Η ομιλία του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις στις σχολές των Ε.Δ.

Με αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στη νότια Λευκάδα και την πρωτοβουλία των κατοίκων για τη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί προς την παραλία “Γιαλό”, ξεκίνησε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Η συνεδρίαση είχε ως θέμα τις διαρθρωτικές αλλαγές στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, συζητάμε σήμερα αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας σε μόλις μία συνεδρίαση.

Θα μπορούσαμε, κύριε Υπουργέ, να μην συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο γρήγορα, υπό πίεση, και στη σκιά του εκλογικού νόμου.

Κύριοι της συγκυβέρνησης, δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να φέρετε μέσα στο καλοκαίρι τον εκλογικό νόμο που μόνο στόχο έχει να καλύψει τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες. Φέρατε ένα νόμο που δεν υπηρετεί τη χώρα και δεν βοηθά στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, δεν βλέπουμε να δείχνετε το ίδιο ενδιαφέρον για την περιφέρεια και για την επίλυση των προβλημάτων που εμείς αντιμετωπίζουμε. Και τι εννοώ;

Ειδικά στη Λευκάδα, οκτώ μήνες μετά το σεισμό που έπληξε το νησί μας, τα έργα αποκατάστασης των προσβάσεων στις παραλίες παγκοσμίου φήμης των Εγκρεμνών και του Γιαλού δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης, δύο από τις διασημότερες παραλίες της Λευκάδας, που είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού, δεν είναι προσβάσιμες. Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απόγνωσης από την αδιαφορία της κυβέρνησης που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έκαναν έρανο και μάζεψαν χρήματα για να ανοίξουν με δικά τους μέσα τους δρόμους για τις παραλίες.

Καλά το ακούσατε. Οι οικονομικές επιπτώσεις στη νότια Λευκάδα είναι τόσο δραματικές που οι άνθρωποι έφτασαν στο Αμήν και πήραν τα φτυάρια, πλήρωσαν σκαπτικά μηχανήματα και προσπαθούν μόνοι τους να ανοίξουν το δρόμο, με όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει για την ασφάλεια των υποδομών και των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν τους δρόμους αυτούς.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί από το βήμα της Βουλής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει και ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, ειδικά στην Περιφέρεια.
Τώρα, όσον αφορά το αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου, επιτρέψτε μου συγκεκριμένες επισημάνσεις.

Πρώτον: αναφορικά με τη σύσταση της νέας Σχολής της Αεροπορίας, ζητήσαμε στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής για λόγους ιστορικής συνέχειας να διατηρηθεί το έμβλημα, ο θυρεός και το όνομα των Σχολών σε κάθε κατεύθυνση, δηλαδή Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ).

Χαίρομαι ιδιαίτερα και ως πρώην στρατιωτικός που ακολουθήσατε και υιοθετήσατε την πρότασή μας, κύριε Υπουργέ, είναι σημαντικό που διατηρείται η ιστορική συνέχεια των Σχολών αυτών.

Δεύτερον, τονίζετε ότι στόχος σας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της νέας Σχολής.
Σε αυτό συμφωνούμε. Όμως, κατά την άποψή μου, δεν νοείται αναβάθμιση της Σχολής, βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, χωρίς και την απαραίτητη αναβάθμιση του βαθμού αποφοίτησης των σπουδαστών.

Επιμένουμε λοιπόν, όπως επέμεινα και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι σπουδαστές ή να αποφοιτούν ως Επισμηνίες ή τουλάχιστον να παραμένουν μόνο για ένα χρόνο στο βαθμό του Σμηνία και μετά να γίνονται Επισμηνίες.

Τρίτον, με προβληματίζει η ρύθμιση που εισάγετε για τους στρατιωτικούς ιερείς και τους δικαστικούς γραμματείς στο άρθρο 18, στην παράγραφο 8 του παρόντος σχεδίου νόμου, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στον καταληκτικό βαθμό του Ταξιάρχου εάν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Εδώ δημιουργείτε φαινόμενα ανισότητας και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υπαξιωματικών.

Κύριε Υπουργέ, το ξέρετε καλά ότι ο νόμος είναι ίδιος για όλους. Και εάν επιμένετε για τους στρατιωτικούς ιερείς και τους δικαστικούς γραμματείς να φτάνουν στο βαθμό του Ταξιάρχου, προτείνουμε να μπορεί τουλάχιστον ένας, ο πρώτος της Σχολής κάθε σειράς, να μπορεί να λάβει το βαθμό αυτό (δηλαδή του Ταξιάρχου) και μελλοντικά να μπορεί να γίνει και ο διοικητής της Σχολής.

Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό παράδειγμα πραγματικής αναβάθμισης και ένα ηχηρό, θετικό μήνυμα προς όλους τους σπουδαστές.

Τέταρτον, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της νέας Σχολής θα πρέπει να δούμε με προσοχή τη σχέση της με τα ΤΕΙ και την ισοτιμία των πτυχιούχων της με αυτή των αποφοίτων των ΤΕΙ. Εξίσου σημαντικό είναι να εξετάσετε μαζί με τον συναρμόδιο Υπουργό Παιδείας το δικαίωμα των αποφοίτων να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Τέλος, αναφορικά με νέα Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας, επιτρέψτε μου να επιμείνω στις ενστάσεις που διατύπωσα στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής για την τιμή εκκίνησης του ετήσιου ανταλλάγματος, που προβλέπεται
στην παράγραφο 4 του άρθρου 11 και ορίζεται στο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η τιμή αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή, εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι μέσα στα ακίνητα που θα πάρει η νέα υπηρεσία συγκαταλέγονται και ακίνητα φιλέτα σε προνομιακές τοποθεσίες και παραθαλάσσιες ζώνες.

Επίσης, αναφορικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 11, τι θα γίνεται εάν υπάρχει ένας υποψήφιος; Θα παίρνει το ακίνητο στο 5% της αντικειμενικής;

Εμείς προτείνουμε να μην είναι υποχρεωτικό αυτό το 5%, αλλά η τιμή εκκίνησης να καθορίζεται κατά περίπτωση, με βάση το ακίνητο. Διότι άλλο είναι ένα ακίνητο στο βουνό και άλλο ένα ακίνητο φιλέτο στη θάλασσα.

Το ξέρετε καλά, κύριε Υπουργέ, ότι πολλές φορές, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου αποκλίνει σημαντικά από την εμπορική του αξία και την υπεραξία του, η οποία μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνητρο για έναν επιχειρηματία για την αξιοποίηση του ακινήτου.