Την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών της Αμβρακίας Οδού και παράδοσης τμημάτων του άξονα που είναι σχεδόν έτοιμα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββάδας και την οποία συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής και οι βουλευτές του κόμματος Μάριος Σαλμάς και Κων/νος Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία, Στέργιος Γιαννάκης από την Πρέβεζα και Βασίλειος Γιόγιακας από τη Θεσπρωτία.

Ο βουλευτής επανέρχεται με δεύτερη ερώτηση μέσα σε 10 μήνες για το θέμα, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις εργασίες του έργου, αντιθέτως έχουν παγώσει, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να προσπεραστούν τα όποια προβλήματα και να προωθηθεί το έργο.

Στην ερώτηση καταγγέλλεται ότι η Αμβρακία οδός, που αποτελεί έργο πνοής για ολόκληρη της περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, καρκινοβατεί, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εργολαβίες και τις συμπληρωματικές συμβάσεις. Υπογραμμίζεται δε ο κίνδυνος οι καθυστερήσεις να είναι τέτοιες, ώστε να χρειαστεί να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες, μεγάλες, πολυετείς καθυστερήσεις, ταλαιπωρώντας τους διερχόμενους οδηγούς και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής ζητά να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα η τρίτη και η τέταρτη εργολαβία, δηλαδή το τμήμα από Αμφιλοχία έως το Δρυμό, όπου για την ολοκλήρωσή τους υπολείπονται ελάχιστα χιλιόμετρα και να δοθούν το ταχύτερο δυνατό στην κυκλοφορία.

Σημειώνει μάλιστα ότι η τρίτη και τέταρτη εργολαβία αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού έργου (συνολικά 21,6 χλμ από τα συνολικά 48,5 χλμ), και ολοκληρώνοντας αυτό το τμήμα περατώνεται το δυσκολότερο κατασκευαστικά κομμάτι του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακία.

Ακολουθεί η ερώτηση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: Ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της Αμβρακίας οδού

Σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφορικών παρεμβάσεων και σειράς επισκέψεων στο Υπουργείο σας, σημειώνω ότι το έργο της Αμβρακίας οδού ακόμα καρκινοβατεί, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα πότε θα ολοκληρωθούν οι εργολαβίες και πότε θα παραδοθεί προς χρήση ο οδικός άξονας.

Το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερα διακριτά τμήματα με αντίστοιχες εργολαβίες: η πρώτη αφορά στο τμήμα Άκτιο – Παλιάμπελα, μήκους 22,5 χιλιομέτρων, η δεύτερη το τμήμα Παλιάμπελα – Γουργουβλί μήκους 4,4 χιλιομέτρων (η οποία είναι και η πιο προβληματική), η τρίτη το τμήμα Δρυμός – Λουτράκι μήκους 8,1 χιλιομέτρων και η τέταρτη το τμήμα Λουτράκι – Αμβρακία, μήκους 13,5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, οι 4 εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου πήραν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση των συμπληρωματικών συμβάσεων, οι οποίες θα δοθούν σε 3 από τις 4 εργολαβίες. Η προθεσμία αυτή έχει ήδη παρέλθει και είναι αναγκαίο να δοθεί νέα παράταση.

Για την πρώτη εργολαβία, από Χ.Θ 0-22,5 (Άκτιο-Δρυμός) με προϋπολογισμό 120 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ», την τρίτη εργολαβία από Χ.Θ 26,9-35 (Δρυμός-Λουτράκι) με προϋπολογισμό 46,88 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την «Κ/Ξ Ιόνιος ΑΕ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και την τέταρτη εργολαβία, από Χ.Θ 35-48,5 (Παράκαμψη Αμφιλοχίας) με προϋπολογισμό 62,23 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο “Consorzio Stabile Italimprese Societa a Responsabilita Limitata”, είχατε εξαγγείλει ότι θα συνεχίσουν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου με επιπλέον ποσά της τάξεως των 3,5-5 εκατ. Ευρώ (ανά εργολαβία) με στόχο να έχουμε παράδοση κάποιων τμημάτων στην κυκλοφορία.

Η δεύτερη εργολαβία, Χ.Θ 22,5-26,9 (Δρυμός), προϋπολογισμού 39,27 εκατ. Ευρώ και ανάδοχο την «Κ/Ξ Ιόνιος ΑΕ-Τομή ΑΒΕΤΕ», που παραμένει και η πιο προβληματική, είναι άγνωστο πώς και με ποιο κόστος θα συνεχιστεί.

