Στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων με τις αδελφοποιημένες πόλεις του Δήμου Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο διοργάνωσε επίσκεψη ομάδας δρομέων από τη Leucate της Νότιας Γαλλίας προκειμένου να συμμετέχουν στον ορεινό αγώνα τρεξίματος Lefkas Trail Run 2016 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στη Νικιάνα.

Η 20μελής αντιπροσωπεία,  η οποία αποτελούνταν από 17 δρομείς του Συλλόγου  L’Enjambée Leucatoise, δυο Αντιδημάρχους και ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Leucate,  έφτασε στη Λευκάδα αργά το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου η ομάδα ξεναγήθηκε στην πόλη της Λευκάδας και προπονήθηκε στην παραλία του Αη Γιάννη. Κατόπιν αναχώρησαν για το Νυδρί. Το βράδυ η αποστολή συνάντησε τους φίλους από το χορωδιακό τμήμα της Νέας Χορωδίας Λευκάδας.

Στον αγώνα των 23 km της Κυριακής 9 Οκτωβρίου η ομάδα από τη Leucate σημείωσε πολλές επιτυχίες. Ξεχώρισαν η Delphine Mahdi, η οποία τερμάτισε πρώτη στην γενική κατηγορία των γυναικών και ο Frederic Mahdi, έκτος στην γενική κατηγορία των ανδρών. Στο βάθρο ανέβηκαν συνολικά 6 αθλητές από τη γαλλική ομάδα, η οποία δήλωσε ενθουσιασμένη από την ποιότητα του αγώνα και από τους διοργανωτές.

Το ίδιο βράδυ η ομάδα γιόρτασε την επιτυχημένη συμμετοχή της στον αγώνα στην ειδυλλιακή παραλία του Αγίου Νικήτα, προσκεκλημένη του Δημάρχου Λευκάδας, Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρου Αρβανίτη.

Στο δείπνο οι δυο Αντιδήμαρχοι της Leucate παρέδωσαν στο Δήμαρχο Λευκάδας επίσημη πρόσκληση για την ετήσια διοργάνωση της Leucate «Sol y Fiesta» που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017.

Η αποστολή αναχώρησε για τη Γαλλία νωρίς το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου 2016.