι διαθέσιμες στον κάθε πολίτη, προκειμένου να ελέγξει τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τις αμοιβές μας, εμού και του τεχνικού.

Γιατί αναφέρεται το όνομα μου στις παραγωγές και γιατί ο Ρ/Σ Καρυάς στην εταιρική ιστοσελίδα της Astarte Media

Ας επεξηγήσω το αυτονόητο. Όπως θα έχετε παρατηρήσει σε κάθε ραδιοτηλεοπτική παραγωγή, σε κάθε έκδοση, σε κάθε έργο αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των συντελεστών. Αυτό αποτελεί πρώτον μια ηθική δικαίωση – πέρα από την οικονομική αποζημίωση – όσων εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του και δεύτερον μια διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην ιστοσελίδα της Astarte Media, εξ άλλου, δε θα μπορούσε να μην αναφέρεται ο Ρ/Σ Καρυάς, ως ένα από τα επιτυχημένα έργα μας.

967.gr

Με την υπογραφή της αρχικής σύμβασής μου με το Δήμο Λευκάδος παρείχα δωρεάν για δύο έτη ιστοσελίδα και ένα πρωτότυπο σύστημα διαδικτυακής εκπομπής του σήματος του Ρ/Σ Καρυάς. Δυστυχώς για μια περίοδο ανάμεσα στα έτη 2015 – 2016 δεν μπορέσαμε, ως επιχείρηση, να υποστηρίξουμε τη δωρεάν παροχή του. Ήταν στον προγραμματισμό μας να συνεχίσει η παροχή από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όπως και θα γίνει. Λυπούμαστε διότι η παρεχόμενη ιστοσελίδα δεν θα ανανεώνεται, αλλά θα παρέχεται ως έχει για το επόμενο διάστημα. Έχει κατατεθεί πρόταση και προσφορά από την πλευρά μας στο Δήμο Λευκάδας για τη δημιουργία διαδραστικής δυναμικής ιστοσελίδας (portal), η οποία θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην εργασία του μελλοντικού δημοσιογραφικού επιτελείου, προωθώντας ταυτόχρονα διαφημιστικά τον Ρ/Σ Καρυάς 96,7 και κατ’ επέκτασιν την Καρυά και τη Λευκάδα στο διαδίκτυο.

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε και να αξιοποίησε το radio box που αναπτύξαμε αποκλειστικά για τον Ρ/Σ Καρυάς, το οποίο σας δίνει μερικές εξαιρετικά πρωτότυπες δυνατότητες όπως: την προβολή των στοιχείων του μουσικού κομματιού που βρίσκεται στον αέρα και αυτών που θα μεταδοθούν στη συνέχεια και την δυνατότητα άμεσης αναζήτησης του καλλιτέχνη και του κομματιού στη μηχανή αναζήτησης Google, στην βάση δεδομένων Discogs, στην Wikipedia και στο YouTube, αξιοποιώντας καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Λόγω της χρήσης δωρεάν υπηρεσιών τρίτων, ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Λευκάδας, για τη διαδικτυακή μετάδοση, μπορεί να παρατηρήσετε την παρουσία διαφημίσεων. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να αποζημιώνονται οι πάροχοι, καθώς αυτή είναι η πολιτική παροχής αυτών των υπηρεσιών από πλευράς τους.

Karya.gr

Εμπραγματώνοντας μια από τις βασικές επιταγές και υπαγορεύσεις του καταστατικού λειτουργίας του Ρ/Σ Καρυάς 96,7, η οποία είναι η προβολή του ιστορικού αυτού τόπου της Λευκάδας, μεταδίδεται ραδιοφωνικό σποτ για τον ιστότοπο karya.gr, ιδιοκτησίας μας, ο οποίος αναδεικνύει κατά βάση την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού.

Το μελλοντικό πλάνο λειτουργίας του Ρ/Σ Καρυάς

Με βάση την εμπειρία μου στον χώρο των ΜΜΕ, έχω καταρτίσει και προτείνει στους αρμόδιους ένα συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας του Ρ/Σ Καρυάς, ως ενημερωτικού ραδιοφώνου, ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό των επιστημονικά καταρτισμένων πτυχιούχων δημοσιογράφων του Νησιού, να δοθεί βήμα σε νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες και να πραγματοποιηθούν εκπομπές γόνιμου πολιτικού διαλόγου.

