Καρυά, Σφακιώτες (με τα εφτά χωριά τους, Λαζαράτα, Κάβαλλο, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι και Ασπρογερακάτα), Πηγαδησάνοι, Εγκλουβή, Βαυκερή, Πλατύστομα και Αλέξανδρος είναι τα γραφικότατα πέτρινα κατά το πλείστον χωριά, που ευρισκόμενα περιμετρικά του οροπεδίου της Κεντρικής Λευκάδας, ορίζουν αυτή την ιδιαίτερη γεωγραφική ενότητα του νησιού, που ονομάζεται Ορεινή Λευκάδα.

3ος Εθελοντικός Καθαρισμός στην Καρυά
Καρυά – Ατενίζοντας το Λιβάδι (φωτογραφία: Αναστασία Στραγαλινού)

Πρόκειται για μια περιοχή απείρου κάλλους, που σε συνδυασμό με τις απαράμιλλες και ατέλειωτες παραλίες του νησιού, αναδεικνύουν τη Λευκάδα σαν μαγευτικό τόπο προορισμού, με δεδομένο, μάλιστα, πως είναι σχεδόν…  στεριανό νησί και ως εκ τούτου έχει πανεύκολη πρόσβαση από όλα τα μέρη της χώρας.

Λαζαράτα - φωτογραφία: Θανάσης Κατωπόδης
Λαζαράτα (φωτογραφία: Θανάσης Κατωπόδης)

Στόχος μας, με το παρόν άρθρο, να αναδείξουμε τον πανέμορφο χώρο της Ορεινής Λευκάδας, ο οποίος, διαλαλούμε με στεντόρεια φωνή, μπορεί να ανατρέψει τις τουριστικές συνήθειες του νησιού και να προσελκύσει επισκέπτες και τον χειμώνα, πραγματοποιώντας αυτό που όλοι στοχεύουν, τον δωδεκάμηνο τουρισμό. Και η Ορεινή Λευκάδα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα και να αναδειχθεί και σε χειμερινό προορισμό, ιδιαίτερα των Ελλήνων επισκεπτών, αφού συνδυάζει μια σειρά παραγόντων, τους οποίους αναζητά ο Έλληνας επισκέπτης  του χειμώνα.

Πρώτον: Υπάρχει η εύκολη πρόσβαση στο νησί από όλα τα μέρη της χώρας. Η Εγνατία οδός και οσονούπω η σύνδεσή της με την Ιόνια Οδό, έχει κάνει την απόσταση Βόρεια Ελλάδα – Λευκάδα υπόθεση το πολύ τεσσάρων ωρών!

Το ίδιο και η απόσταση Πελοπόνησος – Λευκάδα σχεδόν ελαχιστοποιείται με την Ιόνια οδό, ενώ ακόμη κοντύτερα στην Αθήνα έρχεται το νησί της Λευκάδας με την ολοκλήρωση και της Ιόνιας ,αλλά και του άξονα Πάτρα – Κόρινθος.

Δεύτερον: Ο χώρος της Ορεινής Λευκάδας προσφέρει στον επισκέπτη του χειμώνα πολλά και σπουδαία επισκέψιμα πράγματα, αλλά και ένα φυσικό περιβάλλον πανέμορφο, που ομοιάζει με την ηπειρωτική χώρα!

Στο κεφαλοχώρι της Καρυάς με την καταπληκτική ομορφιά της θα βρεί ο επισκέπτης καταλύματα και οργανωμένες επιχειρήσεις εστίασης. Το ίδιο και στα πέντε χωριά των Σφακιωτών, (Λαζαράτα, Κάβαλλος, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι, Ασπρογερακάτα), όπου θα βρεί μαγαζιά εστίασης, φαρμακείο, σούπερ μάρκετ και πολύ αξιόλογα καταλύματα.

Το ίδιο και στον Αλέξανδρο, που όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε ένα χωριό της διανόησης και της κουλτούρας, αφού πολλοί συμπατριώτες μας αυτών των χώρων έχουν επιλέξει τον Αλέξανδρο σχεδόν για μόνιμη κατοικία τους.

Τρίτον: Η Ορεινή Λευκάδα, η οποία, σημειωτέον, απέχει απ’ την Πόλη της Λευκάδας με την νυχτερινή διασκέδαση και τα άπειρα μαγαζιά όλων των ειδών, απέχει περί τα δέκα χιλιόμετρα, προσφέρει στον χειμερινό επισκέπτη τεράστιες δυνατότητες. Μπορεί να επισκεφθεί το Λαογραφικό μουσείο του Καβάλλου των Σφακιωτών, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών Κ. Καμηλάκη είναι το δεύτερο κατά σειράν καλύτερο λαογραφικό μουσείο της χώρας!

Μπορεί να επισκεφθεί το ορεινό χωριό της Εγκλουβής και να προμηθευτεί τις ονομαστές φακές, που παράγονται στα φακοχώραφα του χωριού. Αυτά τα περίφημα φακοχώραφα ευρίσκονται στην κορυφή του κεντρικού ορεινού όγκου της Λευκάδας και είναι ένα απέραντο οροπέδιο, στο οποίο υπάρχουν οι περίφημοι Βόλτοι, οι πέτρινες αγροικίες των ξωμάχων της Εγκλουβής, που καλλιεργούν τις φακές, αλλά και ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Αυτοί οι πανέμορφοι Βόλτοι με την καταπληκτική πέτρινη αρχιτεκτονική είναι μνημεία της Ελληνικής Κληρονομιάς και Παράδοσης!

