Με αφορμή την παράσταση που γέμισε το θέατρο Badminton και καθήλωσε το ακροατήριο, και η οποία περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, η πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, μίλησε με το δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα σχετικά με την παράσταση, τις δράσεις της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και τα μελλοντικά σχέδια.

Στην Λευκάδα η παράσταση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Ανοικτό Θέατρο Λευκάδας.

Ποια είναι τα συναισθήματα από την υπέρλαμπρη εκδήλωση;

Πολλά και ποικίλα τα συναισθήματα από μια παράσταση που οργανώθηκε  και ολοκληρώθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια και αγάπη από όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν με ενθουσιασμό,  ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς  καιρούς του ευτελισμού που βιώνουμε όλοι μας και  έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη να αντισταθούμε σε όσα μας κατακλύζουν αρνητικά και μας καθηλώνουν. Έντονα συναισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης διακατέχονται αυτή τη στιγμή της επιτυχίας από μεγάλη συγκίνηση και χαρά  για τον ανιδιοτελή σκοπό της δημιουργίας σε ένα όραμα που τείνει να γίνει πραγματικότητα. Ένα όραμα που δεν είναι άλλο από τη  διάδοση και προώθηση του επτανησιακού πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε κάθε μορφή και έκφανσή του και που γίνεται έγνοια και η έγνοια πράξη για να αποκτήσει την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου με το επιδιωκόμενο θετικό  αποτέλεσμα.

konofaouΗ μαγική βραδιά «ταξίδεψε» από τη Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα Επτάνησα;

Πριν αναφερθούμε στο μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε ως Ε.Ε.Ε. στους κατοίκους των  νησιών  του Ιονίου Πελάγους αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και το εξωτερικό, θα ήθελα να ευχαριστήσω  το Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Καρυάς Λευκάδας και να συγχαρώ τον κ Κατωπόδη Παναγιώτη για την πρωτοβουλία  που είχε να παρευρεθεί στην παράσταση με το συνεργείο του σταθμού και να μεταδώσει την παράσταση ζωντανά στα Επτάνησα.

Τέτοιες ενέργειες πρέπει να επικροτούνται και να πληθαίνουν στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε προκειμένου να δίνουν την ευκαιρία στους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού που αδυνατούν να παρακολουθήσουν την όποια εκδήλωση δια ζώσης, να έχουν την ευκαιρία να την ευχαριστηθούν αντίστοιχα και εξ αποστάσεως. Εκτός αυτού, δημιουργούν αναντίρρητα θετικό κλίμα ανταλλαγής ιδεών και μέσων προβολής αλλά και ευρύτερης επικοινωνίας μεταξύ των Επτανησίων αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας πράγμα που αποδείχθηκε από τη συνεργασία των τοπικών σταθμών  inkefalonia.gr από την  Κεφαλονιά,  ΕΡΜΗ από την Ζάκυνθο και  Τσιρίγο FM από τα Κύθηρα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε με αφορμή τα 152 χρόνια της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και σκοπός της ήταν να αναδείξει την εξωστρέφεια της επτανησιακής μουσικής σχολής καθώς επίσης και τη σαφή επιρροή του επτανησιακού belcanto σχεδόν σε ολόκληρο το ελληνικό τραγούδι με την υπογραφή του Καλλιτεχνικού μας Διευθυντή που είχε τη μουσική δ/νση, την ενορχήστρωση και την επιμέλεια των κειμένων, του Κεφαλονίτη μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Μέσα από την επετειακή μορφή της παράστασης η Ε.Ε.Ε. θέλησε να υμνήσει τον απύθμενο πλούτο του επτανησιακού πολιτισμού και να τονίσει την ανάγκη για αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και ενότητα, έννοιες και αξίες που δίχως αυτές κάθε λαός αποδυναμώνεται ενώ αντίθετα όταν τις υιοθετεί  και τις πιστεύει δυναμώνει, εξού και το ρητό «ισχύς εν τη ενώσει».

