Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Καρυάς σχετικά με την μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων

Σύλλογος   Καρυά  10 / 11 / 2016
Γονέων & Κηδεμόνων   Αρ. Πρωτ. :    10
Γυμνασίου    
& Λυκειακών Τάξεων ΠΡΟΣ: Δήμο Λευκάδας
ΚΑΡΥΑΣ   Τοπικές Κοινότητες Λευκάδας
    ΕΛΜΕ Λευκάδας
    Ένωση Συλ. Γονέων Λευκάδας
    Φορείς – Σύλλογοι – Σωματεία Λευκάδας
    ΜΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
     
     
     
ΘΕΜΑ: «Συνεχιζόμενη Μη Έγκριση Ολιγομελών Τμημάτων της Β΄ Λυκείου Καρυάς από το Υπουργείο Παιδείας»

 

  1. Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 9 Νοε 2016 και ώρα 18.00 έλαβε χώρα στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Καρυάς, νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου μας για το παραπάνω θέμα. Στην Συνέλευση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι:

α.         Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Λευκάδας.

β.         Προέδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

γ.         Πρόεδρος ΕΛΜΕ Λευκάδας και πλήθος καθηγητών από όλα τα σχολεία του Νησιού.

δ.         Δντης Γυμνασίου & ΛΤ Καρυάς και όλοι οι καθηγητές του Σχολείου.

ε.         Αντιπροσωπεία του ΔΣ Ένωσης Συλλόγων Γ&Κ Λευκάδας.

στ.       Οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων της Ορεινής Λευκάδας.

ζ.         Πλήθος γονέων, μαθητών και κατοίκων της Ορεινής Λευκάδας.

  1. Έχοντας συμπληρωθεί 2 μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου λειτουργούν κανονικά, με τους οργανικούς καθηγητές και χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος, δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας (!!!) με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι σε διαρκή αβεβαιότητα, μήπως κληθούν ξαφνικά κάποια μέρα να μεταβαίνουν σε άλλο Λύκειο στην Λευκάδα για τα μαθήματα αυτά, ανατρέποντας όλο το σχεδιασμό των ιδίων και των οικογενειών τους και προκαλώντας επιπλέον χρονοβόρες μετακινήσεις.
  2. Εκφράζουμε την απορία για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση, όταν όλες οι ενδιάμεσες ιεραρχικά  Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στο Υπουργείο Παιδείας και επικουρικά υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της ΕΛΜΕ, της Ένωσης Γ&Κ και λοιπών οργάνων, οι οποίες τονίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ορεινής Λευκάδας και των 12 χωριών που εξυπηρετεί το Σχολείο.
  3. Επίσης αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο το Υπουργείο ενέκρινε ανάλογα ολιγομελή τμήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα σε μεγάλες πόλεις, εύκολα προσβάσιμες σε λίγα λεπτά και όχι σε μία και πλέον ώρα που απαιτεί η μετακίνηση από την Εξάνθεια (για παράδειγμα) στη Λευκάδα κατά τους χειμερινούς μήνες, εν μέσω χιονοπτώσεων, παγετών και ομίχλης.
  4. Και τελικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για το κράτος από τη μη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων Καρυάς, αφού θα απαιτηθούν επιπλέον δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην πόλη, αλλά και επιπλέον κόστος μετακίνησης των οργανικών καθηγητών σε άλλα σχολεία του Νησιού προς συμπλήρωση του απαιτούμενου ωραρίου τους. Άρα θα συμφωνήσουμε με τον Mark Twain ότι : «Μερικές φορές αναρωτιέμαι εάν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά».
  5. Επειδή προφανώς με ψηφίσματα και ανταλλαγή αλληλογραφίας δεν συγκινείται το Υπουργείο, το σύνολο των παρευρισκόμενων αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την επόμενη Τρίτη 15 Νόε και ώρα 17.00, με συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ. Μηνά και εν συνεχεία πορεία στην αγορά, προς ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας.
  6. Καλούμε το σύνολο των Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λευκάδας, τις Α΄βαθμιες και Β΄βάθμιες Συλλογικές Ενώσεις, τους Συλλόγους Γονέων, τα Σωματεία, Συλλόγους, Ομάδες και Συνδέσμους όλης της Λευκάδας και τα ΜΜΕ, να συνυπογράψουν την παρούσα διαμαρτυρία, να εκφράσουν την συμπαράστασή τους δημοσίως και με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την προσπάθεια μας για ίση μεταχείριση από το Κράτος, συμμετέχοντας στην παραπάνω συγκέντρωση, αλλά και σε όσες ακολουθήσουν.
  7. Κύριοι «αρμόδιοι» του Υπουργείου Παιδείας, σας υπενθυμίζουμε ότι :

α.         «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

β.         «Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

 

 

 

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΤΕΝΑ

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

 

 

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