Στην τέταρτη εργολαβία για την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, τα έργα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς περίπου οκτώ (8) χιλιόμετρα από τα συνολικά 13,5 χλμ. έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί και είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων. Στο υπόλοιπο τμήμα της εργολαβίας εκκρεμεί η ασφαλτόστρωση και ορισμένες παρεμβάσεις κατά σημεία για την αποτροπή κατολισθήσεων, ενώ σε ένα σημείο υπάρχει εκκρεμότητα απαλλοτρίωσης. Σε αντίστοιχο βαθμό ωριμότητας είναι και το έργο της τρίτης εργολαβίας, στην οποία εκκρεμούν παρεμβάσεις κατά των κατολισθήσεων σε μόλις ένα χιλιόμετρο.

Ως εκ τούτου, η τρίτη και τέταρτη εργολαβία αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού έργου (συνολικά 21,6 χλμ από τα συνολικά 48,5 χλμ), δηλαδή το τμήμα από Αμφιλοχία έως το Δρυμό, και ολοκληρώνοντας αυτό το τμήμα περατώνεται το δυσκολότερο κατασκευαστικά κομμάτι του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακία. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της ωρίμανσης των δύο εργολαβιών, τα έργα στο τμήμα από Αμφιλοχία έως το Δρυμό μπορούν να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα και να δοθούν το ταχύτερο δυνατό στην κυκλοφορία. Υπογραμμίζεται ότι το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι ως γνωστόν εξαιρετικά επικίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα, γεμάτο στροφές, ολισθηρό και σε κακή κατάσταση, ταλαιπωρώντας τους διερχόμενους οδηγούς και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ενώ στο συγκεκριμένο δρόμο έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα.

Παρά τις εξαγγελίες σας, δεν υπάρχει έως σήμερα καμία σαφής δέσμευση και το συγκεκριμένο έργο παραμένει στον αέρα. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα ξεκίνησαν το 2010 με προοπτική να ολοκληρωθούν το 2013 και ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το έργο καρκινοβατεί με τα επιμέρους προβλήματα να καθιστούν άγνωστη την παράδοση ολόκληρου του έργου.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ενδέχεται οι συμπληρωματικές συμβάσεις να μην εγκριθούν από τα Ελεγκτικά Όργανα, ενώ δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από πλευράς Υπουργείου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Σε αυτή την περίπτωση, το έργο θα σταματήσει εντελώς και θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε σε νέες περιπέτειες και θα υπάρξουν νέες, μεγάλες πολυετείς καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου πνοής για τη Δυτική Ελλάδα, ενώ εάν υπάρξει τώρα σαφής δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, και κινηθούν οι διαδικασίες άμεσα, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και ο εν λόγω οδικός άξονας να δοθεί στην κυκλοφορία.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της σημασίας ολοκλήρωσης του έργου της Αμβρακίας οδού για όλη τη Δυτική Ελλάδα, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  1. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία ή τμημάτων αυτού; Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου;
  1. Είναι στις προθέσεις σας να δοθεί νέα παράταση στις 4 εργολαβίες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου και να μην οδηγηθούμε σε νέο διαγωνισμό;
  1. Πως θα προχωρήσουν οι συμπληρωματικές συμβάσεις; Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτών και από ποιους πόρους; Με τι χρονοδιάγραμμα;
  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η υλοποίηση κατά προτεραιότητα της τρίτης εργολαβίας (τμήμα Δρυμός – Λουτράκι μήκους 8,1 χιλιομέτρων) και της τέταρτης (τμήμα Λουτράκι – Αμβρακία, μήκους 13,5 χιλιομέτρων), προκειμένου να δοθεί τουλάχιστον στην κυκλοφορία το τμήμα Αμβρακία – Δρυμός, που αποτελεί περίπου το ήμισυ του έργου και το πιο δύσκολο κατασκευαστικά κομμάτι;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές,

  1. Αθανάσιος Καββαδάς, βουλευτής Ν. Λευκάδας
  1. Κων/νος Καραμανλής, βουλευτής Ν. Σερρών
  1. Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας
  1. Κων/νος Καραγκούνης, βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας
  1. Βασίλειος Γιόγιακας, βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας
  1. Στέργιος Γιαννάκης, βουλευτής Ν. Πρεβέζης