Ακόμη ο χειμερινός επισκέπτης της Ορεινής Λευκάδας μπορεί να επισκεφθεί τα πέντε Καστρομονάστηρα της περιοχής, δείγματα μιας άλλης εποχής θρησκευτικότητας και πολιτισμού, αλλά και αρχιτεκτονικής Επτανησιακής με τα καθολικά των ναών να είναι σε ρυθμούς Βασιλικής. Το Καστρομονάστηρο του Αϊ Γιάννη στο Λιβάδι Καρυάς, του 15ου αιώνα, το οποίο ανακαινίζεται επί των ημερών μας, με σπάνιες τοιχογραφίες οι οποίες απεικονίζουν τις εικοσιτέσσερεις στάσεις του Ακαθίστου΄Υμνου.

Το μοναστήρι, κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 είχε φιλοξενήσει και περιθάλψει ικανό αριθμό τραυματισμένων χριστιανών.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους κοντά στην συνοικία Κολυβάτα του Αλέξανδρου. Ερειπωμένο μεν, πλην του καθολικού που βρίσκεται σε υποφερτή κατάσταση, αλλά θαυμάσια πέτρινη κατασκευή με τα κουφάρια των κτιρίων περιμετρικά.

Κόκκινη Εκκλησιά
Κόκκινη Εκκλησιά

Το Μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς στα Πλατύστομα, του 15ου αιώνα. Και το Μοναστήρι των Ασωμάτων στην Βαυκερή, με τα πέτρινα κελιά σημεία μιας άλλης εποχής που άκμαζε ο μαναχισμός στο νησί της Λευκάδας.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι των Σφακιωτών, με το εντυπωσιακό παρεκκλήσι του τον Άγιο Στέφανο, εκκλησάκι στο οποίο οδηγεί γραφικότατο στενό μονοπάτι, είναι χτισμένο στην σπηλιά ενός κάθετου βράχου, με καταπληκτική θέα προς τη νότια Λευκάδα και την απέναντι Αιτωλοακαρνανία.

Οι φυσικές ομορφιές της Ορεινής Λευκάδας έχουν … ναυαρχίδα το επισκέψιμο ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ. Η πρόσβασή του γίνεται απ’ τα χωριά των Σφακιωτών Κάβαλλο και Σπανοχώρι, αλλά και απ’ το μεσοδιάστημα του δρόμου Λευκάδα – Σφακιώτες.

Φαράγγι Μέλισσας
Φαράγγι Μέλισσας

Πρόκειται για φαράγγι με τρεχούμενα νερά τον χειμώνα, στο οποίο υπάρχουν τα πέτρινα κουφάρια εννέα νερόμυλων, τα παλιά χρόνια αποτελούσε την …βιομηχανική περιοχή, θα λέγαμε, της Ορεινής Λευκάδας, αφού οι εννέα νερόμυλοι άλεθαν τα σιτηρά της περιοχής.

Στις περιοχές απείρου κάλλους υπάγεται και η περιοχή της Ακόνης με τον δρόμο να ξεκινά απ’το χωριό των Λαζαράτων, διασχίζει μια περιοχή με απέραντους ελαιώνες και πολλά τρεχούμενα νερά, ο παραρεμάτιος δρόμος της περιοχής οδηγεί με τα πόδια στη Νικιάνα, πρόκειται για μια καταπληκτική διαδρομή για όσους θέλγονται στην πεζοπορία.

Επίσης, με επίκεντρο την Ορεινή Λευκάδα, ο χειμερινός επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί και να απολαύσει τις  … οργισμένες χειμωνιάτικες ονομαστές παραλίες του νησιού και ιδιαίτερα το Κάθισμα, να ακουρμαστεί τον βρυχηθμό του Ιονίου με τα κύματα να αγκαλιάζουν τις τεράστιες σε πλάτος παραλίες και να φτάνουν στα ακρόριζα του βουνού.

Ακόμη έχει την δυνατότητα για πεζοπορίες  στην Νικιάνα, μέσω Ακόνης, όπως προαναφέραμε, στους Καρυώτες και στην Κατούνα μέσω του απέραντου ελαιώνα της Βράχας και της Μαντόνας, στον Αγιο Νικλητα, μέσω του φαραγγιού της Λαγγάδας, στους Τσουκαλάδες και στην Απόλπαινα μέσω του Καβάλλου.

Αυτά τα σημεία αναφοράς και τόσα άλλα, που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης της Ορεινής Λευκάδας, όπως τα εκπληκτικά τοπικά κρασιά της Λευκαδίτικης ποικιλίας Βαρτζαμί, το  πικρό λάδι – φάρμακο της Λευκαδίτικης ποικιλίας Σκατζολιά, τα καταπληκτικά Καρσάνικα Κεντήματα, τα γευστικότατα λαθούρια απ΄το Λιβάδι της Καρυάς, τις περίφημες, όπως προαναφέραμε, Φακές Εγκλουβής, επαναλαμβάνουμε μπορούν να παγιώσουν αυτό τον εξαίσιο γεωγραφικό χώρο σαν χειμερινό προορισμό και να αρχίσουν να τοποθετούν συνολικά το νησί της Λευκάδας, με την πανεύκολη πρόσβαση από όλα τα σημεία της χώρας, δίνοντας και στο νησί γενικότερα αυτό το στοιχείο, αν όχι του δωδεκάμηνου τουρισμού, τουλάχιστον να διευρυνθεί κατά πολύ η θερινή προσέλκυση επισκεπτών απ’ τον Μάρτιο μήνα μέχρι και τον Νοέμβριο…