“Αυτή τη Λευκάδα αξίζουμε;”, άρθρο του Ηλία Γεωργάκη

H Λευκάδα είναι ένα νησί με μοναδικές φυσικές ομορφιές και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης. Ωστόσο οι ίδιοι οι επισκέπτες μένουν έκπληκτοι με την σοβαρή έλλειψη υποδομών. Και είναι φυσιολογικό, με τόσα δεινά η Λευκάδα να υποδέχεται χαμηλού επιπέδου τουρισμό αν και θα μπορούσε(χωρίς υπερβολή) να ξεπεράσει και τη Μύκονο.

Η μιζέρια, η αδιαφορία και η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία είναι βαθιά ριζωμένα στο νησί. Δυστυχώς (πέραν των ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν είχε -μέχρι τώρα- και τους σωστούς ανθρώπους που θα αγωνιστούν- με όραμα-πέρα από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα -για να σηκώσουν ‘ψηλά’ το νησί. Βολεμένοι στην καρέκλα της εξουσίας και του μισθού τους , άτομα κατώτερα των περιστάσεων προσπαθούν να ‘επιβιώσουν’ με κούφιες υποσχέσεις και φθηνές δικαιολογίες περί μη ύπαρξης πόρων.

Χάθηκαν τετραετίες με την διαχείριση των προβλημάτων και όχι την αντιμετώπισή τους. Χάθηκαν τετραετίες με αρμόδιους χωρίς τόλμη και φαντασία. Και φυσικά χωρίς όραμα. Και είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν αφού τα επόμενα χρόνια (2017)η Λευκάδα θα δεχθεί μια άνευ προηγουμένου τουριστική “εισβολή’’ λόγω των νέων αυτοκινητόδρομων. Και όσοι βλέπουν μπροστά με ανοικτό μυαλό διαπιστώνουν ότι αν δεν γίνει το υποθαλάσσιο τούνελ, οι ουρές αναμονής για είσοδο στο νησί θα φθάνουν μέχρι τη Βόνιτσα με σοβαρές επιπτώσεις στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης αλλά και στον αναπτυσσόμενο θαλάσσιο τουρισμό.

Μάλιστα τώρα με το φέρι που δρομολογήθηκε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν (στη θέση της πλωτής γέφυρας η οποία στάλθηκε για συντήρηση) τα σκάφη θα περιμένουν εως και 3,5 ώρες(!) για να περάσουν το δίαυλο!!! (5.00, 07.30 , 10.00, 12.00 , 15.30, 18.00, 20.00, 22.00, 24.00). Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση και για τα αυτοκίνητα και για τα σκάφη.

Τα δεινά είναι πολλά. Oι διακοπές νερού, σε περίοδο μάλιστα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αποδεικνύει ότι η ανικανότητα δεν έχει όρια.Και όχι μόνο . Καταγράφονται και αλαζονικές συμπεριφορές. Η κουλτούρα του δημόσιου υπαλλήλου με τον απαγγελτικό λόγο έχει οδηγήσει το νησί σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Βροχή τα παράπονα και η αγανάκτηση των πολιτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ανικανότητα να αντιμετωπιστούν έστω και απλά προβλήματα είναι οφθαλμοφανής για τον επισκέπτη.

Μπαίνεις στην πόλη και στη γέφυρα σε υποδέχονται δύο κανόνια αντί να βάλουν ( οι ανεγκέφαλοι) τις προτομές του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού. Πιο δίπλα μια παράγκα αλλά ένα παράνομο καρνάγιο, δείχνει πώς “δένει” με το βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα.

Η εκδίκηση της γυφτιάς.

Κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Μπαίνεις στη Λευκάδα και συναντάς τα ερειπωμένα κτίρια, το τουριστικό περίπτερο και το οινοποιείο του ΤΑΟΛ. Μνημεία ανικανότητας.

Φυσικά οι αμμόλοφοι συμπληρώνουν το όλο σκηνικό που εκδηλώνει την εικόνα εγκατάλειψης. Βαδίζεις προς την πόλη και ψάχνεις να βρεις καμία ενημερωτική πινακίδα, δηλαδή πώς θα πας στον προορισμό σου.

Αν δεν ρωτήσεις κάποιον περαστικό είναι σίγουρο ότι χάθηκες. Δείγμα ανικανότητας και ωχαδερφισμού προς τον επισκέπτη. Φυσικά δε γίνεται λόγος για τις διασταυρώσεις-καρμανιόλες και την απουσία σηματοδοτών.Ακόμη και σε τόσα απλά ζητήματα είναι απόντες.

Σε εγκατάλειψη η σεισμόπληκτη νοτιοδυτική Λευκάδα.Κλειστή η παραλία-κόσμημα, οι Εγκρεμοί . Καμία μέριμνα για οργανωμένα πάρκινγκ στις παραλίες. Και φυσικά αν κάνεις το λάθος να προσπαθήσεις να παρκάρεις, έχεις χάσει το χρόνο και την υπομονή σου.

Κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Και έρχεσαι να περπατήσεις στην πόλη και στα όμορφα καντούνια της και διαπιστώνεις ότι όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Παντού αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα και βέβαια καμία μέριμνα για τα ΑΜΕΑ.

Και δεν θα αναφερθώ στο θλιβερό θέαμα του σκουπιδότοπου , ούτε στην ανικανότητα να αποπερατωθεί το νέο θέατρο. Η εγκατάλειψη είναι παντού. Το νοσοκομείο σε διάλυση με τους ντόπιους και τους τουρίστες να σταυροκοπιούνται να μην αρρωστήσουν. Φυσικά και στον πολιτισμό η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.Νεκρό το νέο θέατρο. Έχουμε 10 πολιτιστικά σωματεία, 10 μουσεία και 6 βιβλιοθήκες και δεν το γνωρίζει κανείς! Πλήρης άπνοια.

Και είναι φυσιολογικό, με όλα αυτά (και τόσα άλλα) η Λευκάδα να υποδέχεται χαμηλου επιπέδου τουρισμό.

(Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2015 και αναδημοσιέυεται με μικρές παρεμβάσεις. Φυσικά θα είναι επίκαιρο και τα επόμενα χρόνια).