Η διαφορά είναι πραγματικά τραγική. Δεν υπάρχει ούτε κατάλοιπο από τις εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν στο Ελληνικόι Δημόσιο από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί ρεπορτάζ του AgrinioNews.

Η Αμερικάνικη Βάση τηλεπικοινωνιών Εγκλουβής Λευκάδας

Σε παλαιότερο άρθρο το agrinionews.gr είχε αναφερθεί σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών στο Πυργί Αγρινίου, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταληφθεί (δείτε εδώ).  Στον παρόν άρθρο δημοσιεύουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον κο Γιάννη Γιαννακόπουλο για μια ακόμα πιο στρατηγικής σημασίας βάση που λειτουργούσε στη Δυτική Ελλάδα ως το 1980, την Αμερικάνικη Βάση τηλεπικοινωνιών Εγκλουβής Λευκάδας.

Η βάση αυτή λειτούργησε περίπου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ηταν βάση τηλεπικοινωνιών με δίκτυο από την Νάπολη της Ιταλίας εως την Σμύρνη της Τουρκίας που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Αμερικανικού στρατού και στόλου. Η μετάδοση ήταν τροποσφαιρική για αυτό και οι ισχύς των πομπών ήταν πολύ μεγάλες. Η τροποσφαιρική αυτή ζεύξη πραγματοποιούνταν μέσω τεραστίων κατόπτρων (κεραιών) που υπάρχουν και σήμερα. Αυτές ήταν προσανατολισμένες δύο προς την ανατολή και δύο προς την δύση.

Η προσέγγιση στον χώρο την μεταδόσεων ήταν απολύτως απαγορευτική σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων ήταν αυτόνομη για την αποφυγή διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας από αστάθμητους παράγοντες.

Οι ηλεκτρογεννήτριες ήταν τεραστίων διαστάσεων και φυσικά μεγάλων ισχύων.

Ο καταυλισμός διαμονής του προσωπικού ήταν πιο κάτω από τις κεραίες και τους πομποδέκτες. Υπήρχε άρτια εξοπλισμένο εστιατόριο, σύγχρονη και μεγάλη κουζίνα, τεράστια αίθουσα αναψυχής του προσωπικού με μπιλιάρδα και πινκ-πονγκ, αίθουσα κινηματογράφου και τοα υπνοδωμάτια του προσωπικού.

Με την αποχώρηση των αμερικανών όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους και λεηλατηθήκανε.

Δείτε τις φωτό του Γιάννη Γιαννακόπουλου, οι οποίες τραβήχθηκαν προ αρκετών ετών:

2-__-__-1 2-__-__-2 2-__-__-3 2-__-__-4 3-_-______-___-___-1 3-_-______-___-___-2 4-__-___-1 5-_______-__-__-___-___-1 5-_______-__-__-___-___-2 5-_______-__-__-___-___-3 6-____-__-___-1 6-____-__-___-2 6-____-__-___-3 6-____-__-___-4 8-____-_-_____-1 8-____-_-_____-2 8-____-_-_____-3 8-____-_-_____-5 9-_-__-_-1 9-_-__-_-2 9-_-__-_-3 9-_-__-_-4 12-_-____-_-1 12-_-____-_-2 12-_-____-_-3 13-___-_-_____-1 13-___-_-_____-2 13-___-_-_____-3 14-_______-___-_____-_-__-_-1 14-_______-___-_____-_-__-_-2