Συμμετοχή Επιμελητηρίου Λευκάδας στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρηματιών των Ευρωεπιμελητηρίων

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας (ημικύκλιο) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων σε συνεργασία με το δίκτυο των εθνικών επιμελητηρίων οι εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων – ΕΚΕ 2016. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε στη διοργάνωση και η Επιτροπή Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις δυο πλευρές να συνεργάζονται για την επίτευξη των κοινών τους στόχων. Στις εργασίες συμμετείχαν πάνω από 700 ευρωπαίοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του επιμελητηριακού κόσμου από το σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου (και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν εννέα Επιμελητήρια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Επιμελητήριο Λευκάδας.

Στις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρηματιών τονίστηκε η ανάγκη της δημιουργίας μιας ισχυρής επιχειρηματικής συμμαχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε και η τεράστια σημασία της αλλαγής των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτές επιτείνουν  την ύφεση και απειλούν  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως προς αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στη συνεδρίαση, στην οποία πήραν μέρος και υψηλόβαθμοι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, αναγνωρίστηκαν οι απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για πιο φιλικές συνθήκες πολιτικής.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συντονισμένη και  γενικευμένη παρέμβαση στις εθνικές κυβερνήσεις  των χωρών-μελών της Ε.Ε. για στροφή σε πολιτικές ανάπτυξης και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που πραγματικά θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες ακούγονται μόνο ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις για την στήριξη τους.

Τέλος, τις προσεχείς ημέρες θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση στην οποία θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των ψηφοφοριών που ακολούθησαν αναφορικά με το εμπόριο, την ενιαία αγορά, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και τη χάραξη των πολιτικών που ζητούν οι ευρωπαίοι επαγγελματίες προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να καταστούν ανταγωνιστικές όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

 

Για τη Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης