Μετά το αίτημα στήριξης, που ζήτησε από τον βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, η Επιτροπή Γονέων Τελειοφοίτων του Ν. Λευκάδας σε συναντήσεις τους την 8η Οκτωβρίου 2016 και ακολούθως την 27η Οκτωβρίου 2016 για την εφαρμογή της ποσόστωσης και φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις και τη δέσμευση του βουλευτή ότι θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, σήμερα κατέθεσε σχετική αναφορά στον υπουργό Παιδείας.

Στην αναφορά ο βουλευτής, δείχνοντας εμπράκτως την στήριξή του στους τελειόφοιτους της Λευκάδος, υπενθυμίζει στον υπουργό την περίπτωση της Κεφαλονιάς όπου ίσχυσε για όλα τα σχολεία του νησιού το ειδικό μέτρο της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση των τελειοφοίτων για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη μετά το σεισμό του 2014.

Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η Λευκάδα έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015, υπογραμμίζεται ότι το αίτημα γονέων και μαθητών κρίνεται  δίκαιο, στο πλαίσιο της ισονομία και της ίσης μεταχείρισης των τελειοφοίτων της Λευκάδας με αυτούς της Κεφαλονιάς.

Με την αναφορά διαβιβάζεται στον υπουργό το αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του Ν. Λευκάδας, αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης και για το σχολικό έτος 2016-2017 του ειδικού μέτρου της ποσόστωσης καθώς και δηλώσεις 10 εκπαιδευτικών συλλόγων του νησιού που στηρίζουν το αίτημα εφαρμογής της ποσόστωση για δεύτερο σχολικό έτος μεταξύ αυτών της Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας και της  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λευκάδος.

Ακολουθεί η αναφορά:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

ANAΦΟΡΑ

Αθήνα, 09 Νοεμβρίου 2016

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Κε Υπουργέ,

Με την παρούσα σας διαβιβάζω αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του νομού Λευκάδας, αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης και για το σχολικό έτος 2016-2017 του ειδικού μέτρου της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση τελειοφοίτων που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου στη Λευκάδα, όπως αυτό ορίστηκε από το νόμο 4319 του 2016 (ΦΕΚ 33/Α/21-02-2016) και ίσχυσε για τους μαθητές του σχολικού έτους 2015-2016 που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις το έτος 2016.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το αίτημα εφαρμογής της ποσόστωσης και για δεύτερο σχολικό έτος στηρίζουν:

– η Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας,

– η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας με ομόφωνη απόφασή της,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Νυδριού,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς,

– ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Επαγγελματικού Λυκείου Λευκάδας, καθώς και

– ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Νέα Χορωδία Λευκάδας 1964.

Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, τα έγγραφα των ως άνω φορέων κατατίθενται με το παρόν.

Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και της ισονομίας των τελειοφοίτων του νομού Λευκάδας με αυτούς της Κεφαλονιάς, για τους οποίους μετά το σεισμό του 2014 ίσχυσε για δύο σχολικά έτη η ειδική ρύθμιση της ποσόστωσης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρείται δίκαιο το αίτημα μαθητών και γονέων για την εφαρμογή της ποσόστωσης και φέτος για τα σχολεία της Λευκάδας.

Σημειώνεται επιπλέον ότι η εφαρμογή της ποσόστωσης συνεπάγεται ότι οι τελειόφοιτοι του νομού Λευκάδας δεν θα υφαρπάξουν τις θέσεις υποψήφιων φοιτητών από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς για τους συμμετέχοντες στις εξετάσεις με την ρύθμιση της ποσόστωσης, προβλέπονται επιπλέον θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεδομένου του υπάρχοντος προηγούμενου της Κεφαλονιάς και δεδομένου ότι η Λευκάδα, με υπουργικές αποφάσεις, έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015, παρακαλώ όπως εξετάσετε θετικά το ανωτέρω αίτημα και μου γνωρίσετε τις ενέργειές σας για τη διευθέτηση και επίλυση του θέματος.

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

Συνημμένα:

 1. Αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του νομού Λευκάδας
 2. Επιστολή Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας
 3. Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας
 4. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Λευκάδας
 5. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας
 6. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας
 7. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής
 8. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Νυδριού
 9. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς
 10. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Επαγγελματικού Λυκείου Λευκάδας
 11. Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Νέα Χορωδία Λευκάδας 1964