Για λόγους οικονομίας του χώρου – καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά να ειπωθούν – θα αναφερθώ στην μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχω επισημάνει σε συζητήσεις μας με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και συμβούλους, ότι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης άνευ δημοσιογραφικής κάλυψης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωσης του κόσμου της Λευκάδας για τα όσα διαμείβονται σε αυτό είναι μέσω διαδικτύου, και μέσω μια εξειδικευμένης ιστοσελίδας, όπου θα βρίσκονται αναρτημένα τα θέματα της συνεδρίασης, οι εισηγήσεις και το αρχείο των συνεδριάσεων και τα πρακτικά. Βασικό πλεονέκτημα αυτής της λογικής είναι αφ’ ενός η δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου μηχανισμού ενημέρωσης των Λευκαδιτών πολιτών, αφ’ εταίρου η διάθεση σε μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού αυτού του υλικού, καθώς η εμβέλεια της επίγεια εκπομπής του Ρ/Σ Καρυάς περιορίζεται μόνο σε ένα μέρος του Νησιού. Παράλληλα και σκεπτόμενος με όρους αύξησης και διατήρησης της ακροαματικότητας, πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος – σε περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη – δε θα απομακρύνει ακροατήριο από την περιοχή της Κέρκυρας, της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής κάλυψής του σήματος.

Σε περίπτωση ύπαρξης δημοσιογραφικής κάλυψης, έχω προτείνει πλάνο παραγωγής, το οποίο θα αξιοποιεί και την διαρρύθμιση του χώρου, όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις, στον οποίον έχει προβλεφθεί ειδική αίθουσα για ραδιοτηλεοπτικά συνεργία.

Ακροατήριο

Καθώς ούτε ο blogger, ο οποίος συνέταξε το κείμενο, στο οποίο έρχεται να απάντηση το παρόν, μπορεί να αρνηθεί την μεγάλη ακροαματικότητα του Ρ/Σ Καρυάς 96,7 θα ήθελα να επαληθεύσω, ότι στη συχνότητά του Ρ/Σ Καρυάς βρίσκεται σταθερά συντονισμένο ένα πολυπληθές κοινό από την περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Το ακροατήριο μας, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για την προτίμησή του, διαμορφώθηκε  έτσι λόγω του μουσικού προγράμματος και των προσεγμένων παραγωγών που μεταδίδει ο Ρ/Σ Καρυάς.

Μέσω του διαδικτύου, το σήμα του Ρ/Σ Καρυάς μεταδίδεται σε όλον τον πλανήτη και υπάρχει ένα ευρύ ακροατήριο Ελλήνων της Διασποράς, αλλά και αλλοεθνών ατόμων, το οποίο παρακολουθεί το πρόγραμμά μας, αποστέλλοντάς μας εξαιρετικά θετικά και επαινετικά σχόλια, πολλά από τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην σελίδα 967.gr, η οποία θα βρίσκεται ξανά διαθέσιμη λίαν συντόμως.

Κλείνοντας… (σχεδόν)

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στον χώρο του στούντιο του Ρ/Σ Καρυάς δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μια μικρή σε μέγεθος, αλλά πλούσια σε πνευματικό υλικό, βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις επιστημονικές, ιστορικές, θεατρικές και ένα αρχείο τοπικού τύπου.

Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε, ότι τηρείται πρωτόκολλο εισερχόμενης/εξερχόμενης αλληλογραφίας.

Ακόμη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ακροατές μας για την προτίμησή τους.

Τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με Ρ/Σ Καρυάς είναι:

Για την παραγωγή:

Πρώην Δημαρχείο Καρυάς

Καρυά  – Λευκάδας

Τ.Κ. 31080

Υπόψιν κ. Κατωπόδη Παναγιώτη

τηλ. 2645 0 41 738

Για το ΝΠΔΔ Δήμου Λευκάδας:

ΝΠΔΔ Δήμου Λευκάδας

Διοικητήριο Λευκάδας

Τζεβελέκη Αντωνίου

Λευκάδα

Τ.Κ. 31100

Υπόψιν κ. Περδικάρη Αθανάσιου (προέδρου ΝΠΔΔ, αντιδημάρχου)

τηλ. 2645 3 60524

Μικρό δοκίμιο περί διαδικτυακής δημοσιογραφίας και πληροφορίας

Είναι εν πολλοίς γνωστό, ότι το διαδίκτυο έχει προσφέρει χώρο και βήμα έκφρασης απόψεων πολλών και ποικίλων ατόμων και κοινωνικών ομάδων ανά την υφήλιο. Η ευκολία της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας, συντήρησης και δημοσίευσης σε αυτήν περιεχομένου έχει καταστήσει δυνατή τη δημοσίευση περιεχομένου και από άτομα με ελάχιστες γνώσεις πληροφορικής ή ακόμη και καθόλου. Η βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί πάνω και γύρω από το διαδίκτυο είναι από τις ανθηρότερες στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Λόγω της φύσης του και της υποδομής του, είναι δυνατόν να προσφέρει πρακτικά απεριόριστο χώρο αποθήκευσης πληροφορίας και απεριόριστο χρόνο προβολής της.  Αυτή είναι και η σημαίνουσα διαφορά του από τα παραδοσιακά, όπως αποκαλούνται πλέον, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (μέσα μαζικής μετάδοσης μηνυμάτων θα πρότεινα), τα οποία, είτε λόγο αντικειμενικών περιορισμών, είτε λόγω φανερής ή συγκεκαλυμμένης στρατευμένης δράσης δεν χαρακτηρίζονται από τον ίδιο πλουραλισμό.

Καθώς η εξέλιξη του διαδικτύου υπερέβη κατά πολύ και ταχύτατα την εξέλιξη της νομοθεσίας των κρατών, τα οποία έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπως το γνωρίζουμε στο Δυτικό Κόσμο, προέκυψαν σκοτεινά σημεία και ανέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που επεκτάθηκαν σε αυτό μεταχειριζόμενες το ως ένα νέο μέσο, χρησιμοποιώντας τα κανάλια επικοινωνίας που αυτό προσφέρει. Το Εμπόριο και ο Τύπος είναι δύο από αυτές. Στη μεν πρώτη διαμορφώθηκε σύντομα ένα σύνολο νόμων και ρυθμιστικών κανόνων βασιζόμενοι στο σώμα των προϋπαρχόντων, οι οποίοι διέπουν την φυσική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες ρύθμισης της ψηφιακής δραστηριότητας. Δεν συνέβη το ίδιο για τον Τύπο, τουλάχιστον δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη κάτι ολοκληρωμένο.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα επιδιώκεται η δημιουργία Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει την υγιή εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και να διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις αρχές που διέπουν τον Τύπο εν γένει και με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμη, όμως, όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε εμβρυικό στάδιο.

Η καλώς έχουσα διαδικτυακή πολυφωνία και ο – στις πλείστες των περιπτώσεων – γόνιμος πλουραλισμός των απόψεων έχουν αυξήσει το βαθμό ενημέρωσης των κοινωνιών παγκοσμίως. Η διακίνηση της πληροφορίας γίνεται μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο και κάθε πολίτης μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση σε αυτήν (τη διακίνηση), όχι μόνο λαμβάνοντάς την αλλά και εκπέμποντάς την. Έχουμε φτάσει να μιλάμε πλέον σε επιστημονικό επίπεδο για “δημοσιογραφία των πολιτών”.

Ο κυκεώνας αυτών των πληροφοριών μπορεί να μετουσιωθεί σε πακτωλό χρήσιμης ενημέρωσης και γνώσης, αν αυτές αξιολογηθούν, συνδυαστούν και αφομοιωθούν καταλλήλως από την πλευρά των αποδεκτών. Όπως κάθε ογκώδες σώμα πληροφορίας, έτσι και αυτό των διαδικτυακών δημοσιευμάτων μπορεί να περιέχει ανακρίβειες, λάθη και ψευδείς ισχυρισμούς, είτε λόγω αδυναμίας (πνευματικής αδυναμίας, παρανόησης, ελλιπούς ενημέρωσης κτλ) των συντακτών, είτε εσκεμμένης παραποίησης της πραγματικότητας για λόγους εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