stis_plakas_3_960

Πλέον, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας μετρά αισίως έξι χρόνια ζωής. Πιστεύετε ότι είναι μια καλή στιγμή για την αποτίμηση των δράσεων και των έργων του συλλόγου;

Έξι χρόνια λειτουργίας είναι λίγα για ένα φορέα που ιδρύθηκε μόλις το 2010 , αλλά πολλές οι δράσεις και τα σχέδια μας. Οι συνεχόμενες προσπάθειες της Ε.Ε.Ε με πλήθος θεμάτων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αφορούν τα Επτάνησα στηρίζονται στις καλές σχέσεις των μελών του Δ.Σ. και των επιτροπών της Ε.Ε.Ε. μέσα από το  κοινό όραμα που έχουμε πιστέψει και μετατρέψει σε ενέργεια δημιουργίας και δράσης με εθελοντικά κριτήρια και ορμώμενοι πάντα από  την αγάπη μας για τις  ιδιαίτερες πατρίδες μας. Μια αγάπη  που μας ενώνει και μας απογειώνει μετά την ολοκλήρωση κάθε εκδήλωσης που στέφεται με επιτυχία.

Είναι μια πορεία που παρομοιάζουμε σαν ένα ποτάμι που δεν έχει σταματημό και γυρισμό και προσπαθούμε να υλοποιούμε τις προτάσεις που καταθέτονται τόσο από τα μέλη της Ε.Ε.Ε. όσο και από φίλους συμπατριώτες που στηρίζουν το έργο μας πέραν από αυτές που συζητούνται  από  τα μέλη του Δ.Σ. Εκτός από τα μουσικά μας σύνολα και το τμήμα χορού και θεάτρου,  μέρος των οποίων είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε σήμερα στο θέατρο Badminton,  η Ε.Ε.Ε. ενεργοποιείται και  σε παράλληλες δράσεις που  βρίσκονται ήδη σε λειτουργία όπως  η  ΙΟΝΙΟΣ βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε. με τις εναρκτήριες  εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό Ιούλιο στα Κύθηρα και την Κέρκυρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων για το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα η χρονική περίοδος πραγματοποίησής του και το ηλεκτρονικό περιοδικό μας το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του το Σεπτέμβριο του 2016.

Οι ιστοσελίδες της Ε.Ε.Ε. : www.enosieptaniision.gr, της ΙΟΝΙΟΥ βιβλιοθήκης : www.ionianlibrary.gr του Διεθνούς Φεστιβάλ : www.iidff.gr και από το Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό περιοδικό : www.myeptanisa.gr με τα αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα fb,twitter,g+ ,pinterest, Linkedin, youtube,  είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις που  έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και για όσες πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Αισθανόμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα της τεράστιας δουλειάς που έχει γίνει και είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε όποιες βελτιώσεις προταθούν.

Ελπίζουμε η προσπάθειά μας που  ξεκίνησε δειλά τον Φεβρουάριο του 2010 μέσα από το κοινωνικό φαινόμενο του διαδικτύου το facebook  να αφήσει ένα μικρό λιθαράκι στο πέρασμα των χρόνων για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα.

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από αυτές τις όμορφες δραστηριότητες και σε τι αποσκοπούν;

Πίσω από τις διάφορες δραστηριότητες του Δ.Σ. της  Ε.Ε.Ε. κρύβονται όπως προαναφέραμε, αξίες που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και προσδίδουν μια άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, στοχεύοντας σε μια σχέση σεβασμού για το μακρινό παρελθόν, τη φροντίδα για το παρών και το όραμα για το μέλλον, με ζητούμενο την ανάπτυξη της επτανησιακής συνείδησης και εξωστρέφειας.

Απώτερος σκοπός μας  η  ανάδειξη της δύναμης που κατέχουν τα Επτάνησα στο γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας σε πολιτισμικούς, τουριστικούς, επιστημονικούς και γαστρονομικούς τομείς και πάντα με γνώμονα των μελών της μεγάλης οικογένειας που ακούει στο όνομα  ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, την ανιδιοτελή αγάπη  και την εθελοντική προσφορά σε κάθε μας δράση.