Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στην Α’ και  Β΄ Λυκείου Καρυάς, κατέθεσε ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς.

Όπως επισημαίνεται η μη έγκριση των ανωτέρω τμημάτων οδηγεί στην υποβάθμιση το Λύκειο Καρυάς και ταυτόχρονα σε αναγκαστική μετακίνηση ορισμένων μαθητών σε άλλα σχολεία του νησιού,  επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής στην αναφορά του κατέθεσε επιστολή του Συλλόγου των Καθηγητών του Γυμνασίου & Λ.Τ. Καρυάς «Απόστολος (Λάκης) Σάντας», καθώς και ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς, όπου εκφράζουν την διαμαρτυρίας τους  για την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, με την οποία:

– στην Α’ Λυκείου θα διδάσκονται Αγγλικά και Καλλιτεχνικά ως μαθήματα επιλογής και
– στη Β’ Λυκείου καταργούνται τα μαθήματα κατεύθυνσης, δηλαδή τα Αρχαία και οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (ΒΑΚΕ) στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Φυσική και τα Μαθηματικά από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Επιπλέον, στην αναφορά υπογραμμίζεται η ανάγκη να εξεταστεί η τοποθέτηση του Σχολείου στην Καρυά στην κατηγορία από Η’-ΙΒ’, ώστε τον επόμενο χρόνο να τύχει της πρόνοιας του νόμου για τα απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

 

Ακολουθεί η αναφορά:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

ANAΦΟΡΑ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2016

Προς: τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

κ. Νικόλαο Φίλη

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα σας διαβιβάζω επιστολή του Συλλόγου των Καθηγητών του Γυμνασίου & Λ.Τ. Καρυάς «Απόστολος (Λάκης) Σάντας», καθώς και ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς σχετικά με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνουν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία τους για τη Μη Έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων: (α) για την Α’ Λυκείου των μαθημάτων επιλογής Γαλλικών ή Αγγλικών και Καλλιτεχνικών ή Πληροφορικής και (β) για τη Β’ Λυκείου τις ομάδες Προσανατολισμού. Όπως προκύπτει από την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, στην Α’ Λυκείου θα διδάσκονται Αγγλικά και Καλλιτεχνικά ως μαθήματα επιλογής, ενώ στη Β’ Λυκείου καταργούνται τα μαθήματα κατεύθυνσης, δηλαδή τα Αρχαία και οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (ΒΑΚΕ) στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Φυσική και τα Μαθηματικά από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Υπογραμμίζεται ότι τόσο στην Α’ Λυκείου, όσο και στη Β’ Λυκείου, όλα τα μαθήματα λειτουργούν κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους, καθώς υπάρχουν καθηγητές οργανικά ή προσωρινά τοποθετημένοι στο σχολείο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων οδηγεί στην υποβάθμιση των Λυκειακών Τάξεων ειδικά σε περιοχές με γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, η κατάργηση ολιγομελών τμημάτων θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση ορισμένων μαθητών σε άλλα σχολεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το Γυμνάσιο και ΛΤ Καρυάς του μεγαλύτερου χωριού της ορεινής Λευκάδας, φιλοξενεί μαθητές από τους γύρω οικισμούς, ενώ αποτελεί βασικό παράγοντα εκπαίδευσης και πολιτιστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σημαντική η έγκριση των ως άνω ολιγομελών τμημάτων προκειμένου να μην αλλάξουν οι εκπαιδευτικές συνθήκες στο συγκεκριμένο σχολείο. Εξίσου σημαντικό είναι να εξεταστεί η τοποθέτηση του Σχολείου στην Καρυά στην κατηγορία από Η’-ΙΒ’, ώστε τον επόμενο χρόνο να τύχει της πρόνοιας του νόμου για τα απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις ενέργειές σας για την επίλυση του θέματος.

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

Βουλευτής Ν. Λευκάδας