Κάθε προσπάθεια για εκπομπή κάποιου μηνύματος από την πλευρά ενός ανθρώπου είναι απόρροια της ανάγκης του για έκφραση κάποιου νοήματος. Το μήνυμα αυτό, όταν γίνει αποδεκτό και αποκωδικοποιηθεί, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα προκαλέσει κάποιες μεταβολές στην πνευματική κατάσταση του/των δέκτη/ων, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόκληση κάποιων συμπεριφορών, συνήθως. Έτσι ακριβώς κάποιος συντάκτης ενός διαδικτυακού δημοσιεύματος αγωνίζεται – σε ορισμένες περιπτώσεις πασχίζει – δια της εκπομπής μηνυμάτων υπό τη μορφή δημοσιεύσεων καλυμμένων με το μανδύα της δημοσιογραφίας και της έρευνας να προκαλέσει κάποιες συμπεριφορές. Η ίδια η πρόθεση της εκπομπής συνιστά, λοιπόν, μήνυμα, το οποίο, όταν αποκωδικοποιηθεί, προσδίδει νέο νόημα στην εκπεμφθείσα  πληροφορία. Είναι αναγκαία, άρα, για την ορθή ανάγνωση του τελικού νοήματος και η ερμηνεία των προθέσεων του πομπού.

Η Παιδεία, η Μόρφωση και η Καλλιέργεια του Νου προβάλλουν ως αναγκαία εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί ένας ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης στις προκλήσεις που δέχεται, ως μέλος της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας. Και δεν είναι η Πολιτεία μόνον αυτή που θα παράσχει τα αναγκαία αυτά εφόδια μέσω των εκπαιδευτικών δομών της. Είναι η καθημερινή ατομική πρόνοια για την επαύξηση του πνευματικού επιπέδου που θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό των προσλαμβανουσών ενός εκάστου. Είναι αυτή η ατομική πρόνοια που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω διεκδικήσεις από την Πολιτεία για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Μόρφωση και βαθύτερη Καλλιέργεια των πολιτών της, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Δύο – Τρία Υστερόγραφα

  1. Μετά το air check (https://en.wikipedia.org/wiki/Aircheck) θα πρότεινα στον blogger να κάνει κι ένα check up… γενικό. Από ορολογία σκίζει!
  2. Ήξερα για ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν φαντάσματα. Η σύγχρονη ιατρική έχει δώσει κάποιες λύσεις. Για ανθρώπους που βλέπουν ραδιόφωνα “φαντάσματα” δεν είμαι σίγουρος τί μπορεί να κάνει.
  3. Σκάνδαλο μεγατόνων: Γνωστή τεχνική κατασκευαστική εταιρεία τοποθέτησε το λογότυπό της σε έργο που κατασκεύασε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. (!)
  4. Αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/5/2016 από τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους, ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δημοσιογράφοι στη Λευκάδα. Ως επαγγελματίας και επιχειρηματίας θα τους πρότεινα, να αποστείλουν βιογραφικά σε κάθε δεδομένη ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση, φροντίζοντας για την συνεχή επιμόρφωση και εξειδίκευση τους. Έτσι προσλαμβάνεται κάποιος.
  5. Σε κάθε περίπτωση και για να αποδομηθεί πλήρως κάθε υπόνοια διαπλοκής σας επισυνάπτω το νόμο 3310/2005 σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις με επιχειρήσεις ΜΜΕ. Ειδικότερα δε σας παραπέμπω στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 και την παράγραφο 3 του άρθρου 4.
  6. Καλώ, τέλος, τους συντάκτες και τους αναδημοσιεύσαντες το εν λόγω κείμενο, να ανακαλέσουν και να επανορθώσουν. Υπενθυμίζω, ότι η δυσφήμιση δια του Τύπου συνιστά διαρκές αυτόφωρο αδίκημα. Υπήρξα ελαστικός αυτήν τη φορά.-

 

Κατωπόδης Παναγιώτης

Υπεύθυνος Προγράμματος Ρ/Σ Καρυάς 96,7

 


 

Νόμος 3310/2005

C_11_N_3310_2005